مقاومت الکتریکی هادی سیم و کابل
مقاومت الکتریکی هادی سیم و کابل
تست مقاومت الکتریکی هادی
استاندارد BS EN 60228 و ISIRI 3084 جهت نحوه انجام اندازه گیری مقاومت الکتریکی هادی سیم و کابل و جدول حداکثر مقاومت انواع سیم و کابل تهیه و تدوین شده است.
آزمون تعیین مقاومت DC سیم و کابل با گروه بندی هادی، کلاس ۱ (هادی های مفتولی) ، کلاس ۲ (هادی های نیمه افشان) ، کلاس ۵ (هادی های انعطاف پذیر) و کلاس ۶ (هادی های بسیار انعطاف پذیر) ، برای انواع جنس هادی مس : ساده ، مس قلع اندود ، آلومینیوم و آلیاژ آلومینیوم ، گرد و یا شکل داده شده مشخص شده است.
مقاومت الکتریکی سطح مقطع اسمی محدوده ۰٫۵ تا ۲۵۰۰ میلی متر مربع مشخص پشده و نتایج بصورت واحد اهم بر کیلو متر بیان می شود.
به منظور ثبت اندازه گیری دقیق برای نتایج تست مقاومت هادی ، نمونه باید برای مدت زمان کافی – حداقل ۱۶ ساعت- در محیط آزمایشگاه نگه داشته شود تا اطمینان حاصل شود که دمای هادی به حد مطلوبی رسیده است که تعیین دقیق مقاومت را امکان پذیر می سازد.
مطابق شکل بالا جهت اطمینان از مقدار مس مصرفی درون هادی ها برخی از شرکت های تولید کننده از میکرواهم متر های آنلاین بر روی دستگاه تابنده هادی ، اندازه گیری مقاومت الکتریکی را انجام می دهند.
رسانایی مستقیماً با دما ارتباط دارد و آزمایش مقاومت هادی سیم و کابل مطابق BS EN 60228 یا ISIRI 3084 بر اساس دمای هادی ۲۰ درجه سانتی گراد است.
دستگاه اندازه گیری مقاومت الکتریکی سیم و کابل
به طور کلی تجهیزات تست مقاومت الکتریکی هادی یا دو پل Kelvin یا Bridge Wheatstone است که از اصل تعادل ولتاژ در مقاومت های شناخته شده برای تعیین مقاومت ناشناخته استفاده می کند.
تجهیزات اندازه گیری مقاومت الکتریکی هادی به گونه ای طراحی شده اند که مقاومت هادی کابل را از
طریق اصل قانون Ohms ، محاسبه جریان و ولتاژ در سراسر نمونه ، انجام داده و گزارش نمایند.
دقت در انجام این تست یا آزمون سیم و کابل به طور معمول حدود ۰٫۲ تا ۰٫۵٪ است. (البته بستگی
دارد دستگاه اندازه گیری میکرو اهم متر باشد یا میلی اهم متر(.
یک فرمول برای تصحیح این اندازه گیری ها تا ۲۰ درجه سانتیگراد استفاده می شود و نتایج بدست آمده
با استاندارد برای هر نوع (کلاس هادی) و اندازه هادی (مقطع) مقایسه می شود.
مقاومت هادی سیم و کابل یک آزمون بسیار مهم و کلیدی است. زیرا هادی هایی که مقاومت بسیار بالایی دارند (مردودند) ، تهدیدی برای امنیت محسوب می شوند.
هنگامی که جریان از یک هادی عبور می کند ، مقاومت ذاتی هادی در مقابل عبور جریان باعث ایجاد گرما می شود . اگر این مقاومت در برابر عبور جریان خیلی زیاد باشد، هادی داغ شده و با عث کهنگی سریع عایق می شود که به نوبه خود منجر به آتش سوزی و یا اتصال کوتاه مدار یا فازها با هم می شود.
بدون دیدگاه