کابل شبکه
برای اینکه بدانید کابل شبکه چیست خیلی ساده می توان گفت این کابل ها که به کابل LAN هم معروفند برای اتصال، انتقال داده و اطلاعات بین کامپیوترها، روترها و سوییچ های شبکه های کامپیوتری استفاده می شوند. در این مطلب به طور کامل به تعریف کابل شبکه و انواع کابل LAN در سیستم های مختلف کامپیوتری پرداخته ایم.
همچنین در ادامه مختصری از تاریخچه این کابل ها و انواع کابل ها شامل کابل زوج به هم تابیده یا Twisted Pair، انواع کابل Cat و همچنین رنگ های اصلی کابل شبکه و استانداردهای مختلف این کابل ها ارائه داده ایم. سعی کردیم این مطلب به طور جامع همه موضوعات مربوط به کابل های شبکه را پوشش بدهد.
تاریخچه کابل شبکه
نقطه آغازین ایده ساخت کابل شبکه و ارتباطات دیجیتال بر می گردد به سال 1844 که ساموئل مورس مخترع تلگراف آن را بیان کرد. در آن زمان سرعت ارتباطات به این شکل بود که در هر ثانیه صرفا انسان می توانست دو یا سه خط نقطه و خط را ارسال کند و امروزه این سرعت به بیش از یک گیگابایت در ثانیه رسیده است.
امیل بودات مخترع ماشین چاپ تلگراف یا Teletypewriter در ادامه با ارائه طرح ساخت کیبورد و کد پنج بیتی توانست پیام های تلگرافی را به صورت مجازی ارسال و دریافت کند. این ارتباطات همچنان تحت نام این فرد یعنی بودات یا Baudot با عنوان Baud Rate انجام می شود.
سال 1966 نقطه عطفی بود برای ظهور دوره های جدید ارتباطات راه دور. در این زمان کدهای 7 بیتی که شامل 128 کاراکتر می شد از سوی شرکت های آمریکایی ارائه شد و سپس شرکت IBM کد ASCI یا اسکی هشت بیتی را ارائه کرد که این کدها می توانستند تا 256 کاراکتر را پوشش بدهند و به Extended ASCI معروف شدند. همه این اختراعات پیشینه ای بودند برای ظهور ارتباطات پر سرعتی که امروز به صورت دیجیتالی از طریق کابل های شبکه انجام می شوند.
کابل شبکه چیست
کابل شبکه از مجموعه سیم هایی از جنس مس یا شیشه ساخته می شوند که برای انتقال و اتصال داده ها و اطلاعات بین کامپیوترها، روترها، سوییچ ها و شبکه ای استورج SAN و همه اجزا و مؤلفه های شبکه انجام می شوند.
از این حیث کابل های شبکه را می توان کابل های رسانه ای معرفی کرد که داده ها را جریان می دهند و اطلاعات را از دستگاهی به دستگاهی دیگر تحت یک شبکه به خصوص انتقال می دهند. کابل شبکه به کابل LAN هم معروف است که در شبکه های محلی یا لوکال کاربرد دارد.
انواع کابل شبکه و کاربرد آنها
انواع کابل شبکه از نظر نوع جنس کابل، ساختار، توپولوژی و معماری سیستم، اندازه و بزرگی شبکه و نوع کار شما دسته بندی می شوند. به طور کلی می توان انواع کابل شبکه را تحت عناوین و انواع کابل زوج به هم تابیده Twisted Pair، کابل Unshielded Twisted یا UTP، کابل کواکسیال Coaxial و کابل چند جفتی Multi Pair دسته بندی کرد. در ادامه به تشریح دقیق تر انواع کابل شبکه خواهیم پرداخت.
انواع کابل شبکه از نظر جنس
از نظر جنس کابل های شبکه به دو نوع کابل شبکه مسی و کابل شبکه فیبر نوری تقسیم بندی می شوند. همانطور که از نام این دو پیداست، کابل شبکه مسی از جنس مس است و فیبر نوری از جنس شیشه است.
کابل شبکه مسی چیست
یکی از انواع قدیمی و پرکاربرد کابل شبکه کابل های شبکه مسی اند که داده ها را با استفاده از جریان الکتری و ولتاژ انتقال می دهند. از کابل های شبکه مسی برای انتقال اطلاعات در شبکه هایی که سیم کشی کوتاه دارند همانند داخل داکت و بین کامپیوترها و وال پلیت ها یا کابل های Patch پچ و اتصالات اینترکانکت استفاده می شود. پهنای باند در این شبکه ها ارتباط مستقیمی به میزان مس به کار رفته در کابل دارد.
انواع کابل مسی عبارتند از کابل کواکسیال که شامل Thinnet و Thicknet است و در صنایع بیشتر استفاده میشود.
کابل زوج سیم به هم تابیده Twistet Pair که بسیار استفاده از آنها رایج است و در شبکه های محلی یا LAN، دفاتر، مغازه ها، فروشگاه ها و چنین فضاهایی استفاده می شوند. پس از معرفی فیبر نوری به معرفی دقیقتر انواع این کابل ها خواهیم پرداخت.
کابل شبکه فیبر نوری
کابل های فیبر نوری از شیشه ساخته می شوند و از طریق امواج نوری سیگنال ها را انتقال می دهند. از این کابل ها در اتصالات ساختمانی و در ارتباطاتی که سرعت باید بالا باشد بهره گرفته می شود. همچنین در صورتی که به پهنای باند بالا نیاز داشته باشیم مثلا در پایگاه ها یا مراکز داده و همچنین در بیمارستان ها، بانکاها و فرودگاه ها که ظرفیت بالای نیاز است از فیبر نوری استفاده می شود.
انواع کابل فیبر نوری
- Single Mode که در فواصل خیلی دور استفاده میشود.
- MultiMode ظرفیت بالاتری دارد.
- کابل زوج به هم تابیده Twisted Pair
حال که با انواع کابل فیبر نوری آشنا شدید به مهمترین قسمت این مقاله یعنی معرفی رایج ترین انواع کابل های شبکه یعنی کابل های زوج به هم تابیده و استانداردهای آنها می رسیم.
انواع کابل زوج به هم تابیده Twisted Pair
کابل های شبکه زوج به هم تابیده یا Twisted Pair از انواع پر مصرف و رایج کابل شبکه اند. این کابل ها انواع و دسته بندی و استانداردهای متنوعی دارند که در اینجای مطلب به طور دقیق به معرفی رایج ترین های آنها پرداخته ایم.
کابل Unshielded Twisted یا UTP
این نوع از کابل ها همانطوری که از اسمش پیداست از انواع بدون شیلد است که در اترنت یا Fast Ethernet کاربرد دارند. این دسته با نام استاندارد U/UTP شناخته می شوند. از نظر قیمت این کابل ها ارزان ترند و با توجه به اینکه شیلد و محافظی دور سیم آنها قرار ندارد در شبکه هایی که داده ها اهمیت بالایی ندارند بیشتر استفاده می شوند.
کابل Shielded Twisted Pair یا STP
این دسته بر خلاف دسته قبلی شیلد یا محافظ دارند. از کابل های شبکه STP در شبکه های توکن رینگ یا Gigabit Ethernet بیشترین استفاده می شود. در کابل کشی های با فواصل طولانی که نویز بیشتری ممکن است وجود داشته باشد یا کابل هایی که در نزدیکی میدان های مغناطیسی مثل کابل برق قرار دارند از این کابل ها استفاده می شود. حرف F در ابتدای نام این کابل به معنای وجود فویل است.
انواع کابل شبکه شیلد دار یا STP
به طور کلی هفت مدل کابل شیلد دار یا STP در شبکه های کامپیوتری موجود است این هفت نوع به ترتیب زیر و با ویژگی هایی که در ادامه گفته می شود ارائه می شوند.
کابل شبکه شیلددار U/FTP
در کابل شبکه U/FTP یک فویل دور هر جفت سیم وجود دارد.
کابل شبکه شیلددار F/UTP
در کابل شبکه F/UTP یک فویل دور چهار جفت سیم یعنی کل سیم ها وجود دارد.
کابل شبکه شیلددار S/UTP
در کابل شبکه S/UTP یک شیلد دور چهار جفت سیم یعنی کل سیم ها وجود دارد.
کابل شبکه شیلددار SF/UTP
در کابل شبکه SF/UTP یک شیلد و یک فویل، دور چهار جفت سیم یعنی کل سیم ها وجود دارد. به آن STP هم گفته میشود.
کابل شبکه شیلددار S/FTP
در کابل شبکه S/FTP یک فویل دور هر جفت سیم و یک شیلد دور چهار جفت سیم یعنی کل سیم ها وجود دارد.
کابل شبکه شیلددار F/FTP
در کابل شبکه F/FTP یک فویل دور هر جفت سیم و یک فویل دور کل سیم ها وجود دارد.
موضوع دیگری که در شناخت کابل های شبکه بسیار اهمیت دارد، شناخت کابل های شبکه از نظر Category یا Cat است. در ادامه معرفی انواع Category های کابل های شبکه پرداخته ایم.
Cat یا Category در انواع کابل شبکه
هرچه عدد Catیک کابل شبکه بیشتر باشد یعنی فناوری آن جدیدتر و در نتیجه پهنای باند و نرخ انتقال سرعت و میزان نویزپذیری نسبت به انواع قبلی با کیفیت تر است. همچنین میزان تابیده شده جفت سیم ها در Cat های با عدد بالاتر بهتر از انواع دیگر است. این موضوع با نویزپذیری کابل هم ارتباط مستقیمی دارد.
کابل شبکه Cat1 UTP
این کابل ها در سال 1985 برای انتقال صدا و سیستم تلفن معرفی شدند. تابیده نیستند و برای ترافیک شبکه های کامپیوتری کاربردی ندارند.
کابل شبکه Cat2 UTP
این کابل ها دارای 4 سیم دو به دو بهم تابیده اند و در شبکه های توکن رینگ استفاده دارند. سرعت این کابل ها حداکث 4 مگابیت در ثانیه است. این سیم ها در سیستم های تلفنی قدیمی بیشتر دیده می شوند.
کابل شبکه Cat3 UTP
این سیم ها هم 4 جفت دارند که به هم تابیده شده اند و اغلب در شبکه های توکن رینگ و ۱۰BaseT استفاده میشوند (T نشان دهنده Twisted است) و تا سرعت ۱۰ Mbps را پشتیبانی میکنند. از Cat 3 در فواصل زیاد تا 100 متر می توان بهترین بهره را برد. همچنان از این سیم ها در سیستم های تلفنی قدیمی استفاده می شود. حداکثر پهنای باند در کابل Cat3 UTP برابر با ۱۶ مگاهرتز است.
کابل شبکه Cat4 UTP
Cat 4 هم از 4 جفت سیم مسی در هم تابیده شده ساخته می شود و تا سرعت 10 مگابیت در ثانیه را ساپورت می کند. از این کابل هم امروزه خیلی کم استفاده می شود.
کابل Cat4 UTP دارای ۴ جفت سیم مسی به هم تابیده است و اغلب در شبکه های توکن رینگ استفاده میشوند و تا سرعت ۱۰ Mbps را پشتیبانی میکنند. امروزه به ندرت این نوع کابل استفاده میشود.
کابل شبکه Cat5 UTP
کت 5 یا کت فایو از 4 جفت سیم در هم تابیده شده و یک جک RJ 45 تشکیل شده است. این کابل ها اغلب در شبکه های توکن رینگ، اترنت و فست اترنت Fast Ethernet استفاده میشوند و تا سرعت ۱۰۰ Mbps را پشتیبانی میکنند. حداکثر پهنای باند در کابلCat5 UTP برابر با ۱۰۰ مگاهرتز است.
کابل شبکه Cat5e UTP
کابل Cat5e UTP اغلب در شبکه های اترنت و فست اترنت Fast Ethernet و گیگابیت اترنت Gigabit Ethernet استفاده میشوند. سرعت کابل شبکه Cat5e UTP حداکثر ۱ Gbps و حداکثر پهنای باند در کابل آن برابر با ۱۰۰ مگاهرتز است.
کابل شبکه Cat6 UTP
کابل Cat6 UTP اغلب در شبکه های گیگابیت اترنت Gigabit Ethernet و ۱۰ G Ethernet استفاده میشوند و در فاصله ۵۵ متری، تا سرعت ۱۰ Gbps را پشتیبانی میکنند. در صورت استفاده در فواصل صد متری سرعت ۱ Gbps را خواهند داشت. حداکثر پهنای باند در کابلCat6 UTP برابر با ۲۵۰ مگاهرتز است.
کابل شبکه Cat6a UTP
کابل Cat6a UTP در سال ۲۰۰۹ به بازار آمد و همانند Cat6 UTP اغلب در شبکه های گیگابیت اترنت Gigabit Ethernet و ۱۰ G Ethernet استفاده میشوند و تا سرعت ۱۰ Gbps را پشتیبانی میکنند. حداکثر پهنای باند در کابلCat6a UTP برابر با ۵۰۰ مگاهرتز است.
کابل شبکه Cat7 UTP
کابل Cat7 UTP اغلب در شبکه های گیگابیت اترنت Gigabit Ethernet و ۱۰ G Ethernet استفاده میشوند و تا سرعت ۱۰ Gbps را پشتیبانی میکنند. حداکثر پهنای باند در کابلCat7 UTP برابر با ۶۰۰مگاهرتز است.
این کابل شبکه در دیتاسنترها و برقراری ارتباطات Backbone بین سرورها و سوییچ های شبکه و دستگاه های استوریج استفاده میشود.
برندهای کابل شبکه
برندهای مختلفی از کابل های شبکه در بازار موجودند. اما در اینجا چند برند خیلی معروف را معرفی کرده ایم که بیشتر از سایر برندها در بازار ایران یافت می شوند.
کابل شبکه پریسمیان
این شرکت ایتالیایی است. پریمیسیان یکی از پر کیفیت ترین انواع کابل شبکه را عرضه می کند. این شرکت در 50 کشور دنیا شعبه دارد و در ایران هم نمایندگانی محصولات آن را می فروشند.
کابل شبکه لگراند
لگراند یک شرکت فرانسوی است که در 1865 فعالیت خود را آغاز کرد. این شرکت به صورت عمده به تولید تجهیزات شبکه می پردازد. کابل شبکه لگراند یکی از انواع بسیار با کیفیت کابل شبکه در بازار ایران و جهان است. در بازار ایران کابل شبکه Cat6 این شرکت تقریبا با قیمت متری 9 هزار تومان به فروش می رسد.
کابل شبکه نگزنس
این شرکت فرانسوی هم در سال 1897 میلادی کار خود را آغاز کرد. معمولا یکی از اولین انتخاب ها در ساخت شبکه استفاده از کابل شبکه نگزنس است. از محصولات مهم این شرکت می توان به کابل های شبکه Twisted Pair و فیبر نوری اشاره کرد که در زیرساخت های حساس IT یا صنعتی استفاده می شوند. قیمت نوع کت 6 این کابل متری زیر هزار تومان در می آید.
کابل شبکه بلدن
بلدن یک برند آمریکایی کابل شبکه است که از سال 1902 کابل تولید می کند. باید توجه کنید که هنگام خرید نوع اصل آن را تهیه کنید. به طور تقریبی قیمت نوع کت 6 این کابل در بازار متری 6 هزار تومان است.
کابل شبکه اشنایدر
بعید است اسم کابل شبکه آلمانی اشنایدر را نشنیده باشید. این شرکت در سال 1836 میلادی آغاز به کار کرد. نه تنها کابل شبکه اشنایدر بسیار با کیفیت است، بلکه سایر تجهیزات شبکه این شرکت مثل پچ کورد، ترانکینگ و غیره نیز جزء محصولات رده بالای بازار به حساب میآیند.
کابل شبکه زیمنس
شرکت معروف زیمنس هم که به تولید تجهیزات شبکه معروف است در ساخت کابل های شبکه با کیفیت آوازه بسیاری دارد. محصولات این شرکت آلمانی در ایران به سادگی پیدا می شود.
کابل شبکه دی لینک
شرکت تایوانی دی لینک نیز در تولید انواع تجهیزات شبکه بسیار معروف است. این شرکت در سال 1994 میلادی کار خود را آغاز کرد. کابل شبکه این شرکت در بازار ایران نیز محبوبیت بسیاری دارد.
بدون دیدگاه