کابل فشار قوی آلومینیومی و هر آنچه لازم است درباره آن بدانید!

 

آیا می دانید کابل فشار قوی آلومینیومی چیست؟ آیا با کاربردهای این کابل آشنایی دارید؟

شاید بهتر باشد پیش از پرداختن به بحث در رابطه با کابل فشار قوی آلومینیومی و پاسخ دهی به سوالات فوق الذکر، نخست با کابل فشار قوی و انواع و کاربردهای آن آشنا شویم. سپس به معرفی کابل فشار قوی آلومینیومی پرداخته و مشخصات آن را به طور کامل مورد بررسی قرار می دهیم. اگر مشتاق آشنایی با این نوع کابل هستید، این مطلب مختص شما است. تا پایان همراه سیمندکابل باشید. 

 

کابل فشار قوی چیست؟

کابل فشار قوی یا کابل قدرت که در اصطلاح لاتین از آن تحت عنوان High-voltage cable یاد می کنند، به دسته ای از کابل های ولتاژ بالا اطلاق می گردد که قادرند ولتاژهای بیش از 30 کیلو وات را از خود عبور دهند. غالبا این کابل ها را به منظور انتقال انرژی الکتریکی در ولتاژهای بالا مورد استفاده قرار می دهند.

لازم به ذکر است که کابل های فشار قوی از یک سیستم عایق بندی کامل متشکل از لایه های نیمه مخروطی و یک محافظ فلزی برخوردار هستند.

 

ساختار کابل فشار قوی

جالب و در عین حال لازم است بدانید که کابل های فشار قوی را عمدتا با استفاده از هسته فولادی و روکش آلومینیومی می سازند. آلومینیوم که یکی از کاربردی ترین انواع فلزهای در دسترس است، به عنوان چهارمین فلز رسانا شناخته شده است. اگرچه آلومینیوم مصارف بسیاری دارد، اما نمی توان آن را به تنهایی برای تولید کابل های ولتاژ بالا مورد استفاده قرار داد. گفتنی است که این فلز رسانا تا حدودی منعطف بوده و از همین رو تا حد قابلیت کشیده شدن دارد.  

همان گونه که پیش تر نیز اشاره کردیم، هسته کابل های فشار قوی را با استفاده از فولاد می سازند. فولاد که استفاده های بسیاری دارد، توانسته است جایگاه دهم رسانایی را در میان فلزات گوناگون به خود اختصاص دهد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که این فلز رسانایی چندان زیادی ندارد و عملکرد قابل قبولی را در زمینه انتقال جریان از خود به نمایش نمی گذارد.

حال ممکن است این سوال ذهنتان را به خود درگیر کرده باشد که کابل های فشار قوی در چه زمینه هایی مورد استفاده قرار می گیرند؟

کابل فشار قوی آلومینیومی

کاربرد کابل فشار قوی

شاید برایتان جالب باشد بدانید که کابل های فشار قوی با توجه به کاربردی که دارند، از ساختارهای متفاوتی برخوردار هستند. اگرچه اصلی ترین کاربرد کابل فشار قوی انتقال برق در ولتاژهای بالا است، اما موضوع به همین جا ختم نمی شود!

کابل های فشار قوی کاربردهای متعدد و متنوعی همچون منتقل نمودن ولتاژ بالا به زیر زمین و متصل نمودن فیبر نوری نیز دارند. این دسته از کابل ها را علاوه بر کاربردهای صنعتی، بر روی دکل های بزرگ و بین شهری نیز مورد استفاده قرار می دهند. تمام این موارد دست به دست هم داده و کابل های فشار قوی را به یکی از کاربردی ترین انواع کابل موجود در بازار تبدیل کرده اند.

گفتنی است که کابل های فشار قوی خود به چند نوع مختلف تقسیم بندی می شوند. در ادامه هر یک از انواع کابل فشار قوی را معرفی و برخی از آن ها را به طور مختصر مورد بررسی قرار می دهیم.

 

انواع کابل فشار قوی

نخست باید بدانید که کابل های فشار قوی یا همان کابل های قدرت به طور کلی به دو دسته کابل قدرت گازی از نوع SF6 و کابل قدرت روغنی طبقه بندی می شوند. هر یک از این دو نوع کابل فشار قوی نیز دارای زیر مجموعه هایی کاربردی هستند.

  • کابل قدرت گازی از نوع SF6
  • کابل با فشار داخلی و لوله آلومینیومی
  • کابل با فشار خارجی و لوله فولادی
  • کابل با فشار داخلی و لوله فولادی
  • کابل گازی کپسولی پر شده با گاز SF6
  • کابل قدرت روغنی
  • کابل روغنی با فشار کم

جالب است بدانید که در این نوع از کابل های روغنی با استفاده از کاغذ آغشته به روغن نسبت به ایزوله نمودن کابل اقدام می نمایند. استقامت این کابل ها در مقایسه با کابل های کم روغن 2 الی 3 برابر بیشتر است.

 

کابل روغنی با فشار بالا

کابل های روغنی با فشار بالا یکی از کاربردی ترین کابل های فشار قوی هستند که به وفور مورد استفاده قرار می گیرند. این دسته از کابل ها با استفاده از کاغذی آمیخته به روغن غلیظ هر یک از رشته سیم ها را آغشته می نمایند. سپس هر یک از کلاف ها را با به کارگیری نوار مسی و پلاستیکی محکم ساخته و بدین ترتیب از خروج روغن و ورود هوا جلوگیری به عمل می آورند.

به عنوان نمونه ای از پر کاربردترین کابل های فشار قوی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • کابل شبکه
  • کابل مخابراتی زمینی و هوایی
  • کابل کواکس

حال که تا حدودی با کابل فشار قوی، انواع و کاربرد آن آشنا شدیم، زمان آن فرا رسیده است که به معرفی کابل فشار قوی آلومینیومی به عنوان یکی از پر فروش ترین کابل های فشار قوی موجود در بازار بپردازیم.

کابل فشار قوی آلومینیومی

آشنایی با کابل فشار قوی آلومینیومی

رسانای به کار گرفته شده در ساخت کابل های فشار قوی معمولا از جنس آلومینیوم یا مس است. این موضوع از رسانایی بیشتر این فلزات در مقایسه با سایر فلزات موجود در طبیعت ناشی می شود. بر همین اساس کابل های فشار قوی موجود در بازار به دو نوع کابل فشار قوی آلومینیومی و کابل فشار قوی مسی تقسیم بندی می شوند.

بدون شک شما هم بارها و بارها در مورد رسانایی بی نظیر مس شنیده اید. اگر بخواهیم رسانایی آلومینیوم را با مس مقایسه کنیم، باید بگوییم که رسانایی آلومینیوم تا حدودی کمتر از مس است. بنابراین اگر بخواهید یک میزان توان را از کابل فشار قوی آلومینیومی و کابل فشار قوی مسی عبور دهید، لازم است سطح مقطع کابل آلومینیومی را بزرگتر از کابل مسی انتخاب کنید تا این کابل قادر به انجام عمل مورد نظر شما باشد.

گفتنی است که چگالی آلومینیوم در مقایسه با مس کمتر بوده و تقریبا می توان گفت که چگالی آلومینیوم یک سوم چگالی مس است. همین موضوع سبب شده است که وزن متراژ مشخصی از کابل فشار قوی آلومینیومی کمتر از همان متراژ از کابل فشار قوی مسی باشد.

جالب و در عین حال لازم است بدانید که هادی به کار گرفته شده در کابل فشار قوی آلومینیومی از جنس آلومینیوم است. استفاده از این دسته از کابل ها از گذشته تا به امروز در پست های توزیع برق، تاسیسات برقی و خطوط انتقال رایج بوده و هست.  

با گذشت زمان و گران شدن مس، به کارگیری کابل های مسی به تنهایی در شبکه های برق مقرون به صرفه نبود. از همین رو بر آن شدند که در کنار کابل های مسی از کابل های آلومینیومی استفاده نموده و بدین ترتیب هزینه های مصرفی را کاهش دهند. همین موضوع زمینه افزایش قیمت کابل های فشار قوی آلومینیومی را فراهم ساخت! البته هنوز هم استفاده از کابل های آلومینیومی به صرفه تر از کابل های مسی است.

 

 

کاربرد کابل فشار قوی آلومینیومی

پیش تر گفتیم که کابل های فشار قوی در زمینه انتقال و توزیع برق مورد استفاده قرار می گیرند. بی شک کابل فشار قوی آلومینیومی نیز از این قاعده مستثنی نیست. این تجهیزات موظفند جریان الکتریکی را از یک نقطه به نقطه دیگر انتقال دهند.

گفتنی است که این کابل ها در موارد زیر به کار گرفته می شوند:

  • سیستم های توزیع برق در خطوط محلی
  • خطوط انتقال نیرو
  • سیستم توزیع برق ساختمان های مسکونی
  • سیم کشی برخی هواپیماها

 

 

مزایای متعدد و متنوع کابل فشار قوی آلومینیومی

کابل های فشار قوی آلومینیومی دارای مزایای متعدد و متنوعی هستند. همین موضوع سبب رواج استفاده از آن ها در زمینه های گوناگون شده است. اصلی ترین مزیت این کابل ها که موجب محبوبیت و فروش بالای آن ها شده است، برخورداری از قیمت مقرون به صرفه در مقایسه با سایر انواع کابل های فشار قوی نظیر کابل فشار قوی مسی است.

این کابل ها از آن رو که از چگالی پایینی برخوردار هستند، وزنی سبک داشته و حمل و نقل و جا به جاییشان راحت و بی دردسر است. از دیگر مزایای کابل فشار قوی آلومینیومی می توان به نصب آسان، هدایت الکتریکی یکنواخت، خطر سرقت کم و… اشاره نمود.

 

 

معایب کابل فشار قوی آلومینیومی

کابل های آلومینیومی نیز همچون سایر کابل ها ضمن برخورداری از مزایای گوناگون، معایبی نیز دارند. هدایت الکتریکی کمتر در مقایسه با کابل های مسی، دوام و طول عمر پایین، انعطاف پذیری نه چندان زیاد، واکنش سریع با اکسیژن و امکان تولید تنها به شکل مفتول نمونه هایی از معایب این محصول هستند.

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *