بررسی کابل های فشار متوسط
کابل های فشار متوسط چه ویژگی ها و کاربردهایی دارند؟ در این مقاله، به خصوصیات و ساختار این کابل ها خواهیم پرداخت. اکثرا نام کابل های فشار قوی را شنیده ایم، اما در مورد کابل فشار متوسط، اطلاعی نداریم. این کابل ها، با نام کابل های MV (medium-voltage ) نیز شناخته می شوند. به طور معمول، اصطلاح فشار متوسط، به ولتاژهایی بین 1000 ولت تا 30 کیلو اطلاق می گردد.
اکثر پست های برق اولیه، بیش از VAC 35000 برق، از منبع اصلی دریافت نمی کنند. پست اولیه می تواند، برق را با ولتاژ کاهش یافته، به پست های ثانویه، ارسال کرده و برق یک ساختمان را تامین کند. ایستگاه فرعی ثانویه و یا پست ثانویه، توان دریافتی از پست اولیه را توزیع می نماید.
پستهای برق ثانویه، دارای ترانسفورماتورهای کاهنده هستند، تا توان را برای توزیع، در سراسر تاسیسات، کاهش می دهند. پست های فرعی فشار متوسط، معمولا در مناطقی قرار دارند که بتوانند، برق مورد نیاز یک محدود یا منطقه را تامین نمایند. کابل های فشار متوسط، در خطوط توزیع برق استفاده می گردند و وظیفه انتقال برق را بر عهده دارند.
تقاضا برای سیم وکابل برق، به طور مداوم، در حال رشد است که کابل های مخصوص شبکه های توزیع نیز، از این قاعده، مستثنی نیستند. فروش سیم و کابل فشار متوسط در کشورمان، توسط مراکز معتبری انجام می گردد، یکی از مهم ترین مراکزی که در عرضه انواع سیم و کابل فعالیت دارد، سیمند کابل است که تولید کننده برتر انواع کابل افشان و انواع سیم ها می باشد.
کابل های فشار متوسط در کجا استفاده می شوند؟
در خطوط برق ما، شبکه های فشار متوسط، تامین کننده انرژی الکتریکی یک منطقه می باشند. از شبکه های فشار متوسط، برای تبادل و انتقال جریان الکتریکی منطقه ای استفاده می گردد. شبکه های فشار متوسط، ارتباط بین خطوط برق فشار قوی و برق داخلی ساختمان ها را برقرار می کنند.
مصرف کنندگان بزرگتر برق، مانند شرکت های صنعتی، برج های بزرگ، استخرهای بزرگ شنا، بیمارستان ها و غیره، دارای ترانسفورماتور داخلی، برای اتصالات فشار متوسط خود می باشند.
منابع تغذیه خطوط راه آهن، دارای ولتاژ 15 تا 25 کیلو ولت هستند و از کابل های فشار متوسط استفاده می نمایند.
سیستم ها و تجهیزات بزرگ نیز مانند جرثقیل ها و سیستم های حمل و نقل، برای تامین برق خود، به کابل فشار متوسط نیاز دارند. به دلیل نیاز بالایی که این تجهیزات، به انرژی دارند، باید ولتاژ، افزایش پیدا کند تا جریان کمتری با همان میزان کابل منتقل شود. با این روش می توان، سطح مقطع هادی را کاهش داد. این سیستم ها، برخلاف سیستم های ثابت، دارای قطعات متحرکی هستند که نیاز به برق دارند. از این رو لازم است، کابل هایی با دینامیک بیشتر را، برای آن ها در نظر گرفت تا در سفرهای طولانی، دچار مشکل نشوند. در نتیجه کابل های فشار متوسط، با امکان جابه جایی، باید برای آن ها طراحی گردد.
مجتمع های عظیم صنعتی و کارخانه های بزرگ، به میزان قابل توجهی از برق، نیاز دارند، بنابراین از خطوط فشار متوسط برای برق رسانی به آن ها استفاده می شود. طبق محاسبات الکتریکی، ولتاژ با جریان، رابطه معکوس دارد. بدین معنی که وقتی از ولتاژ بالاتری استفاده شود، باید جریان کمتر گردد. موتورها و تجهیزات الکتریکی که برای کار با ولتاژهای فشار متوسط، طراحی شده اند، دارای مصرف برق کمتری می باشند.
ساختمان کابل های فشار متوسط
ساختمان کابل های MV یا فشار متوسط، از لایه داخلی تا بیرونی ترین لایه، به صورت زیر است:
- هادی
- صفحه نیمه رسانای داخلی
- عایق
- نیمه رسانای خارجی
- صفحه فلزی
- لایه محافظ ضد آب( فقط در برخی از مدل های کابل)
- غلاف داخلی ( فقط برای کابل های زره دار یا آرموردار)
- زره ( فقط برای کابل های زره دار یا آرموردار)
- غلاف بیرونی
حال به توضیح مختصر این لایه ها می پردازیم:
- هادی
هادی، وظیفه حمل جریان الکتریکی در کابل را بر عهده دارد. هادی های موجود در کابل های فشار متوسط، کلاس 2 هستند و از مس الکترولیتی یا آلومینیوم الکترولیتی تولید شده اند.
- صفحه نیمه رسانای داخلی
این لایه، وظیفه پوشش کامل هادی را بر عهده دارد و به منظور بهبود توزیع میدان الکتریکی در کابل، طراحی شده است.
- عایق
عایق، یکی از اصلی ترین اجزای کابل فشار متوسط است و باید مقاومت خوبی در برابر میدان الکتریکی درونی داشته باشد. ولتاژ نامی کابل، میزان ولتاژی است که یک کابل می تواند، تحمل کند که به ضخامت عایق و جنس عایق وابسته است. مواد مورد استفاده در عایق کابل های MV یا فشار متوسط عبارتند از:
- XLPE (cross-linked-polyethylene) یا پلی اتیلن شبکه ای
- HEPR (High modulus Ethylene-Propylene) یا لاستیک اتیلن پروپیلن با ضریب کشسانی بالا
- EPR(Ethylene-Propylene) یا لاستیک اتیلن پروپیلن
- نیمه رسانای خارجی
نیمه رسانای خارجی، به طور کامل، عایق را احاطه می کند. این نیمه رسانا، به صورت متقاطع و در تماس مستقیم با عایق قرار گرفته است. به طور معمول، نیمه رساناهای منقطع که تا حدودی، به عایق، متصل شده اند، برای سهولت، در آماده کردن اتصالات کابل های فشار متوسط، به کار می روند.
- صفحه فلزی
کابل MV فشار متوسط، متشکل از صفحه فلزی است که به نیمه هادی خارجی متصل شده است. این صفحه فلزی، از رشته های الیافی فلزی تشکیل شده است که به صورت در هم پیچیده و مارپیچ قرار گرفته اند و به صورت یکدست، کل کابل را پوشش می دهند.
- لایه محافظ ضد آب( فقط در برخی از مدل های کابل)
در کابل های OL فشار متوسط، نواری از مواد ضد رطوبت، در زیر غلاف قرار گرفته و از انتشار آب، در طول کابل جلوگیری به عمل می آورد. در کابل های 2OL نیز، یک گروه از سیم های ضد رطوبت، بر روی هادی قرار گرفته اند.
- غلاف داخلی ( فقط برای کابل های زره دار یا آرموردار)
تمامی کابل های فشار متوسط زره دار، دارای غلاف داخلی یا پد زرهی، مابین صفحه فلزی و زره می باشند. جنس غلاف داخلی همانند غلاف بیرونی می باشد.
- زره ( فقط برای کابل های زره دار یا آرموردار)
زره ها، به منظور محافظت از کابل در برابر تنش ها و ضربات مکانیکی، در کابل های آرموردار استفاده می گردند. توصیه می گردد، در تمامی تاسیساتی که خطر ضربات فیزیکی وجود دارد، از کابل های زره دار استفاده شود. زره، از جنس فلز است که به صورت سیم یا رشته های فلزی، پیرامون غلاف داخلی قرار گرفته و بر روی آن، پیچیده شده است. فلز زرهی مورد استفاده در کابل های تک هسته، آلومینیومی می باشد.
- غلاف بیرونی
غلاف بیرونی، خارجی ترین لایه کابل می باشد که محافظت کننده از کابل، در برابر ضربات مکانیکی و عوامل شیمیایی است. این پوشش، به صورت یکدست، متراکم و کاملا ضد آب می باشد و در برابر تنش ها، ساییدگی ها و در برابر تاثیرات آب و هوایی، مقاوم است. موادی که معمولا برای غلاف بیرونی کابل های فشار متوسط، در نظر گرفته می شوند، پلی وینیل کلراید (PVC) و یا پلی اولفین های بدون هالوژن هستند.
بدون دیدگاه