لامپ های بخار جیوه
این لامپ ها در حدود 40 سال پیش ساخته شد و امتیاز اصلی آنها در مقایسه با لامپ های رشته ای بهره نوری بالاتر تا حدود 65 لومن بر وات است . این لامپ ها از طریق عبور جریان برق در بخار جیوه و تحریک آن نور تولید می کنند . چون جیوه در درجه حرارت عادی به صورت مایع است مقدار کمی گاز آرگون که به سهولت یونیزه می گردد به لامپ اضافه می شود ، تا راه اندازی آسانتر انجام شود . با شروع کار لامپ ، جیوه کم کم بخار می شود تا فشار داخل حباب به چند اتمسفر می رسد . در این فشارهای بالا الکترون های سطوح انرژی بالاتر تحریک می شوند که نور مرئی تولید می کنند .
این نوع از لامپ ها دارای دو حباب داخلی و خارجی است . حباب داخلی از کوارتز ساخته می شود تا بتواند فشارهای تا حدود 3 اتمسفر و درجه حرارت های حدود 1000 درجه کلوین را تحمل کند . این حباب در دو انتها به حباب خارجی متصل است . حباب داخلی ابتدا تخلیه می شود و سپس مقداری جیوه و کمی گاز آرگون برای کمک به راه اندازی به آن وارد می کنند .الکترودها از رشته مارپیچ تنگستن که روی میله ای از مولیبدنوم پیچیده شده است ساخته می شود و روی آن از اکسید باریوم یا توریوم که به سهولت الکترون صادر می کنند پوشیده شده است .
وقتی کلید مدار لامپ وصل می شود ولتاژ 220 ولت بین الکترود اصلی و الکترود فرعی مجاور آن برقرار می شود که برای ایجاد جرقه کافی است . حرارت ایجاد شده سبب یونیزه شدن گاز آرگون می شود و در نتیجه قوس بین دو الکترود اصلی برقرار می شود در این حالت به علت مقاومت زیادی ( 10 تا 30 کیلو اهم ) که با الکترود فرعی به طور متوالی قرار دارد جریانی از آن نمی گذرد ، در ابتدا به علت فشار کم جیوه ، نور آبی کم رنگ ناشی از آرگون دیده می شود .لیکن رفته رفته نور سبز جیوه ظاهر می شود . در ظرف حدود 3 تا 5 دقیقه همه جیوه بخار می شود و فشار آن بالا می رود و رنگ نور به حالت طبیعی نزدیک می شود . در صورتی که به علتی جریان برق قطع گردد لامپ خاموش می شود و با وصل مجدد برق لامپ روشن نخواهد شد زیرا فشار گاز خیلی زیاد است و امکان برقرار کردن جرقه در آن وجود ندارد . معمولا”5 تا 7 دقیقه طول خواهد کشید تا لامپ به حد کافی خنک شود و فشار داخل پایین آید تا مجددا” جرقه برقرار شود .
بدون دیدگاه