پنلهای خورشیدی، یکی از فناوریهای نوینی است که در سالهای اخیر به آن توجهی زیادی شدهاست. این تکنولوژی، قادر است، برق مورد نیاز را از نور خورشید تأمین کند. این روزها با کاهش قیمت پنلهای خورشیدی و افزایش نگرانیهای محیطزیست، این سیستم به گزینهای مقرون بهصرفه تبدیل شدهاست. در این مطلب؛ ضمن توضیح بیشتر دربارهی پنلهای خورشیدی، به انواع و کاربردهای آن اشاره میکنیم.
انرژی خورشیدی چیست؟
انرژی خورشیدی، نوری است که از خورشید ساطع میشود و فقط نور نیست، بلکه گرما نیز دارد. این انرژی به شیوههای مختلف همچون فتوسنتز در گیاهان و گرمایش خورشیدی قابل برداشت است. وقتی قرار است ار انرژی خورشید برای تولید برق استفاده شود، ذرات ریزاتمی خورشید به نام «فوتون» از مرکز آن به سمت فضای بیرون پرتاب میشوند. حدود 8 دقیق زمان میبرد تا فوتونهای ساطع شده به سطح زمین برسند. جاییکه با پنلهای خورشیدی برخورد کرده و
ذرات زیراتمی «فوتونها» از لایههای مختلف مرکز خورشید عبور کرده و به فضای بیرون پرتاب میشوند. این سفر از مرکز خورشید تا سطح آن، ممکن است بین 100,000 تا 50 میلیون سال مان ببرد. اما؛ پس از فرار فوتونها از سطح خورشید، تنها 8 دقیقه زمان میبرد تا به زمین برسند، جاییکه با پنلهای خورشیدی برخورد کرده و اثر فتوولتائیک را آغاز میکنند.
پنلهای خورشیدی چیست؟
پنلهای خورشیدی (Solar Panels)، دستگاههایی هستند که انرژی نورانی نور خورشید را به انرژی الکتریکی و برق تبدیل میکنند. از انرژی تولیدی پنلها، برای تأمین برق، تجهیزات ارتباطی، سنجشهای محیطی و تولید برق در سیستمهای خورشیدی خانگی و تجاری استفاده میشود.
نکتهی جالبی که شنیدنش میتواند موجب شگفتی شما هم شود؛ این است که پنلهای خورشیدی فقط از %48 نور خورشید برای تأمین انرژی الکتریکی استفاده میکنند و همین مقدار هم برای تامین کل انرژی کره خاکی ما کافی است.
انواع پنل خورشیدی
1. پنل خورشیدی مونوکریستال
«پنلهای مونوکریستالی»، بهصورت یکتکه ساخته میشوند و بالاترین توان الکتریکی را در مقایسه با سایر انواع پنل خورشیدی دارند. هرچه میزان تابش نور خورشید و بازتاب آن بیشتر باشد، این نوع پنل، عملکرد بهتری دارند. اما؛ باید توجه داشت در مناطقی که دمای هوا بسیار بالاست، ممکن است، کیفیت کارایی آنها کاهش یابد.
2. پنل خورشیدی پلیکریستال

«پنلهای خورشیدی پلیکریستال» نوع دیگری از پنلها هستند که به دلیل جذب بیشتر نور خورشید و مقاومتشان در برابر گرمای زیاد، استفاده از آنها در مناطق گرمسیری پیشنهاد میشود.
3. پنلهای خورشیدی دوقلو (Bifacial)
این نوع پنلها از دو طرف قادر به جذب نور خورشید هستند و به دلیل این ویژگی، قادر به جذب 30 درصدی انرژی هستند.
4. پنلهای خورشیدی نازکفیلم (Thin-Film)
«پنلهای خورشیدی نازکفیلم» نوعی از پنلهای خورشیدی هستند که وزن سبکی دارند و انعطافپذیری بالای آنها، کمکشان میکند تا بتوان روی سطوح منحنی هم آنها را نصب کرد. این نوع پنل، از لایههای بسیار نازک مواد فتوولتائیک ساخته شدهاند و در کارهای اختصاصی مورد استفاده قرار میگیرند.
5. پنلهای خورشیدی شفاف (Transparent solar panels)
«پنلهای خورشیدی شفاف» از شیشه ساخته شدهاند و یکی از فناوریهای نوینی است که عمدتا از شیشه ساخته شده و امکان تولید انرژی را از سطوح فراهم میکند. این نوع پنل با راندمان %1 عمری حدود 35 تا 40 سال دارند و میتوانند بهعنوان جایگزین پنجرهها، سقفها و صفحهنمایشهای گوشیهای هوشمند عمل کنند.
6. پنلهای خورشیدی سقفی (Solar tiles)
«پنلهای خورشیدی سقفی» ظاهری شبیه کاشیهای سقفی دارند و شما بهندرت متوجه میشوید که پنل خورشیدی هستند. از لحاظ عملکرد، مشابهی پنلهای مونوکریستالی یا پلیکریستالی هستند، اما بهطور یکپارچه با ساختار سقف ترکیب میشوند. راندمان آنها حدود %20-10 برآورد شده و عمر مفید آنها حدود 30-25 سال است.
7. پنلهای خورشیدی پروفسکایت (Perovskite solar panels)
«پنلهای خورشیدی پروفسکایت»، نسل جدیدی از پنلها هستند که در سالهای اخیر پیشرفتهای چشمگیری در زمینه راندمان و پایداری داشتهاند. این پنلها با راندمان %34.6 قادرند به دلیل وجود مادهی پروفسکایت روی سیلیکون، دو نور قرمز و آبی را جذب کنند و به همین دلیل بازدهی بالایی دارند. نور قرمز توسط سیلیکون و نور آبی هم توسط پروفسکایت جذب میشود. با وجود پتانسیل بالای این نوع پنل خورشیدی، برای استفادهی گسترده از آن، نیاز به تحقیقات بیشتری است.
تفاوت سلول خورشیدی با پنل خورشیدی چیست؟
از نظر عملکرد و نوع کارکرد با هم تفاوتی ندارند. از کنار هم قرار دادن تعدادی سلول خورشیدی و یا سولار سل (PV Cell) یک ماژول خورشیدی و جمعی از سلول خورشیدی (PV Module) ساخته میشود. از قرار دادن چند ماژول خورشیدی (PV Module) در کنار هم یک صفحه خورشیدی (PV Panel) ساخته میشود که عموماً در مصارف بزرگ ردیفهای زیادی از صفحه خورشیدی (PV Panel) در کنار هم قرار میگیرند و یک سری خورشیدی (PV Array) تشکیل میدهند.
مهمترین کاربردهای پنلهای خورشیدی

پنلهای خورشیدی یک راه حل حرفهای برای مصرف انرژی، محیطزیست و مشکلات نیروگاهها هستند. از پنلها میتوان برای مصارف خانگی، صنعتی، مراکز عمومی، کشاورزی، بالای دکل چراغ راهنمایی در اتوبانها، پارکها استفاده کرد.
مزایای استفاده از پنل خورشیدی
- عدم نیاز به شبکه سراسری
- عدم نیاز به سوخت و مصرف انرژی
- سازگار با محیطزیست
- فاقد آلودگی صوتی
- بینیاز از آب برای تولید برق
معایب پنل خورشیدی
- هزینه سرمایهگذاری اولیه بالا
- وابسته به تغییرات تابش خورشید در طی روز و ماههای مختلف.
برای خرید سیم و کابل میتوانید با کارشناسان شرکت دانش بنیان سیمند کابل تماس حاصل فرمایید.
و اما سخن آخر
پنلهای خورشیدی، از جمله فناوریهای نوین انرژی هستند که در گذر زمان در حال توسعه و گسترش هستند. این سیستم همانطور که اشاره شد، از انرژی خورشید برای تولید برق استفاده میکند. در این مطلب، ما به 7 نوع آن، مزایا و معایب و کاربردهای پنلهای خورشیدی اشاره کردیم . با توجه به افزایش راندمان این پنلها و کاهش هزینههای نصب، سرمایهگذاری در این فناوری نه تنها بهصرفه، بلکه ضروری بهنظر میرسد. امید است که استفاده از این تکنولوژی در کشور ما نیز به صورت جدی مطرح گردد.
درنهایت، سیمندکابل، نخستین شرکت دانش بنیان در زمینه تولید کابلهای تخصصی است که محصولات باکیفیت و مقرون بهصرفه را بهطور مستقیم و بدون واسطه عرضه میکند. اگر نیاز به کابلکشی دارید، سیمندکابل با ارائه مشاورهی رایگان پیش از خرید، میتواند همراهی مطمئن برای شما باشد. کافی است، یک بار محصولات ما را امتحان کنید تا از جمله مشتریان وفادار ما گردید.
منابع:mrsolar/sunsave