بررسی تخصصی کابل برق چهار رشته
کابل برق چهار رشته یا به نوعی ۴ سیمه از سه رشته سیم فاز و یک رشته نول تشکیل شده است. گاهی این یک رشته نول به عنوان سیم ارت استفاده می شود. این نوع کابل های چهار رشته در انواع مسی مفتولی، آلومینیومی، مسی و افشان در سطح مقطع های مختلف در بازار موجود می باشند. بسته به نوع شبکه و سیستم تعداد رشتههای کابل برق تعیین میشود. گاهی نیز طبق نظر کارشناس طرح ممکن است نوع کابل و تعداد رشته ها متفاوت انتخاب شود. فاکتور سوم تاثیرگذار در تعداد رشته ها محدودیتهای محل نصب است.
به عنوان مثال ما میتوانیم برای تغذیه و برق رسانی به مصرف کننده های تک فاز از یک کابل دو رشته استفاده کنیم یا از دو کابل تک رشته ای نیز میتوان استفاده نمود. برای برق رساندن به تجهیزات سه فاز و تک فاز به صورت همزمان می توان از یک کابل چهار رشته استفاده کرد یا از ۴ تا کابل تک رشته استفاده نمود. ما در این مقاله قصد داریم به صورت تخصصی به بررسی کابل برق چهار رشته بپردازیم. با سیمند کابل همراه باشید.
کابل برق چیست؟
قبل از بررسی کابل برق چهار رشته به صورت مختصر با کابل برق آشنا می شویم. کابل برق یا شاه سیم از ترکیب یک یا چند سیم تشکیل شده است. این چند سیم به صورت به هم بافته شده در یک کابل قرار گرفتند. کاربرد کابل انتقال جریان برق است. هادی کابل از جنس مس یا آلومینیوم است. هادی مسی عملکرد بهتری نسبت به آلومینیومی دارد. کاربرد کابل با هادی آلومینیومی در کابل کشی هوایی است زیرا این مدل کابل سبکتر است. در کل رواج کابل با هادی مسی بیشتر است.
آشنایی با کابل برق چهار رشته
به کابل برق چهار رشته در اصطلاح کابل سه فاز می گویند. این نوع کابل در صنایع تجاری و صنعتی پر استفاده می باشد. در محیطهایی که برق با قدرت زیاد لازم است و در واقع برای راهاندازی دستگاه ها نیاز به برق سه فاز است حتما از کابل سه فاز یا کابل برق 4 رشته استفاده میشود. از آنجایی که از چهار رشته سه رشته آن فاز می باشد که برای قدرت به کار می روند و یک رشته نول است به آن کابل سه فاز می گویند.
انواع کابل برق چهار رشته از نظر جنس
- آلومینیومی زمینی
- آلومینیومی هوایی
- مسی نیمه افشان
- مسی مفتولی خشک
- زره دار
- ضد آب
انواع کابل برق چهار رشته از نظر قدرت
- فشار ضعیف آلومینیومی زمینی
- آلومینیومی زمینی با 0.6 تا 1 کیلو ولت ولتاژ
- آلومینیومی فشار متوسط
- فشار ضعیف خود نگهدار
انواع کابل برق 4 رشته از نظر نوع هادی
کابل های برق چهار رشته بسته به نوع هادی به کار رفته به سه گروه تقسیم میشوند.
- کابل افشان چهار رشته مسی که دارای سطح مقطعی بین 0.5 تا 120 میلی متر مربع است.
- کابل نیمه افشان 4 رشته مسی مفتولی که سطح مقطعی بین 1.5 تا ۲۴۰ میلی متر مربع دارد.
- کابل آلومینیومی با چند مفتول که سطح مقطعی بین 10 تا ۲۴۰ میلی متر مربع دارد.
انواع کابل برق 4 رشته از لحاظ سایز
کابل برق چهار رشته در سایزهای گوناگونی در بازار وجود دارد که در جدول زیر لیست شده اند.
70+120*3 | 16+25*3 | 4*4 | 0.5*4 |
70+150*3 | 16+35*3 | 6*4 | 0.75*4 |
95+185*3 | 25+50*3 | 10*4 | 1*4 |
120+240*3 | 35+50*3 | 16*4 | 1.5*4 |
— | 50+95*3 | 25*4 | 2.5*4 |
نکته: اگر رشته چهارم در کابل برق چهار رشته کمی سایز کوچکتری از بقیه داشته باشد به آن کابل برق 3.5 رشته می گویند.
مزیت استفاده از کابل برق چهار رشته
- اولین و مهمترین مزیت کابل های سه فاز راه اندازی وسایل و تجهیزاتی است که برای کار به قدرت برق سه فاز نیاز دارند مثل موتورهای آسنکرون.
- این نوع کابل ها کمتر دچار اختلال در سیستم میشوند. زیرا حتی اگر یکی از فازها دچار مشکل شود، دو فاز دیگر جریان برق را ادامه می دهند. در کابل های تک فاز اگر دچار مشکل شوند کل سیستم دچار اختلال می شود.
- کابل های سه فاز جریان متناوب با ضربان پایین و ضریب بهره بیشتر تولید میکنند.
- این نوع کابل ها نویز پایین و مصرف کمی دارند و جزء بهترین انتخاب ها برای هواکش های صنعتی هستند.
کاربرد کابل برق چهار رشته
کابل برق چهار رشته بیشتر در پروژه های برق صنعتی و کارخانجات گوناگون به کار می رود. چون کابل های سه فاز از لحاظ کیفیت، جنس و سایز متنوع هستند بنابراین کاربردهای زیادی دارند مانند:
- تامین برق مجتمع های مسکونی و تجاری
- تامین برق کارخانجات
- توزیع برق شهر ها
- تامین برق الکتروموتورهای صنعتی و کشاورزی
کاربرد کابل های چند رشته
چون مقاومت در کابل های چند رشته از کابل های مفتولی بیشتر است در فاصله های کوتاه از این مدل کابل ها استفاده می شود. کابل های چند رشته انعطافپذیری و خمش بیشتری دارند و در منازل بیشتر به کار میروند.
انواع کابل های چند رشته
- کابل قدرت
- کابل فرمان
- کابل کنترل
- کابل شیلد دار
- کابل آرموردار
تفاوت کابل برق چهار رشته
از تمایزهای بین کابل های برق چهار رشته میتوان به جنس عایق، وجود یا عدم وجود ساختار های حفاظتی اشاره کرد. عایق کابل برق چهار رشته می تواند از جنس پی وی سی، سیلیکون و XPLE باشد. هر نوع از این عایق ها تاثیر و ویژگیهای خاص خود را دارند. داشتن زره یا شیلد در کابل برق چهار رشته در بالا بردن پایداری کابل در برابر امواج الکترومغناطیسی و ضربه های مکانیکی موثر است. کابل برق سه فاز در سطح مقطع های پایین بیشتر به شکل تخت طراحی میشود. این نوع طراحی کاربرد این نوع کابل را در برخی کارها بسیار مناسب نموده است. نمونه آن کابل افشان تخت می باشد.
کابل برق چهار رشته زمینی
این کابل چهار رشته در سایزهای یک و نیم تا ۲۵ تولید و عرضه می گردد. چهار رشته آن در رنگ های آبی، مشکی، زرد و قرمز تولید میشود. هادی آن مسی و عایق آن از نوع ترموپلاستیک پی وی سی است. عایق از نشت جریان های الکتریکی خودداری میکند. به صورت قرقره ای عرضه میشود.
نکات مهم هنگام خرید کابل برق چهار رشته
- هر چقدر کیفیت و جنس کابل برق بهتر باشد قیمت کابل نیز بالاتر میرود. به علت تنوع زیاد کابل برق سه فاز قیمت های آنها بسیار متفاوت است. هنگام خرید به کاربرد و کیفیت کابل دقت کنید.
- باید بر اساس نیاز و کاربرد سایز مناسب کابل را انتخاب کنید.
- باید به جنس کابل دقت کنید. هر چه قدر جنس یک کابل مرغوب تر باشد مقاومت آن در برابر عوامل محیطی بالا می رود.
- بسته به فاصله بین منبع برق تا مکان برق کشی مقدار کابل را خریداری کنید.
جمع بندی نهایی
کابل برق چهار رشته یا کابل برق سه فاز دارای سه رشته فاز و یک رشته نول می باشد. این نوع کابل دارای دسته بندی های مختلفی از نظر جنس عایق، قدرت و هادی می باشد. هادی آلومینیومی برای کابل کشی هوایی و هادی مسی برای کابل کشی زمینی به کار می رود. این نوع کابل کمتر دچار اختلال می شود. در محیط هایی که برق سه فاز لازم است حتما از کابل سه فاز استفاده می شود. برای کابل کشی هواکش های صنعتی این نوع کابل گزینه مناسبی است زیرا نویز کم و مصرف پایینی دارد. این نوع کابل جریانی متناوب با ضریب بهره بالا انتقال می دهد. تنوع این نوع کابل از لحاظ جنس هادی و کاربرد بسیار بالا می باشد.
بدون دیدگاه