لامپ های رشته دار
لامپ های رشته دار حدود 100 سال پیش ساخته شده و امروزه به حد کمال رسیده است . علیرغم بهره نوری بیشتر لامپ های جدیدتر مثل فلورسنت ، هنوز هم لامپ های رشته دار به تعداد زیاد ساخته می شوند و در خانه ها و در کاربردهای مخصوص صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند . این لامپ ها در اندازه های کمتر از یک وات تا یک کیلووات برای مصارف عمومی و تا 10 کیلووات برای مصارف مخصوص ساخته می شوند . امتیاز های اصلی این لامپ ها رنگ دهی عالی ، کوچکی اندازه ، قیمت کم و عدم نیاز به راه انداز است .
لامپ های رشته دارد عموما” دارای رشته ای از فلز تنگستن است که توسط دو سیم از فلز مولیبدنوم نگهداری می گردد . اتصال الکتریکی به رشته از دو انتها توسط دو سیم نیکل انجام می گردد . لوله تخلیه در این نوع از لامپ ها برای تخلیه هوا از داخل حباب و پرکردن آن از گاز خنثی مورد استفاده قرار می گیرد .
سرپیچ این نوع از لامپ ها از برنج و یا آلومینیوم ساخته می شود و بوسیله سیمان مخصوصی به حباب محکم می گردد .
برای تولید نور مرئی با رنگ سفید در این لامپ ها لازم است رشته در درجه حرارت بالا کارکند . در لامپ های اولیه زغال ، اوسیوم ، تانتالیوم و بالاخره تنگستن مورد استفاده قرار می گرفت . تنگستن دارای دو خصوصیت مطلوب است .
– یکی نقطه ذوب بالا ( درجه حرارت 3655 کلوین ) کار رشته در درجه حرارت بالا را ممکن می کند.
– به علت کم بودن فشار بخاری تنگستن ، تبخیر آن کم است .
تنگستن در درجه حرارت ذوب خود یعنی 3655 درجه کلوین بهره نوری برابر 53 لومن بر وات دارد لیکن برای ممانعت از تبخیر سریع و طولانی کردن عمر رشته لازم است آن را در درجه حرارت کمتری مورد استفاده قرار دهند و در نتیجه باید به بهره نوری کمتری اکتفا نمود .
بدون دیدگاه