هدف از طراحی کارخانه ها
اگر در صدد آن باشیم که طرح ما بتواند مفیدترین ترتیب قرارگیری همه چیز را ارائه دهد به صورتی که بتوان کالاها را به اقتصادی ترین صورت ممکن تولید کرد باید آن طرح بتواند مارا به اهداف کلی طراحی کارخانه برساند .
اهداف طراحی کارخانه که باید در ذهن طراح نقش بسته باشد عبارتند از :
1- تسهیل فرآیند تولید
2- به حداقل رساندن جابجائی ها و حمل و نقل
3- حفظ انعطاف پذیری ترتیب قرارگرفتن وسایل و تجهیزات
4- کاهش زمان کل تولید
5- به حداقل رساندن سرمایه گذاری ماشین آلات
6- استفاده حداکثری از زمین موجود
7- استفاده بهینه از نیروی انسانی
8- فراهم نمودن اطمینان ، ایمنی و راحتی کار برای کارکنان
و در نهایت آسان سازی فرآیند تولید .
طراحی کارخانه بایستی به نحوی صورت گیرد که فرآیند تولید حداکثر بازدهی را داشته باشد بر این اساس :
الف – ماشین آلات ، وسایل و محیط کار به نحوی ترتیب داده شود که جریان مواد حتی الامکان در امتداد یک خط حرکت نماید . البته این به معنی خط راست نیست بلکه به معنی آن است که بازگشت به عقب ها به حداقل برسد .
ب- حتی الامکان تمام تاخیرها حذف شوند . مشاهده شده است که 80 درصد از وقت یک محصول فقط در حمل و نقل و انبار صرف می شود و فقط 20 درصد وقت آن متعلق به تولید است .
ج- طرح جریان مواد به نحوی باشد که میزان کاری که از یک قسمت عبور می کند بدون اینکه با نواحی دیگر مخلوط شود به آسانی قابل شناسایی و شمارش باشد .
د- طرح به نحوی باشد که کیفیت کار کاهش نیابد یعنی شرایطی که توسط آن کیفیت کار قابل کنترل و بهبود است در نظر گرفته شود . مثلا” شاید وجود تهویه مطبوع یا نظافت در محیط کار و نظائر آن در یک جا ضروری باشد تا از صدمه دیدین قطعات در حین تولید یا انبار یا حمل و نقل جلوگیری گردد .
باید سعی شود که کلیه حمل و نقل ها در کارخانه ، از تحویل تا بارگیری بصورت مکانیکی انجام گیرد . حتی الامکان باید بر روی قطعات در ضمن توقف ( در انتظار نوبت یا انبار موجودی نیمساخته ) عملیاتی انجام شود . حتی در حین حرکت نیز عملیاتی مانند رنگرزی ، پختن ، روغن زدائی و غیره بر روی محصول انجام گیرد .
گرچه یک کارخانه یا بخش جهت تولید میزان معینی از یک محصول مشخص طراحی می شود اما حالات بسیاری پیش می آیند که لازم است مثلا” ظرفیت تولید عوض شود .
خیلی از تغییرات در صورتیکه در طرح اولیه پیش بینی شده باشد به آسانی قابل پیاده کردن هستند . روش معمول آن است که در وقت احداث ساختمان واحدهای نیرو رسانی به نحوی طراحی شوند که به آسانی بتوان به قسمت های مختلف کارخانه نیروی لازم را رساند . به عنوان مثال کابل های الکتریکی می توانند از بالای ماشین ها و زیر سقف کارگاه عبور کنند تا در وقت لزوم بتوان تغییرات لازم را اعمال کرد .
بدون دیدگاه