همه چیز درباره کابل پاور و اجزای تشکیل دهنده آن
با انقلاب اساسی صنعت وایرلس، گاهی واقعا فراموش می کنیم که هوز هم از کابل پاور به صورت فیزیکی استفاده می شود. مسلما همه لپ تاپ ها یا کامپیوترهای خانگی قابلیت هایی دارند که به خاطر آنها می توانند به صورت بی سیم برنامه های بسیاری را اجرا کنند.
اما به هر حال این دستگاه ها هم به جریان قابل اعتماد برق برای ادامه کار خود نیاز دارند. در واقع کابل پاور کامپیوترها و لپ تاپ ها عملکرد درجه یک خود را با ارزشی مقرون به صرفه همراه و ترکیب می کند. به همین دلیل است که کابل پاور کامپیوتر به این زودی ها از بین نرفته و حذف نخواهد شد. توصیه ما این است به خاطر اهمیت کابل های پاور مطمئن شوید که از کابل های اورجینال و با کیفیت برای دستگاه های کامپیوتر و لپ تاپ خود استفاده می کنید.
آشنایی با کابل پاور
کابل پاور کامپیوتر که با نام های مختلفی از جمله کابل IEC هم شناخته می شود، کابلی است که در دستگاه های مختلف برقی و یا دستگاه های مربوط به شبکه، مثل انواع کامپیوترها، پرینترها، لپ تاپ ها و یا مانیتورها مورد استفاده قرار می گیرد. به زبان ساده این کابل ها باعث اتصال برق به دستگاه های مورد نظر ما هستند.
بسیار مهم است که کابل پاور کامپیوتر از کیفیت بالایی برخوردار باشد. این امر همان قدر اهمیت دارد که کیفیت یک برند تجاری برای اعتماد کرد به ان دارای اهمیت است.
در حقیقت کابل های پاور اختراع شدند تا برق را به دستگاه های مختلف متصل کنند. مزیت اصلی این نوع کابل ها تطبیق پذیری آنهاست. این کابل ها این قابلیت را دارند که بر اساس موقعیت و نیز با توجه به تنوع ایشان در خروجی خود، با نوع پریزی که به آن وصل می شوند، سازگار شوند، در حالی که همچنان استانداردهای خود را حفظ کرده اند. مثلا در کشورهای مختلف که پریزهای برق با یکدیگر فرق دارند، کابل پاور این قابلیت را دارد که به تناسب با این تفاوت ها، خود را سازگار و هماهنگ کند.
انواع مختلف کابل های پاور کامپیوتر
کابل های پاور مخصوص کامپیوتر تنوع زیادی دارند و استفاده از آنها بر اساس نوع طراحی سوکت ورودی کابل پاور بر روی کامپیوتر است، ولی معمولا از دو کابل پاور مدل C13 و C14 بیشتر از سایر انواع کابل ها استفاده می شود.
اکثر مانیتورها، دستگاه های پرینتر، دستگاه های تقویت کننده ابزارهای مختلف و هر نوع تجهیزات صوتی حرفه ای که در نظر بگیرید از همان نوع کابل پاوری استفاده می کنند که کامپیوترهای خانگی استفاده می کنند. اکثر این نوع کابل های پاور هم تا 70 دره رتبه بندی شده اند.
نکته بسیار مهم این است که از کابل هایی استفاده شود که کاملا مطابق با استانداردهای تعیین شده در صنعت کابل سازی و کامپیوتر باشند. کابل های استاندارد شامل سه کابل 18AWG می شوند که همگی درون یک غلاف و پوشش قرار گرفته اند که از جنس پی وی سی بسیار محکم و قوی است. این طراحی باعث می شود تا کابل پاور نسبت به پیچ خوردگی، خم شدن و آسیب دیدن کاملا مقاوم باشد.
علاوه بر اینها کابل های پاور استفاده شده برای دستگاه های برقی کامپیوتری باید دارای طول استاندارد و البته کاملا متناسب با نیاز مشتری ارائه شوند.
اجزای تشکیل دهنده کابل پاور
همه کابل های پاور از دو یا چند سیم رسانا تشکیل شده اند که دارای یک غلاف محافظ خارجی هستند. بسته به نوع کابل که مخصوص جریان برق پایین، متوسط یا بالا باشند که این آخری ولتاژهای بالا را منتقل می کند، مجموعه قطعات درون غلاف و پوشش خارجی امکان دارد که به صورت جداگانه درون یک پوشش عایق پیچیده شده باشند. سیم های هادی برق معمولا از جنس مس ساخته می شوند، در حالی که غلاف محافظ بیرونی از جنس پلیمرهای مصنوعی تهیه و تولید می شوند.
کابل های پاور از مواد گوناگون و در اندازه ها و انواع مختلف تهیه و تولید می شوند. هر نوع کابل کاملا متناسب و مطابق با کاربرد خود تهیه و طراحی می شود. گاهی در صنعت، به کابل پاور، هادی تک عایقه بزرگ هم گفته می شود.
معمولا کابل پاور از سه جزء اصلی ساخته می شود که عبارتند از هادی ها، عایق، و پوشش محافظ. اینکه در کابل از کدام ترکیب برای هر کدام از این بخش ها استفاده شود، بستگی به کاربرد کابل پاور دارد. در واقع سه عامل اصلی هستند که ساختار کابل های پاور و نیز موارد استفاده آنها را تعیین می کنند.
ولتاژی که قرار است کابل انتقال دهد تعیین کننده ضخامت عایق است. جریانی که از کابل پاور عبور می کند، اندازه سطح مقطع هادی ها در کابل را مشخص می کند. و در نهایت شرایط محیطی مختلف، مثل قرار گرفتن در معرض نور آفتاب یا مواد شیمیایی، وجود آب و مایعات در محیط، وارد شدن هرگونه ضربه فیزیکی و مکانیکی و غیره می توانند تعیین کننده شکل و نوع پوشش بیرونی کابل باشند.
نکاتی درباره محافظ و شیلد کابل های پاور
کابل های پاور که در زمین دفن شده یا در فضای باز نصب می شوند، احتمالا دارای شیلدهای فلزی هم خواهند بود. شیلد فلزی عبارت است از سیم هایی که به صورت مارپیچ به صورت خیلی محکم دورتا دور کابل پیچیده می شوند. همچنین می تواند نوعی نوار بسیار محکم راه راه باشد که مخصوص محافظت از کابل طراحی شده است. این شیلد فلزی که معمولا از جنس آلومینیوم و یا فولاد است و بر روی سطح زمین نصب می شود، به گونه ای طراحی نمی شود که بتواند در حالت عادی جریان برق را تحمل کند.
معمولا از هادی های آلومینیومی یا مس رشته ای استفاده می شود، اما در کابل های کوچک پاور از رساناهای جامد استفاده می کنند. همچنین ممکن است کابل پاور دارای هادی بدون عایق باشد که به عنوان کابل ارت یا کابل مدار خنثی عمل می کند.
از طرف دیگر این امکان وجود دارد که کل مجموعه قطعات هادی به صورت هماهنگ مسطح یا گرد باشند. البته رشته هایی که غیررسانا هستند و فقط برای پر کردن سطح و محکم قرار گرفتن غلاف و در کل برای حفظ ساختار بدنه کابل استفاده می شوند هم به این مجموعه اضافه شوند.
کابل های کاربردی تکی که به صورت عمودی یا برای سربار استفاده می شوند هم ممکن است دارای برخی عناصر اضافی مثل فولاد باشند تا از ساختمان کابل پشتیبانی شود.
علاوه بر این، در برخی از کابل های پاور که برای فضای باز و سربار طراحی شده اند، حتما لازم نیست که دارای غلاف و پوشش به صورت سرتاسری و کلی باشند، یعنی اینکه ممکن است هادی ها بدون پوشش باقی بمانند. سرخی دیگر هم ممکن است که غلافی فلزی یا پلاستیکی داشته باشند که هادی ها را درون خود نگه دارند.
باید توجه داشت که موادی که برای ساخت غلاف و پوشش بیرونی کابل ها استفاده می شوند، بر اساس مقاومت این مواد به مواردی مثل روغن، آب، شرایط زیرزمینی، نور خورشید، ضربات مکانیکی و فیزیکی، درجه حرارت بالا یا پایین و انواع بخارات شیمیایی تعیین و انتخاب می شوند.
مسلما کابل پاوری که برای استفاده در صنایع هسته ای استفاده می شود، باید دارای مشخصات خاصی باشد که به آن این امکان را دهد که در برابر اشعه های یونیزاسیون از خود مقاومت نشان دهد. حتی به گونه ای طراحی می شود که موقع سوختن دود زیادی تولید نکنند.
در حالی که کابل های پاور تولید شده برای دفن زیر زمین یا قرار گرفتن روی زمین، دارای غلاف فلزی، پلاستیکی و یا سربی هستند و بسته به شرایطی که در آن قرار می گیرند، طراحی می شوند. کابل هایی هم که در معرض آسیب های مکانیکی قرار می گیرند، باید شیلد سیمی یا فولادی انعطاف پذیری داشته باشند و با پوشش ضد آب محافظت شوند.
بدون دیدگاه