کابل های swr
کابل های ویژه استفاده در چاه آب شرب
همواره یکی از دغدغه های کارشناسان صنعت آب در راه اندازی پروژه های تاسیسات انتقال آب ، عدم تاثیرپذیری تجهیزات نصب شده از شرایط و عوامل مخرب محیطی بوده است . در این بین کابل ها با توجه به اینکه وظیفه انتقال انرژی و راه اندازی الکتروپمپ های نصب شده در عمق چاه را بر عهده دارند از اهمیت دوچندانی برخوردار می باشند . به نحوی که در صورت بروز هرگونه خلل در کارکرد آنها عملا” انتقال آب متوقف و هزینه مضاعفی جهت تعویض کابل تحمیل می گردد .
شرایط مخرب موجود در چاه به ویژه فشار هیدرواستاتیکی ستون آب به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار بر کارکرد کابل مطرح بوده به نحوی که در بسیاری از مواقع این فشار منجر به نفوذ آب به داخل کابل از طریق منافذ ایجاد شده در سطح روکش به دلیل آسیب دیدگی ناشی از نصب نامناسب می گردد .
نشت آب که به طور معمول حاوی املاح معدنی نیز می باشد و جریان یافتن آن در طول کابل علاوه بر ایجاد آسیب شدید و بروز اتصالی در تجهیزات متصل ، باعث افت شدید مقاومت عایقی گردیده و در نهایت کابل کارائی خود را ازدست خواهد داد.
با توجه به مشکلات ذکر شده و در راستای جلوگیری از اتلاف منابع مالی در پروژه های انتقال آب ، سیمند کابل با طراحی کابل های ویژه استفاده در چاه های آب شرب با نام تجاری swr گام بلندی در عرضه کابل های ویژه صنعت آب شرب برداشته است .
کابل های swr
تاریخچه کابل های SWR
در سال 1389 کارشناسان و متخصصین شرکت آب و فاضلاب روستایی استان فارس با بیان مشکلات بوجود آمده در اجرا و بهره برداری از پروژه های انتقال آب شرب خصوصا” کیفیت پایین کابل های مورد استفاده و طول عمر کم این محصولات ، درخواستی مبنی بر بررسی مشکلات موجود توسط کارشناسان سیمند کابل و خواستار ارایه راه حل در این خصوص شدند .
با توجه به سوابق اجرایی پروژه ها کارشناسان این شرکت معتقد بودند که پس از تجهیز و به هنگام بهره برداری از چاه های آب شرب ، مقاومت عایقی کابل های نصب شده کاهش می یابد و بعضا” نفوذ آب به داخل کابل مشاهده گردیده است به نحوی که در برخی مواقع آب پس از نفوذ در طول کابل به حرکت در آمده و با ورود به داخل تجهیزات متصل از جمله تابلوهای برق و … منجر به بروز آسیب در این تجهیزات می گردد . این در شرایطی بوده است که تمامی مراحل نصب و مفصل بندی مطابق اصول مربوطه صورت گرفته و هیچ مشکلی در مراحل مختلف تجهیز چاه مشاهده نگردیده است .
از این رو در راستای بررسی میدانی در نیمه دوم سال 1389 مهندسین و متخصصین شرکت سیمند کابل به محل اجرای پروژه های شرکت آب و فاضلاب روستایی استان فارس عزیمت نموده و با نمونه برداری از کابلهای مورد استفاده در پروژها نسبت به انتقال نمونه هایی از کابل ها که از نوع کابل های لاستیکی بود به آزمایشگاه اکرودیته سیمند کابل اقدام نمودند .
نخستین بررسی ها بر روی نمونه های ارسالی وجود سوراخ های ریز ذره بینی بر روی روکش کابلها را نمایان نمود و مشخص شد که دلیل ورود آب به داخل کابل همین سوراخ ها بوده است . آب پس از ورود آب به داخل کابل با توجه به خاصیت مویینگی و بر اثر فشار هیدرواستاتیک موجود در چاه ،آب داخل کابل به سمت بالا جریان یافته و به داخل تابلوی برق و سایر تجهیزات متصله ورود می نماید .
کابل های swr
مشکلات فنی شرکت های آب و فاضلاب
پس از تحقیقات اولیه و بررسی های مفصل آزمایشگاهی و میدانی و برگزاری جلسات مستمر با تولید کنندگان کابل های لاستیکی مشخص گردید که در پروسه تولید کابلهای لاستیکی بومی به دلیل محدودیت های حاصل از تحریم ها و نبود مواد اولیه پلیمری با کیفیت در پروسه تولید کابل های لاستیکی باد کردگی هایی به صورت تاول حبابی شکل بر روی سطح روکش کابل ایجاد می گردد و تولید کننده کابل لاستیکی می بایستی برای رفع این مشکل با استفاده از سوزن یا کاتر باد کردگی ایجاد شده را تخلیه کرده که این امر باعث ایجاد سوراخ های ریز و مویی بر روی روکش کابل شده و در نتیجه به هنگام نصب کابل در چاه و مجاورت آن با آب از محل روزنه های ذره بینی ایجاد شده آب به داخل کابل نفوذ کرده و باعث کاهش مقاومت عایقی و در نتیجه کاهش طول عمر و غیر قابل استفاده شدن کابل و تحمیل هزینه های سنگین به شرکت های آب و فاضلاب شده است .
کابل های SWR
تعامل سازنده
از این رو متخصصین و مهندسین با تجربه شرکت سیمند کابل و مجموعه آب و فاضلاب روستایی استان فارس با تشکیل کارگروهی مشترک و با انجام بررسی های میدانی و آزمایشگاهی و تعامل نزدیک با یکدیگر اقدام به بررسی های جامع در این خصوص و یافتن راه حل رفع معضل ، نمودند .
در فاز اول همکاری کارگروهی مشترک تشکیل و با انتقال مشکلات شرکت های آب و فاضلاب شهری و روستایی به صورت مبسوط شروع به فعالیت نمود . پس از گذشت چندماه از آغاز این بررسی ها ، اولین نسل از کابلهای SWR به صورت آزمایشی تولید و جهت انجام تحقیقات میدانی به شکل پایلوت در یکی از چاه های آب شرب استان فارس نصب و به صورت دوره ای رفتارهای کابل مورد بررسی قرار گرفت . با انتقال داده های حاصل از این بررسی جامع به تیم مهندسی و تحقیق و توسعه سیمند کابل ، کار تحقیقاتی در حوزه های آزمایشگاهی و میدانی رسما آغاز گردید.
کابل های SWR
نسل اول
پس از بررسی های گسترده آزمایشگاهی و میدانی و تولید برخی از اقلام کابل به درخواست شرکت آبفار فارس ، بصورت رسمی تولید کابل های SWR آغاز گردید و بیش از ده هزار متر به ارزش تقریبی پانزده میلیون ریال از این نوع کابل ها تولید و جهت ارسال به پروژه های آب رسانی استان فارس آماده سازی گردید . اما پیش از حمل محصولات ، گزارشی مبنی بر پایین بودن مقاومت عایقی در کابلی که به صورت آزمایشی پایلوت شده بود به شرکت سیمند کابل ارسال شد . گزارشی که تمامی معادلات را بر هم زد و در نتیجه با انجام جلسه ای فوری در محل شرکت از ارسال ارسال محصول تولید شده ممانعت بعمل آمد و گزارش ایرادات جهت بررسی جامع تربه کارگروه تشکیل شده ارائه گردید .
کابل های SWR
بررسی مشکلات نسل اول و ایجاد نخستین آزمایشگاه پیشرفته در حوزه کابل های قابل استفاده در چاه آب
با توجه به اینکه برخی از پارامترهای کیفی کابل های درون چاهی می بایستی در شرایط کارکرد مورد بررسی قرار گیرد ، لذا نخستین آزمایشگاه تخصصی کابل های ویژه استفاده در چاه های آب شرب با هدف شبیه سازی شرایط موجود در ا چاه ها توسط سیمند کابل تجهیز و راه اندازی گردید . در این آزمایشگاه شرایط موجود در اقلیم های آب و هوائی مختلف کشور ازجمله مناطق گرم سیر ، سرد سیر و کیفیت مختلف آب ها از قبیل آب با املاح مختلف ، آب کلر دار ، آب مقطر ، آب دریا ، و … ایجاد و محصولات تحت تاثیر این شرایط مورد بررسی و پایش قرار می گرفتند .
بدین گونه فعالیت تحقیقاتی بر روی این نمونه های تولید در این آزمایشگاه آغاز گردید .
کابل های SWR
تحقیقات آزمایشگاهی نسل اول
با ارسال نمونه های نسل اول کابل های SWR و شروع تحقیقات گسترده و ارسال نتایج آن به کارگروه تشکیل شده ، در نهایت تصمیم بر آن شد که از ارسال این محصولات تا زمان رفع مشکلات موجود به محل پروژه های شرکت آبفار استان فارس جلوگیری شود . ولی متاسفانه علیرغم تلاش ها و زحمات مهندسان و متخصصان شرکت امکان اصلاح محصولات تولید شده فراهم نگردید و در نهایت تصمیم کارگروه بر آن شد که این کابل ها به عنوان محصولات نامنطبق شناسایی شده و پس از بازطراحی محصولات و تولید کابل هایی با مقاومت عایقی لازم ، نیاز پروژه های آب رسانی تامین گردد .
کابل های SWR
شکست تلخ
همانگونه که بیان شد با توجه به پایین بودن مقاومت عایقی کابلهای SWR نسل اول و عدم تایید کار گروه مربوطه و کنار گذاشتن کابل های تولیدی ، سیمندکابل مجبور شد تا در راستای ایفای مسئولیت اجتماعی و جلوگیری از ارسال مجدد این کابل ها به پروژه های دیگر اقدام به معدوم سازی کابل های SWR نسل اول نماید . علیرغم تحمیل هزینه های هنگفت تمامی این کابل ها عینا معدوم شده و حدود پانزده میلیارد ریال کابل تولیدی در راستای بهبود کیفیت محصولات و هموار ساختن مسیر پیشرفت ، نابود گردید . بی شک این واقعه از بدترین و سخت ترین اتفاقاتی بود که در طول عمر شرکت رخ داده بود .
کابل های SWR
نسل دوم
نسل دوم کابل های SWR با رفع ایرادات موجود در نسل اول این محصولات با انجام تغییراتی اساسی در ساختار پلیمرکابل با صرف زمانی در حدود شش ماه به بازار مصرف عرضه گردید . ویژگی های منحصر به فرد پلیمر جدید باعث شد تا علاوه بر رفع مشکل کاهش مقاومت عایقی ، میزان آن در طول دوران بهره برداری کابل نیز از ثبات حیرت انگیزی برخوردار گردد . این تغییر شگرف تحسین متخصصین آبفار استان فارس را به همراه آورد . این نوآوری پس از حادثه تلخ معدوم سازی نسل اول کابل های swr ، شیرینی و حلاوت وصف ناپذیری را برای تیم تخصصی شرکت به ارمغان آورد .
پس از حل مشکلات ساختاری نسل اول کابل های swr و تولید نسل دوم و در نتیجه اعتماد نسبی آب و فاضلاب کشور ، این نسل از کابلها مورد وثوق آبفار استان فارس قرار گرفت و بدین ترتیب از سوی آن شرکت جهت تجهیز حدود پنجاه حلقه چاه در یک دوره زمانی یکساله کابل های مورد نیاز خریداری و نصب گردید . این کابل ها نیز همانند سابق همچنان زیر نظر متخصصین و مهندسین شرکت قرار داشت و با توجه به داده های اطلاعاتی توسط شرکت آبفار استان فارس کار ارتقاء کیفیت همچنان ادامه یافت…
کابلهای SWR
نسل سوم
پس از تولید نسل دوم کابل های swr و تجهیز بیش از یکصد حلقه چاه آب شرب در سطح کشور به صورت عملیاتی و پایلوت و جلب اعتماد شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور ، کار ادامه یافت . این بار مشکلات در حوزه میدانی به شرکت سیمند کابل ارجاع شد و برای تک تک مشکلات توسط کارشناسان واحد R&D شرکت برنامه ریزی و کار شبانه روزی صورت گرفت .
اولین مشکلی که پس از حل کاهش مقاومت عایقی جلوه نمود ، یافتن روشی برای جلوگیری از انتشار و مهاجرت فلزات سنگین سمی از پلیمر به داخل آب بود . برای حل این معضل تحقیقات بر روی پلیمرکابل آغاز گردید و پس از حدود یک سال کار آزمایشگاهی و تحقیقات میدانی و همکاری با آزمایشگاه های معتبری همچون آزمایشگاه مرکز پلیمر ایران ، آزمایشگاه مهندسی آب و فاضلاب کشور و…. با ایجاد تغییراتی در کامپاندهای swr ، سیمند کابل موفق به تولید پلیمری با ویژگی های زیر گردید :
١- مقاومت عایقی بالاتر نسبت به پلیمر موجود درکابل های swr نسل دوم
٢- عدم مهاجرت فلزات سنگین از پلیمر به آب
٣- استحکام مکانیکی بالای پلیمر و عدم آسیب پذیری آن در برخورد با اجسام تیز وبرنده از جمله پلیسه های موجود در ورودی و جدار چاه
۴-ثبات مقاومت عایقی در طول دوران بهره برداری
۵- رنگ آبی پلیمر (رنگ آبی و شفافیت پلیمر swr نشانه عدم وجود مواد متفرقه در ساختار پلیمر می باشد )
و بسیاری از ویژگی های منحصر بفرد دیگر …
در نهایت این پلیمر به عنوان یک اختراع به ثبت رسید و در مورخه 30 / 11 / 1392 طی همایشی باشکوه در محل هتل بزرگ فردوسی تهران در حضور مهندسن و متخصصین شرکتهای آب و فاضلاب کشور ، اساتید دانشگاه ، مدیران شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور رونمایی گردید .
کابل های SWR
ضرورت تولید نسل چهارم کابلهای swr
پس از تولید نسل سوم کابل های swr که برگ زرینی در عرصه صنعت آب و فاضلاب کشور بود ، کار تحقیق توسعه با تعامل بین شرکتهای آب و فاضلاب کشور با مهندسین و متخصصین شرکت سیمند کابل ادامه یافت ، این بار مشکل بزرگتری به شرکت ارجاع شد .
مسئله این بود که به دلایل مختلف از قبیل بی دقتی درنحوه مفصل بندی ، پارگی روکش کابل به هنگام نصب به دلیل برخورد سطح بیرونی کابل با پلیسه های موجود در سر چاه یا جداره داخلی لوله های فلزی به هنگام پایین رفتن کابل در چاه ، دوتکه یا چند تکه بودن کابل نصب شده و اتصال تکه ها از طریق مفصل به یکدیگر و … آب به درون کابل نفوذ می کرد .
اهمیت مشکل از آنجا بود که هر یک از این موارد باعث نفوذ آب به داخل کابل ، کاهش مقاومت عایقی و طول عمر کابل و در غیر قابل استفاده شدن کابل می گردید . این امر باعث اتلاف بودجه شرکتهای آب و فاضلاب و در نتیجه افزایش هزینه های بهره برداری از چاه های آب شرب می گردید .
لازم به ذکر است که در حدود 50% بودجه تجهیز یک چاه آب شرب هزینه تامین کابل می باشد و این بدان معناست که با نفوذ آب به داخل کابل علاوه بر از بین رفتن کابل ، هزینه های تجهیز مجدد نیز تحمیل می گردد . از این رو اهمیت موضوع باعث شد مجددا کار گروهی متشکل از متخصصین سیمند کابل و کارشناسان شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور تشکیل و به این ترتیب فعالیت علمی و تحقیقاتی طراحی نسل چهارم کابل های swr آغاز گردید .
پس از جمع بندی نهایی و ضرورت حل مشکل نفوذ آب به داخل کابل ، فعالیت تحقیقاتی با همکاری مشترک بین مهندسین و متخصصین مهندسی آب و فاضلاب کشور و شرکت سیمند کابل آغاز گردید . اما این بار در کنار فعالیت های علمی و تحقیقاتی برای حل این مشکل ، در راستای مشخص نمودن نقشه راه در تولید کابل های ویژه استفاده در چاه های آب شرب تدوین دستور العمل مربوطه در این کارگروه هم زمان آغاز گردید .
برای تولید کابل های مقاوم دربرابر نفوذ آب تا فشار 40 بار می بایستی تغییراتی در ساختار کابل ایجاد می گردید .
البته در حالت عادی و با توجه به سطح آب موجود در چاه ها این مقدار از فشارهیدرواستاتیک آب و نیز آسیب دیدگی سطح روکش کابل به ندرت اتفاق می افتاد اما برای بالا بردن سطح کیفی محصولات کار گروه تصمیم به تولید کابل هایی با ویژگی مقاومت در برابر نفوذ آب تا فشار 40 بار در صورت آسیب دیدگی روکش ، گرفت .
کابلهای SWR
تولید انبوه نسل چهارم
با جمع بندی نهایی و تدوین نقشه راه پروژه تولید نسل چهارم کابل های swr آغاز گردید . در این پروژه که فعالیت های طراحی و مهندسی حدود یک سال به طول انجامید با ایجاد تغییرات اساسی در ساختار کابل و بهره گیری از مواد اولیه عمدتا” اروپایی و انجام بررسی های آزمایشگاهی گسترده ، سر انجام سیمند کابل موفق شد کابلی را تولید نماید که در صورت آسیب دیدگی و پارگی سطح روکش در فشار چهل بار میزان نفوذ آب به درون کابل تنها هشت سانتی متر باشد . این دستاورد بسیار بزرگی بود که با انجام بررسی های آزمایشگاهی گسترده و تحقیقات میدانی و پایلوت بمدت یک سال در چندین چاه آب شرب به انجام رسید و در تاریخ پنجم خرداد ماه سال 1395 طی همایشی با حضور مدیران انرژی کل کشور در محل کارخانه رونمایی گردید . این دستاورد بزرگ علمی برگ زرین دیگری به افتخارات سیمند کابل افزود .
کابل های SWR
استقبال از نسل چهارم کابل های swr
با تکمیل نسل چهارم کابلهای swr و استقبال کم نظیر آن در مجموع شرکتهای آب و فاضلاب کشور ، در سال 1395 تجهیز چاه آب شهرستان لارستان به عمق 510 متر که در زمان خود عمیقترین چاه آب شرب دنیا بود با بهره گیری از کابل swr
نسل چهارم صورت گرفت . این چاه که به دلیل ایرادات کابل نصب شده قبلی مدتی از مدار بهره برداری خاج گردیده بود با بهره گیری از کابل های swr مجددا” وارد مدار گردید .
کابل های SWR
کابل های تجمیعی
با توجه به نیاز شرکت های آب و فاضلاب کشور در خصوص انتقال توامان توان الکتریکی و پالس های کنترلی در کابل کشی صنعت انتقال آب شرب و برق رسانی به پمپ های شناور ، سیمند کابل نسل جدید کابل های ترکیبی قدرت و کنترل را با ویژگی های منحصر به فرد جهت نصب و بهره برداری در چاه های آب شرب طراحی و تولید نمود .
این محصولات که واجد تمامی ویژگی های منحصر بفرد کابل های swr می باشد به گونه ای طراحی گردیده است که با استفاده از فضای خالی بین رشته های کابل قدرت ، ترکیبی از کابل های کنترل و سیگنالینگ در کنار رشته های انتقال برق در ساختار آن گنجانده شده است بدون اینکه اثرات القایی و نویز بر رشته های حامل سیگنال ایجاد گردد .
کابل های SWR
تجهیز عمیقترین چاه آب شرب کشور، با بهره گیری از کابل های تجمیعی SWR در مهر سال 1395
عمیقترین چاه آب شرب کشور، به عمق 520 متر واقع در شهرستان جهرم استان فارس جهت رفع کمبود آب آشامیدنی هفت روستای بخش مرکزی و کردیان این منطقه با بهره گیری از کابلهای تجمیعی SWR به بهره برداری رسید.
مزایای کابل های SWR تجمیعی ویژه استفاده در چاه های آب شرب عبارت است از :
- تحمل وزن کابل کنترل توسط کابل قدرت
- محافظت کابل های کنترل توسط روکش اضافه کابل تجمیعی
- شکل ظاهری مناسب تر کابل به دلیل پرشدن فضاهای خالی توسط کابل های کنترل
- کاهش امکان نفوذ آب به درون کابل های کنترل
- نصب راحت تر مجموعه کابل و الکتروپمپ شناور در داخل چاه خصوصا” در چاه هایی با قطر محدود
- کاهش نویز کابل قدرت بر روی کابل دیتا
- مهار راحت تر و قابل اطمینان کابل در کنار لوله آبدهی
- عدم نیاز به مفصل بندی مجزا جهت کابل های کنترل و امکان اتصال کابل الکتروپمپ به کابل اصلی و همچنین سنسورهای سطح آب و دمای موتور آب به کابل دیتا در مفصل واحد
کابل های SWR
رده جدید پلیمرهای swr
کابل های swr با توجه به دارا بودن ویژگی های ممتاز و منحصر به فرد از جمله ثبات مقاومت عایق ، عدم انتشار مواد شیمیایی سمی همچون سرب ، آرسنیک و … و آلاینده های شیمیایی همچون فتالات ها به داخل محیط آب و انطباق با الزامات استاندارد ملی ایران شماره 1053 و نیز مطابقت با الزامات دستورالعمل انتخاب ، نصب و بهره برداری از کابل های قابل استفاده در چاه های آب شرب ، بهترین انتخاب جهت استفاده در پروژه های آب رسانی به شمار می آید .
لیکن سیمند کابل در راستای احترام به بخش کوچکی از بازار مصرف ، نسل هفتم این محصولات را با بهره گیری از رده جدید پلیمرهای swr با نام تجاری SWR-R تولید و جهت کاربردهای خاص با بازار مصرف عرضه نمود .
این محصولات علاوه بر دارا بودن ویژگی های ممتاز کابل های SWR ، کلیه الزامات استاندارد ملی ایران شماره 1926 را احراز نموده و پلیمر آن در قیاس با محصولات مشابه از خلوص و کیفیت بالاتری برخوردار می باشد .
بدون دیدگاه