آن چه درباره کابل های فشار ضعیف باید بدانید
کابل های فشار ضعیف، امروزه عضو جدایی ناپذیر تجهیزات برقی و الکترونیکی می باشند. جامعه ما، به استفاده از دستگاه ها و تجهیزات دیجیتالی و ارتباطی، عادت کرده است. این امر، موجبات تقاضای گسترده، برای کابل های ولتاژ پایین یا فشار ضعیف را در مناطق مسکونی، تجاری و صنعتی فراهم آورده است. اگر می خواهید، در مورد این کابل ها، بیشتر بدانید، مقاله زیر را مطالعه نمایید.
کابل های فشار ضعیف چه کابل هایی هستند؟
تجهیزات الکتریکی ولتاژ پایین، نیازمند جریانی هستند که معمولا توسط پریزها، کلیدها و وسایل برقی ارائه می گردد. این تجهیزات، احتیاج به کابل های فشار ضعیف یا به عبارتی کابل های LV دارند تا شبکه خود را ایجاد نمایند.
شبکه تجهیزات ولتاژ پایین، شرایطی را فراهم می کند تا سیستم های ارتباطی، الکتریکی و دیجیتالی، با اطمینان، کار خود را انجام دهند. کابل فشار ضعیف، به واسطه این که، با ولتاژهای پایین، کار می کند، کم خطر بوده و نیاز به بازرسی دقیق ندارد.
یک شبکه فشار ضعیف، دارای استانداردها و سیم کشی های مختلفی است. سیم کشی های فشار ضعیف، برای موارد زیر طراحی گردیده اند:
- سیم کشی شبکه اطلاعات
- سیم کشی تلفن
- سیم کشی وای فای
- سیم کشی ویدیوی HD
- سیم کشی سیستم های صوتی
- سیم کشی کامپیوترها
- سیم کشی ساختمانی
نصب کابل های کم فشار، به طور معمول در طول نصب برق اصلی و یا بعد از آن انجام می گردد. حداکثر ولتاژ، برای کابل های LV، تا 1000 ولت است. ولتاژهای کمتر از 70 ولت نیز، ولتاژ بسیار پایین محسوب می گردند.
دو نوع متفاوت از جریان برای کابل های فشار ضعیف وجود دارد:
- جریان متناوب (AC)
- جریان مستقیم (DC)
حال با ما همراه شوید تا به تفاوت های بین AC و DC بپردازیم:
جریان AC: این نوع از جریان، دارای تغییر جهت دوره ای در سیم است. به طوری که، جریان معکوس نیز، از سیم، عبور پیدا می کند. جریان متناوب، در سیم کشی ساختمان ها و صنایع استفاده می شود.
جریان DC: جریان الکتریکی DC، به صورت مستقیم و در یک جهت، از سیم، عبور پیدا می کند. جریان DC، معمولا در باتری ها استفاده می گردد. این جریان، بهتر است، برای مسافت ها و پروژه های کوچک، به کار برده شود، زیرا انرژی، در طول مسیر، افت پیدا می کند.
اجزای تشکیل دهنده و ساختار کابل های فشار ضعیف
کابل های فشار ضعیف می توانند، دارای ساختاری محکم و یا منعطف مانند کابل افشان باشند. این کابل ها، از نظر ظاهری دایره ای، فشرده و یا در شکل های دیگر تولید می گردند. کابل های LV، از سه جز اصلی تشکیل شده اند: هادی، عایق و غلاف محافظ بیرونی. این کابل ها در سایزها و سطح مقطع های مختلف تولید می گردند.
هادی های مورد استفاده در کابل های LV، به دو نوع تقسیم بندی می شوند:
- مس ساده یا قلع اندود
- آلومینیوم رشته ای یا جامد
کابل های LV یا فشار ضعیف، از نظر روکش عایق، در چهار نوع زیر، قرار می گیرند:
- XLPE
- PVC
- LSF/LSOH
- ترکیبات الاستومری
این روکش ها، برای حفاظت از کابل در برابر اتصالی و همچنین برای از بین بردن تداخل الکترومغناطیسی (EMI) در کابل و جلوگیری از نشت انرژی، ضروری می باشند.
کابل های LV، در انواع تک هسته ای و چند هسته ای تولید می گردند. هسته این کابل ها می تواند، از فلز مس یا آلومینیوم باشد. در این کابل ها، لایه ای در زیر روکش بیرونی، از جنس فولاد یا آلومینیوم وجود دارد که وظیفه حفاظت مکانیکی از کابل را بر عهده دارد.
ساختار کابل های LV یا فشار ضعیف، به سه فاکتور بستگی دارد:
- ضخامت عایق را ولتاژ عملکردی تعیین می نماید.
- سطح مقطع هادی ها را حداکثر جریان مجاز مشخص می کند.
- فرم و جنس غلاف محافظ را شرایط محیطی، دما، محیط شیمیایی، نور خورشید و دیگر عوامل خارجی مشخص می کنند.
کابل های فشار ضعیف در کجا استفاده می شوند؟
فروش سیم و کابل فشار ضعیف، در بازار، به صورت وسیعی انجام می شود. اگر می خواهید، دید کلی به موارد کاربرد کابل های LV داشته باشید، دسته بندی زیر را، با ما مرور کنید:
- مصارف ساختمانی
- اتوماسیون
- روشنایی
- سیستم های صدا و امنیت
- دوربین های مدار بسته
- مدارهای آتش نشانی
اگر به دنبال مثال هایی برای استفاده از کابل های LV، در زندگی روزمره می باشید، خوش شانس هستید، زیرا هم اکنون می خواهیم، نمونه هایی را ذکر کنیم:
تلفن ها
اگرچه بسیاری از منازل، دیگر تلفن ثابت ندارند. اما بسیاری از مشاغل، هنوز هم برای فعالیت های خود، احتیاج به تلفن های ثابت دارند.
Wi-Fi
آیا فردی هست که به وای فای، نیاز نداشته باشد؟ سیم کشی شبکه های وای فای، با کابل های فشار ضعیف انجام می شود.
تجهیزات صوتی و تصویری
بسیاری از مشاغل، از کابل های LV یا فشار ضعیف، برای سیستم های صوتی و تصویری خود استفاده می کنند. این کابل ها، در تجهیزات صوتی و تصویری، عملکرد خوبی داشته و در عین حال، مقرون به صرفه هستند. دقت کنید که تا زمانی که مکان دقیق تجهیزات صوتی و تصویری، مشخص نشده باشد، نباید سیم کشی آغاز گردد.
سیستم های امنیتی
بسیاری از صاحب خانه ها، بعد از نصب سیستم های امنیتی، احساس اطمینان بیشتری می کنند. سیم کشی سیستم های امنیتی، با کابل های LV یا فشار ضعیف انجام می شود. این کابل ها، در دوربین های فیلمبرداری مدار بسته، سنسورها و آلارم ها استفاده می گردند.
سنسورها، معمولا در کنار درها، پنجره ها و در خروجی ساختمان قرار دارند. پس از نصب دزدگیر و سیم کشی با کابل های LV، کار نصب سیستم های امنیتی در خانه، ساختمان تجاری یا اداری، به پایان می رسد.
اینترکام
سیستم ارتباطی اینترکام، امکان انتقال سریع و آسان صدا و تصویر را فراهم می آورد. سیستم های اینترکام نیز، نمونه دیگری هستند که می توانند، با کابل های فشار ضعیف سیم کشی شوند.
روشنایی و نورپردازی
سیم و کابل ولتاژ پایین یا فشار ضعیف را می توان، برای نورپردازی فضاهایی مانند حیاط خلوت و برجسته کردن عناصر و المان های خاص، گیاهان، درختان، مسیرهای رفت و آمد و غیره استفاده نمود.
سایر مصارف ساختمانی
به جز مواردی که در بالا ذکر کردیم، کابل های LV، توسط صاحبان خانه ها، در بسیاری از مصارف دیگر نیز، استفاده می شوند که در این جا، چند نمونه را ذکر خواهیم کرد:
- زنگ درب
- درب برقی پارکینگ
- ترموستات
- روشنایی بیرون از ساختمان
- باتری های خانگی
روش نامگذاری کابل های فشار ضعیف
استانداردی که در ایران، برای نامگذاری کابل ها وجود دارد، به این صورت است:
- اولین حرف انگلیسی از سمت چپ، نشان دهنده جنس هادی است. حرف N، برای هادی مسی و NA برای هادی آلومینیومی به کار می رود.
- دومین حرف انگلیسی از سمت چپ، نشان دهنده عایق کابل است. حرف Y، به معنای عایق پلاستیکی و حرف G، نمایشگر عایق لاستیکی است.
- سومین حرف انگلیسی از سمت چپ، نشان دهنده غلاف محافظ است. حرف Y، نمایشگر پلاستیک، حرف K، به معنای غلاف سربی و حرف KL، آلومینیومی بودن غلاف محافظ را نشان می دهد.
فروشگاه سیم و کابل سیمند، انواع کابل های فشار ضعیف را با کیفیت برتر ارائه می نماید.
بدون دیدگاه