شوک الکتریکی

شوک الکتریکی زمانی ایجاد می گردد که جریان برق از بدن عبور نماید . جریان در وضعیت های مختلفی از بدن عبور می کند . هرگاه دو سیم با ولتاژهای مختلف به همدیگر متصل شوند ، جریان از بین آنها عبور خواهد کرد و اگر فردی در یک زمان با هردو آنها تماس داشته باشد بدن می تواند با سیم ها اتصال برقرار نماید و در اینصورت جریان از بدن عبور خواهد کرد .

بایستی توجه داشت که جریان به جابجایی بار الکتریکی اتلاق می گردد . در اکثر سیم کشی های خانگی ، سیم های سیاه و قرمز دارای 120 ولت می باشند . سیم های سفید دارای ولتاژی نمی باشند ( ولتاژ صفر ) زیرا به زمین اتصال داده شده اند . سیم اتصال به زمین اغلب به میله ای که در زمین فرورفته است اتصال داده می شود . در ضمن این اتصال می تواند از طریق لوله فلزی آب قرار داده شده در عمق زمین صورت گیرد . اگر همزمان با سیم سیاه برقدار و سیم سفید بدون برق تماس برقرار شود جریان از بدن عبور خواهد کرد و شوک الکتریکی اتفاق خواهد افتاد .

اکر با یک سیم برقدار یا جزء برقداری از یک وسیله برقی و یا شیئی که با زمین در ارتباط است تماس برقرار شود ، شوک الکتریکی ایجاد می گردد .

اگر روی گودال آبی ایستاده باشید ریسک شوک الکتریکی بیشتر خواهد شد . اما حتی اگر مجبور نباشید که روی آب هم بایستید بازهم در معرض ریسک شوک الکتریکی هستید . لباس های مرطوب ، رطوبت زیاد و تعریق نیز می توانند احتمال برق گرفتگی را افزایش دهند . البته همیشه احتمال برق گرفتگی وجود دارد حتی در شرایط آب و هوایی خشک .

شوک الکتریکی

حتی هنگامی که فرد در تماس با اتصال به زمین نیست نیز ممکن است دچار شوک الکتریکی شود . تماس با هردو سیم یک کابل برقدار 240 ولتی نیز شوک الکتریکی ایجاد می کنند ( این نوع شوک می تواند رخ دهد زیرا ولتاژ یک سیم برقدار ممکن است 120+ ولت باشد در حالی که سیم دیگر طی چرخه تناوب جریان 120- ولت داشته باشد ، که تفاوت این دو 240 ولت است ) در ضمن شوک الکتریکی ممکن است ناشی از اتصال به زمین نامناسب اجزای برقی باشد . حتی تماس پیدا کردن با شخصی که دچار شوک الکتریکی شده نیز ممکن است باعث ایجاد شوک الکتریکی در فرد دیگر شود .

جهت جلوگیری از حوادث ناشی از شوک الکتریکی می توان برخی کارها را انجام داد از جمله :

  • قواعد و دستورالعمل های مناسبی را در مورد نحوه دسترسی به جعبه های کنترل برق برای جلوگیری از صدمه ، وضع نمود .
  • تجهیزات تنظیم کننده ولتاژ را به سیم هایی با کدهای رنگی مجهز نمود .
  • اگر با مدارهای الکتریکی کاری صورت می گیرد با امتحان کردن مدار اطمینان حاصل شود .
  • اطمینان حاصل شود که مدارها قفل و برچسب گذاری شده اند تا افراد نتوانند آنها را دوباره به منبع متصل نمایند .
  • همیشه فرض شود که رسانا ها خطرناک هستند .

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *