رهیافتی در بررسی برق استخراج بیت کوین
دلیل مصرف برق بالا
همانگونه که می دانید، هر چند دقیقه یک بلاک جدید به زنجیره ی بلاک یا بلاکچین بیت کوین اضافه می شود و هزاران بلکه میلیون ها نفر در رقابت با یکدیگر تلاش دارند با استفاده از ابزاری به نام ماینر، به صورت تیمی و گروهی به یک بیت کوین دست یابند و بیت کوین استخراج شده را بین خود تقسیم کنند.
در این بین مصرف بالای برق استخراج بیت کوین مسئله ی بسیار مهمی در دنیا – با توجه به قیمت برق و تولید گاز های گلخانه ای ناشی از تولید برق با سوخت فسیلی و یا میزان از دست رفتن آب ذخیره شده در پشت سد ها برای تولید برق آبی – و در کشور ما ایران – با توجه به قطعی گسترده برق در فصل گرما – شده است. باید بدانید مصرف برق هر یک از ماینر ها، حدود 1350 وات بوده که این مقدار با توجه به دائم روشن بودن ماینر، قابل تامل خواهد بود.
در شکل زیر یک ماینر با مصرف حدودا 1.5 کیلو وات نمایش داده شده است.
برای مقایسه باید بدانید یک جاروبرقی به عنوان یک وسیله ی برقی پرمصرف معمولا حدود 1100 وات برق مصرف می کند و این مصرف در عرض چند دقیقه خواهد بود. با این حال تقاضا می شود استفاده از جارو برقی به ساعات غیر پیک محول شود.
معماری آرایه ای و کلونی
به عنوان مثال دیگر، یک وسیله دائم روشن مانند یخچال، حدود 400 وات مصرف دارد. از سوی دیگر هیچ گاه در یک منزل، یا یک کارگاه یا یک مزرعه یا خانه باغ، با استفاده از ده ها یخچال یا ده ها جاروبرقی به طور همزمان روبرو نیستیم.
اما هیچ فرد ماینر، صرفا از یک دستگاه ماینر بهره نمی برد و عموما آرایه ای چند تایی از این دستگاه ها با هم به کار بسته می شوند که موجبات مصرف بالای برق استخراج بیت کوین فراهم می شود. در شکل زیر بیان شده معمولا ماینرها به صورت تکی استفاده نمی شوند و به صورت آرایه ای و کلونی بهره برداری می شوند و به همین دلیل کلونی آرایه ای آنها آن هم به صورت دائم روشن، مصرف برق جدی دارد.
شدت مصرف برق استخراج بیت کوین برای منازل و برخی کسب و کارهای کوچک به حدی است که ممکن است باعث اسیب دیدن سیم ها و کابل ها و آتش سوزی گردد. به همین دلیل احتمال وجود مزارع ماینر به صورت گسترده در خانه باغ ها و مساجد و امثال آن دور از ذهن به نظر می رسد.
اما مصرف بالای برق استخراج بیت کوین به صورت تجمیعی باز هم قابل توجه خواهد بود. به عبارتی برای وخیم شدن وضع برق، نیاز به وجود صد ها مزرعه ی بیت کوین غیر مجاز نیست؛ بلکه کافی است به عنوان یک همه گیری نسبی، افراد زیادی با تعداد معدود و محدود ماینر به سودای بیت کوین بپردازند.
عده ای بر این باور هستند مزرعه های با حدود 100 ماینر، چندان بازده اقتصادی بالایی ندارند. چرا که این مقیاس از ماینر، سرمایه گذاری نسبتا بالا از مرتبه ی 3.5 میلیارد تومان در مرداد ماه 1400 داشته و حداقل 10% این مبلغ، صرف شبکه سازی و ایجاد زیر ساخت می گردد.
مخفی کردن مزرعه ی بیت کوین تقریبا نشدنی است و لذا تعرفه ی برق استخراج بیت کوین دو برابر تعرفه ی برق صادراتی در نظر گرفته می شود. در مقایسه با این هزینه ها، به صورت آماری و تقریبی ماهیانه 50 تا 150 میلیون تومان درآمد از استخراج بیت کوین برای این مزرعه متصور خواهد بود.
پیاده سازی خانگی
رویکرد با سرمایه گذاری اندک و بازده بالا، روی آوردن به کلونی های کوچک خانگی یا آرایه ای اندک از ماینر، در کسب و کارهای کوچک می باشد. به گونه ای که دولت برای معرفی همسایگان دارای ماینر، پاداش و جایزه تعیین نموده است. به هر حال پروفایل مصرف برق یک یا چند ماینر، خاص بوده و به راحتی توسط هر پردازش اطلاعات یا داده کاوی قابل اکتشاف خواهد بود. یک بایاس ثابت در طول شبانه روز مستقل از ساعات نور یا کار، ساعات گرم یا سرد، پیک مصرف یا ساعات غیر پیک، همگی ویژگی های مصرف برق ماینر استخراج می باشند.
از طرفی برق استخراج بیت کوین نمی تواند دارای قطع و وصل بوده و به ساعاتی خاص از شبانه روز اختصاص یابد. در برخی کارگاه ها، مزارع و خانه باغ ها، افراد ماینر نخست برای چند ماه بدون ماینر پروفایل مصرف شبیه ماینر را ایجاد می نمایند. مثلا عملکرد چندین پمپ به صورت شبانه روزی برای چند ماه، هر بازرس و داده کاوی را قانع می کند که این پروفایل حقیقی این نقطه می باشد.
پس از آن تبدیل مصرف به برق استخراج بیت کوین توسط ماینر، می تواند تا حد زیادی حاشیه امن ایجاد کند. به یاد داشته باشید استفاده از برق عمومی قبل از کنتور نیز به راحتی قابل کشف است با این تفاوت که ضمن ضبط احتمالی ماینر(های) غیر مجاز، و جرایم ناشی از استفاده از برق با تعرفه ی شهری برای استخراج بیت کوین، با جرایم اضافه استفاده غیر مجاز از برق عمومی مواجه خواهید بود. برق استخراج بیت کوین در ایران در کنار شدت گرمای هوا سبب قطعی مکرر برق گردید.
این موضوع در کنار کاهش سهم چین در استخراج بیت کوین و مشارکت با ایران در استخراج نیابتی بیت کوین، موید همین مطلب است. حساب کردن برخی نهادهای داخل کشور روی استخراج بیت کوین به عنوان راهکار ارز آوری برای کشور و دور زدن تحریم ها نیز اثر واضح و موثری در میزان مصرف برق داشته است.
انرژی های پاک تجدید پذیر
یکی از راهکارهای دیگر تامین برق استخراج بیت کوین، استفاده از انرژی های تجدید پذیر می باشد. در مقیاس بزرگ، مزرعه های بزرگ ماینر در کنار مزرعه ی گسترده ای از سلول های خورشیدی، پنل های آفتابی و ماژول های اینورتر، راهکاری راهگشا و موثر می باشد. در شکل زیر یک مزرعه ی بیت کوین در مجاورت مزرعه ای از پنل های خورشیدی نمایش داده شده است.
این رویه به صورت گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. اما سرمایه گذاری اولیه بیشتری را می طلبد. اما همین روش در مقیاس کوچک با استفاده از پنل های خورشیدی سقفی و بهره برداری از اینورتر و باتری پک متناسب، می تواند برای کاربردهای خانگی کافی و مناسب باشد.
البته پنل های خورشیدی اساسا ماژول های کم توانی هستند و برای تامین برق ماینر به عنوان یک ماژول پر مصرف و دائم مصرف، باز هم سرمایه گذاری قابل توجهی لازم است. به یاد داشته باشید مصارف عمومی از انرژی تجدید پذیر خورشیدی، عموما بر این پایه استوار است که در طول روز بخش عمده ای از انرژی دریافتی، صرف شارژ نمودن باتری ها می شود تا در هنگام شب، که مصارف نور و روشنایی افزایش می یابد، این انرژی مصرف شود.
اما در خصوص برق استخراج بیت کوین که به صورت دائم مصرف می باشد، همزمان با شارژ باتری، نیاز به مصرف انرژی نیز می باشد. لذا عملا برای کاربرد استخراج بیت کوین، حجم و مساحت بیشتری از پنل های خورشیدی در مقایسه با مصارف عمومی خانگی نیاز است.
کشورهای جهان
بد نیست نگاهی بر پروفایل مصرف برق استخراج بیت کوین در جهان داشته باشیم. چین با اختلاف رتبه ی نخست کشف بیت کوین و مصرف برق جهت آن را دارد. البته میزان مصرف برق در چین در حدود یک درصد از مصرف کل برق مصرفی آن کشور است. لذا در بین لیست بالاترین درصدهای مصرف برق بیت کوینی نسبت به کل مصرف کشور، لیست کشورهای در حال توسعه ای مانند ایران، ونزوئلا و قزاقستان به چشم می خورد. کشورهایی سرشار از منابع غنی نفت و گاز، که منجر به قیمت کمتر تولید برق و اقتصادی تر شدن تولید بیت کوین می باشد.
منابع انرژی تولید برق بیت کوینی
دقت به شکل زیر که به صورت شماتیک میزان مصرف برق استخراج بیت کوین در کشورهای جهان را نشان می دهد، جالب است. وجود کشورهایی مانند آمریکا، کانادا، روسیه و آلمان به عنوان های کشورهای صنعتی با وسعت زیاد و تولید سرسام آور برق، در این لیست دور از انتظار نیست.
اما کشور هایی مانند ونزوئلا و ایران و قزاقستان و نروژ در این لیست، بی ارتباط با منابع نفتی و گازی نیست. جای پژوهش و تحقیق جدی وجود دارد که مالزی چگونه و با چه سیاستی نسبت به استخراج بیت کوین و تامین برق آن بدون منابع انرژی سرشار دست زده است.
همچنین باید بدانیم تامین برق استخراج بیت کوین بیش از هر چیز مخرب محیط زیست می باشد. هم از بعد تولید دی اکسید کربن و افزایش گرمای زمین، و هم از بعد مصرف آب و تولید برق آبی، و هم از بعد تولید برق هسته ای و پسماندهای اتمی، همه مخرب محیط زیست و در تعارض با سیاست های حفظ آن می باشد.
این در حالی است که این مصرف برق نوظهور، ضرورت حیاتی نداشته و صرفا مبتنی بر سوداگری سرمایه داران با استفاده از فناوری بلاکچین می باشد. بیشترین ماده فسیلی مورد استفاده برای تولید برق استخراج بیت کوین، ذغال سنگ است. در رتبه های بعدی نفت و گاز و انرژی اتمی و انرژی برق آبی، قرار دارد. سهم اندکی نیز متوجه انرژی های تجدید پذیر و پاک می باشد.
بدون دیدگاه