به نظر شما رنگهای متنوع سیم و کابلها یعنی چه؟ وقتی پریز برقی را باز میکنید و یا یک وسیلۀ برقی، با انواع سیمهای رنگی مواجه میشوید که ممکن است، اطلاعات چندانی دربارۀ آنها ندانید. در این مطلب، قصد داریم، شما را با معنای رنگهای سیم برق در ایران، آشنا سازیم. پس تا انتهای آن همراه ما باشید.
معنای رنگ سیمهای برق در ایران چیست؟
رنگ سیمهای برق در تمامی جهان اغلب یکسان بوده و یک کدگذاری استاندارد است که از آن، برای شناسایی سریع و آسان عملکرد هر سیم در یک مدار الکتریکی استفاده میشود. این کدگذاری به متخصصان این حوزه کمک میکند تا کار خود را با دقت و ایمنی بیشتری انجام دهند.
چرا باید از یک استاندارد رنگ سیم برق در ایران پیروی کنیم؟
1.ایمنی
شناخت استاندارد رنگ سیم برق موجب افزایش آگاهی و کاهش خطاهای انسانی و بروز حوادث خطرناک همچون برقگرفتگی میشود.
2.سرعت و دقت
با کسب اطلاعات در مورد استانداردهای رنگ سیمهای برق در ایران، میتوان به سرعت مدار را تحلیل و عیبیابی کرد.
3.استانداردسازی
استفاده از یک استاندارد رنگی مشترک، مثل استاندارد رنگ سیم برق در ایران، میتواند در تعمیر و نگهداری تجهیزات، کار را آسانتر سازد.
معنا و استاندارد رنگهای سیم برق در ایران چیست؟
همانطور که اشاره کردیم: در ایران، معمولاً از استانداردهای بینالمللی برای رنگبندی سیمها استفاده میشود. اما رنگ سیمها چه تفاوتی با هم دارد و معنای هرکدام از آنها چیست؟ با ما همراه باشید تا بیشتر در این باره با هم صحبت کنیم.
رنگ و استاندارد سیم و کابلهای تکرشتهای
سیمهای تکرشته براساس عملکرد و نقشی که در مدار الکتریکی ایفا میکنند، رنگهای مختلف و مشخصی دارند. این استاندارد رنگبندی به متخصصان این امر، کمک میکند تا به سرعت، سیمهای مختلف را شناسایی کرده و کار خود را با دقت و ایمنی بیشتری انجام دهند. براساس استاندارد رنگ سیم برق در ایران:
- سیم فاز: سیم فاز، وظیفۀ انتقال جریان برق به مصرفکننده را به عهده دارد. رنگ آن، برای فاز اول، مشکی و فاز دوم، قرمز است. رنگ آبی، گاهی برای فاز سوم استفاده میشود، اما ممکن است با سیم نول اشتباه گرفته شود. به همین علت برای فاز سوم، بیشتر از رنگهای نارنجی یا بنفش استفاده میکنند که تداخلی با نول ایجاد نشود.
- سیم نول: سیم نول، وظیفهاش، تکمیل مدار و بازگشت جریان به منبع است. رنگهای رایج آن سفید، خاکستری است.
سیم ارت: وظیفه سیم ارت، ایجاد ایمنی و محافظت از افراد و تجهیزات در برابر برقگرفتگی است. رنگ آن، اغلب، سبز و زرد و راه راه است و به راحتی میتوان آن را تشخیص داد.
سیم و کابلهای دو رشتهای
کابلهای دو رشتهای، همانطور که از نامشان پیداست، از 2 رشته سیم مجزا تشکیل شدهاند که یکی از آنها برای فاز و دیگری برای نول استفاده میشود. رنگ سیم و کابل دو رشتهای، براساس استاندارد رنگ سیم برق در ایران، مشخص نیست. چون دو سیم با هم در یک روکش قرار میگیرند و لزوما هر رنگ مشخص، به معنای فاز و نول نیست.
سیم و کابلهای سهرشتهای
کابلهای سهفاز، همانطور که از نامشان پیداست، از 3 رشته سیم مجزا تشکیل شدهاند که هر کدام وظیفه انتقال یک فاز از جریان برق سهفاز را بر عهده دارد. این نوع کابلها در صنایع و مکانهایی که نیاز به جریان برق قویتری است، استفاده میشود.
رنگبندی سیمهای سهفاز براساس استاندارد رنگ سیم برق در ایران به شرح زیر است:
- فاز 1 به رنگ قرمز
- فاز 2: به رنگ سبز یا زرد.
- نول: همانند کابلهای دو رشتهای، معمولاً به رنگ آبی است.
چرا از رنگهای خاص برای سیمهای سهفاز استفاده میشود؟
- تشخیص آسان: با استفاده از رنگهای متفاوت و خاص برای هر فاز، برقکاران میتوانند به سرعت و به راحتی، سیمها را از هم تشخیص داده و کار خود را با دقت بیشتری انجام دهند.
- استانداردسازی: استفاده از یک استاندارد رنگبندی واحد، باعث میشود که در سراسر جهان، تشخیص سیمهای سه فاز آسانتر شود.
سیم و کابلهای چهاررشتهای
کابلهای چهار رشتهای نیز از 4 رشته تشکیل شدهاند که 3 سیم آن، فاز و یک نول دارند. معنای رنگ سیمهای چهار رشته براساس استاندارد رنگ سیم برق در ایران، به شرح زیر است:
- فاز 1: سیاه
- فاز 2: قرمز
- فاز 3: بنفش
- نول: زرد.
سیم و کابلهای پنج رشتهای
در کابلهای پنج رشته، سیمها دارای 5 رنگ مختلف هستند. این کابلها، برای مصارف خاص و پیچیدهتر همچون سیستمهای مخابراتی، شبکه و برخی از کاربردهای صنعتی استفاده میشوند. در کابلهای پنج رشتهای، اغلب استاندارد خاصی برای رنگبندی سیمها وجود ندارد. هر تولیدکننده ممکن است از ترکیبی متفاوت از رنگها استفاده کند.
رنگهای رایج در کابلهای پنج رشتهای براساس استاندارد رنگ سیم برق در ایران
- سفید
- قرمز
- مشکی
- بنفش
- زرد
- قهوهای
چرا استاندراد مشخصی در رنگبندی کابلهای پنج رشتهای وجود ندارد؟
از آنجاکه کاربرد سیم و کابلهای پنج رشتهای، بسیار گسترده است، رنگبندی آنها در هر کارایی فرق دارد و متناسب با نوع آنهاست. از سوی دیگر، تولیدکنندگان نیز از استانداردهای بینالمللی مختلفی برای رنگبندی سیمها استفاده میکنند. به همین دلیل از یک قانون خاص پیروی نمیکنند.
سیمهای AC و معنای رنگ آنها
سیمهای AC، جریانهای الکتریکی را در یک جهت خاص منتقل نمیکنند و جهت جریان آنها به طور مداوم تغییر میکند. این سیمها به طور گسترده در منازل، ادارات و صنایع استفاده میشوند.
انواع سیمهای AC و رنگبندی آنها براساس استاندارد رنگ سیم برق در ایران
براساس نوع سیمهای AC رنگبندی، آنها نیز فرق میکند:
- سیم برق AC ولتاژ ۲۴۰/۲۰۸/۱۲۰: این سیمها در مدارهای خانگی استفاده میشوند و رنگبندی آنها مشابه سیمهای تکرشتهای است. یعنی فاز ۱ سیاه، فاز ۲ قرمز، فاز ۳ آبی، نول سفید و ارت سبز و زرد هستند.
- سیم برق AC ولتاژ ۴۸۰/۲۷۷: این سیمها در مدارهای صنعتی با ولتاژ بالاتر استفاده میشوند و رنگبندی آنها کمی متفاوت است. فاز ۱ قهوهای، فاز ۲ نارنجی، فاز ۳ زرد، نول خاکستری و ارت سبز و زرد است.
سیمهای DC و معنای رنگ آنها در استاندارد برق ایران
سیمهای DCبرای انتقال جریان الکتریکی در یک جهت ثابت استفاده میشوند. این سیمها، در دستگاههای الکترونیکی، باتریها و سیستمهای خورشیدی استفاده میشوند.
رنگبندی سیمهای DC بر اساس استاندارد رنگ سیم برق در ایران
- سیم مثبت، قرمزرنگ
- سیم منفی، سیاه رنگ
- سیم زمین سفید یا خاکستری است.
و اما سخن آخر
در این مطلب، درباره معنای رنگ سیم برق در ایران صحبت کردیم و به این مسئله اشاره کردیم که استانداردهای رنگ سیم برق ایران، اغلب؛ براساس استانداردهای بینالمللی تعیین میشوند. این رنگها به تکنسینها و برقکاران کمک میکنند تا بهراحتی و با ایمنی کامل کار خود را انجام دهند.
سیمهای فاز، نول و ارت هر کدام، رنگهای خاصی مانند مشکی، قرمز، و سبز و زرد را دارند و براساس آن وظایفشان را در مدارهای الکتریکی انجام میدهند. با شناخت دقیق این استانداردها میتوان از بروز حوادث و اشتباهات جلوگیری کرد.
برای تهیه انواع سیمهای استاندارد و باکیفیت برق، میتوانید به سایت «سیمند کابل» مراجعه کرده و بهترین محصولات را با اطمینان خریداری کنید. کافی است، یکبار امتحان کنید.
بدون دیدگاه