لامپی که ۱۱۸ سال بی وقفه روشن مانده است!

لامپ‌های رشته‌ای به دلایل متفاوتی ممکن است زودتر از عمر واقعی خود بسوزند: تکان خوردن، بروز نوسان در برق، وجود ناخالصی در فلز به کار رفته برای فیلامان، وجود ناخالصی در گاز داخل لامپ و …

اما حتی اگر تمام موارد فوق رعایت شوند نیز باز یک لامپ رشته‌ای برای همیشه روشن نخواهد ماند و خواهد سوخت، چرا که گرمای فیلامان، به مرور باعث تبخیر رشته تنگستن به کار رفته در آن شده و این تبخیر روز به روز آنقدر فیلامان را نازک و نازک‌تر از روز قبل می‌کند که سرانجام پیوند اتمی رشته گسسته شده و فیلامان پاره خواهد شد.

در بهترین شرایط، یک لامپ رشته‌ای بیش از یک یا حداکثر دوسال بطور مداوم روشن نخواهد ماند و خواهد سوخت. اما لامپی در دنیا وجود دارد ١١٣ سال بی‌وقفه روشن مانده است‼️

لامپی که ۱۱۸ سال روشن

از زمان روشن شدن لامپ در سال ۱۹۰۱ میلادی تاکنون، لامپ شهر روشن بوده و در طول ۲۴ ساعت هر روز در ۱۱۸ سال گذشته روشن بوده است، البته یک استثنا هم وجود داشت و لامپ فقط به مدت ۲۲ دقیقه در سال ۱۹۷۶ میلادی و در حین انتقال به جایی دیگر و تغییر محل ایستگاه آتش نشانی به مدت ۲۲ دقیقه در سال ۱۹۷۶ میلادی خاموش شد. از چند سال پیش هم به آن لقب «لامپ قرن» را داده اند.

به گزارش سایت «ati» شرکت برق شلبی این لامپ منحصر به فرد را در شهر شلبی ایالت اوهایو آمریکا در دهه پایانی قرن نوزدهم ساخت.

لامپی که ۱۱۸ سال روشن

مردی به نام «دنیس برنال» مالک شرکت آب و برق لیورمور آن را خرید و در سال ۱۹۰۱ میلادی به شهر لیورمور برد. برای نخستین بار در همان زمان مورد استفاده قرار گرفت و روشن شد. دنیس برنال شرکت خود را همان سال فروخت و شرکت او به مقر آتش نشانی تبدیل شد و از جمله وسایل قدیمی به جای مانده در آنجا همین لامپ است.

جایی که لامپ نصب شده بار‌ها تغییر کاربری داده، برای مثال مدتی این اتاق محل نگهداری قرقره لوله‌های آتش نشانی بود. بعد به انبار تبدیل شد و مدتی شهرداری بود و در نهایت به ایستگاه آتش نشانی شماره ۶ لیورمور تغییر کاربری داد. از آن زمان تا به حال لامپ حبابی روشن است، بدون اینکه در طول روز، هفته، ماه و سال خاموش شود.

حالا این لامپ به تاریخ پیوسته و به یکی از سمبل‌ها و علامت‌های بارز شهر لیورمور تبدیل شده است. البته نیروی لامپ از ۳۰ وات به ۴ وات کاهش یافته و قابل مقایسه با اوایل قرن بیستم نیست و این موضوع پس از یک میلیون ساعت روشن ماندن عادی به نظر می‌رسد.

لامپی که ۱۱۸ سال روشن

تئوری‌های برای توضیح رفتار عجیب این لامپ

تاکنون تئوری‌های فراوانی برای توضیح رفتار عجیب این لامپ و عمر شگفت‌انگیزش ارائه شده است که در زیر ٣ مورد ذکر می‌گردد:

١. چون کسی آن را زیاد خاموش و روشن نکرده است و می‌دانیم هرچه سیکل تنش کمتر باشد، عمر لامپ افزایش میاید.

٢. این لامپ، لامپی ۶٠ وات است که تنها با توان ۴ وات به کار گرفته شده استو درنتیجه هیچ وقت آنقدر داغ نمی‌شود که بسوزد.

٣. با توجه به این که هزینه و وقت بسیاری برای ساخت این لامپ صرف شده است، نمی‌توان آن را یک لامپ معمولی صنعتی تصور کرد. حتی هواگیری آن هم استثنایی بوده است. لذا اکسیژنی در آن باقی نمانده که باعث اکسیداسیون و سوختنش شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *