همه آنچه باید درباره به سیم فولادی بدانید
کابل مسلح به سیم فولادی نوعی کابل کنترل کمکی و کابل پاور است که برای استفاده در قسمت برق شهری طراحی شده است. این کابل را می توان آن را در سیستم ها و قالب های زیرزمینی، شبکه های کابلی، سیستم های کنترل، شبکه های پاور، برنامه های کاربردی در خانه و در فضای باز و نیز مجراهای کابلی پیدا کرد.
کابل مسلح به سیم فولادی افشان معمولا به گونه ای طراحی می شود که دارای یک محافظ الکتریکی باشد و به همین دلیل است که اغلب برای مصارف خارجی از آن استفاده می شود. در واقع سیم فولادی که کابل به آن مسلح شده است، باعث می شود که خطر گیر افتادن یا آسیب دیدن کابل به شدت کاهش پیدا کند.
معمولا کابل های مسلح به سیم فولادی سنگین هستند و در نتیجه خم کردن آنها کار بسیار دشواری است. به همین دلیل است که از این نوع کابل ها برای کابل کشی های زیرزمینی استفاده می شود و یا اینکه با استفاده از روکش های کابل بر روی دیواره های خارجی ساختمان ثابت می شوند.
استفاده از کابل مسلح به سیم فولادی به عنوان کابل ارت
یکی از مهم ترین استفاده هایی که از کابل مسلح به سیم فولادی می شود، این است که آن را در صنعت نصب وسایل برقی به عنوان کابل ارت به کار می گیرند. در چنین حالتی از نظر فنی به این کابل ها رسانای محافظ مدار یا CPC گفته می شود.
معمولا یک هسته اضافی درون کابل به عنوان رسانای محافظ مدار تعیین می شود (مثلا به جای کابل دو هسته ای خطی و خنثی، از کابل سه هسته ای استفاده می شود و کابل مسلح به عنوان CPC) در نظر گرفته می شود. همچنین می توان از یک سیم ارت خارجی که در کنار کابل قرار می گیرد، به عنوان رسانای محافظ مدار استفاده کرد. به هر حال موارد مهم عبارتند از:
- هدایت نسبی کابل مسلح به سیم فولادی در مقایسه با هسته ها که با افزایش سایز کابل، کاهش پیدا می کنند
- قابل اطمینان بودن و مسائل مربوط به بهداشت و ایمنی
با توجه به مقالات اخیر و تحقیقاتی که از سوی منابع معتبر انجام گرفته اند، می توان گفت که این روش استفاده از این نوع کابل ها به صورت مفصل مورد تجزیه و تحلیل دقیق قرار گرفته است و نتیجه این است که در بیشتر موارد کابل های مسلح به سیم فولادی با مقررات سیم کشی رسانای محافظ مدار در انگلستان متناسب هستند.
نحوه ساخت و تولید کابل مسلح به سیم فولادی
معمولا ساختار این نوع کابل ها را می توان به شکل زیر بیان کرد:
هادی: قسمت اول شامل هادی می شود که عبارت است از رسانای مسی دو رشته ای معمولی که با استانداردهای BS EN 60228:2005 مطابقت دارد.
عایق: قسمت دوم شامل عایق می شود که از پلیاتیلن با اتصال عرضی (XLPE) ساخته می شود. استفاده از پلی اتیلن با مقطع عرضی به خاطر خواص الکتریکی عالی آن و نیز مقاومت آن در برابر آب به عنوان عایق است. در واقع از این نوع پلی اتیلن در بسیار از انواع کابل های برق، از جمله کابل مسلح به سیم فولادی هم استفاده می شود. به کار بردن پلی اتیلن با مقطع عرضی این اطمینان و تضمین را به وجود می آورد که رساناها و سایر مواد فلزی با یکدیگر تماس پیدا نمی کنند.
لایه بدینگ یا زیرین: لایه بدینگ از پلیوینیل کلراید یا همان پی وی سی تشکیل شده است و مرز محافظی را میان لایه های داخلی و خارجی کابل ایجاد می کند.
لایه زرهی یا لایه آرمور: لایه مسلح شده به سیم فولادی برای محافظت مکانیکی به کار می رود. به ترتیب کابل می تواند تنش های بیشتری را تحمل کند، مستقیما زیر زمین به کار گرفته شده و به اصطلاح دفن شود و در نتیجه می توان آن را برای در پروژه های خارجی یا زیرزمینی استفاده شود. معمولا لایه زرهی به زمین وصل می شود و همانطور که گفتیم می توان آن را به عنوان رسانای محافظ مدار به کار گرفت.
لایه روکش: لایه روکش نیز از جنس پلی وینیل کلراید (PVC) است و باعث می شود که همه اجزا در کنار هم قرار بگیرند و در نتیجه محافظت بیشتری را در برابر آسیب های خارجی ممکن ایجاد می کند.
رنگ لایه روکش: معمولا رنگ لایه روکش سیاه است، چون این رنگ از کربرن بارگذاری شده تهیه می شود که مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش را افزایش می دهد.
ولتاژی که به صورت معمول برای این نوع کابل مناسب است، بین 100 تا 600 ولت است.
البته باید توجه داشته باشید که ساختار کابل مسلح به سیم فولادی معمولا به این بستگی دارد که قرار است از آن سیم برای چه کاری استفاده شود. مثلا وقتی که قرار است ای کابل در منطقه ای نصب شود که پرجمعیت است و یا اینکه منطقه بسته و محصوری است، باید از نوع معادل آن یعنی مدل هالوژنی کم دود صفر (LSZH) استفاده کرد
که با نام کابل SWA BS 6724 شناخته می شود. (کابل مسلح به سیم فولادی BS 6724 دارای لایه بدینگ LSZH و لایه روکش سیاه رنگ LSZH است). بعد از کشتار ناشی از گازهای سمی و استنشاق دود در آتش سوزی King’s Cross در لندن سال 1987، همه کابل های متروی لندن به صورت اجباری از لایه پوششی LSZH استفاده می کنند.
هسته ها
چند هسته ای
لایه زرهی سیم مسی فقط در کابل های چند هسته ای استفاده می شود. کابل مسلح به سیم فولادی چند هسته ای کابلی است که دارای دو یا چند هسته است.
کابل های مسلح به سیم فولادی دو هسته ای برای امور کلاس 2 و یا دو لایه مناسب هستند و در این حالت لایو و خنثی است و نیازی به اتصال به زمین ندارد.
کابل های سه هسته ای علاوه بر این که لایو و خنثی هستند، برخلاف کابل های دو هسته ای از نوع کابل های ارت هم هستند. این نوع کابل ها مخصوص امور کلاس یک یا تک عایقی هستند که باید دارای اتصالات ارت هم باشند.
کابل های مسلح به سیم فولادی چهار هسته ای برای اپلیکیشن های مربوط به سیگنال ولتاژ پایین و یا جریان کم مناسب هستند. این نوع کابل ها از چهار عدد کابل مسی با رنگ های اختصاصی و البته هماهنگ ساخته شده اند و به همین خاطر به آنها کابل چهار هسته ای گفته می شود.
کابل های پنج هسته ای مسلح به سیم فولادی را معمولا در نقل و انتقالات ولتاژ پایین به کار می برند و معمولا هم از یک لاین سه فاز به همراه یک لاین صفر به عنوان منبع تغذیه خود استفاده می کنند.
و در نهایت کابل های هفت هسته ای قرار دارند که هدف اصلی از طراحی و ساخت آنها، اتصالات با ولتاژ پایین با حداکثر 50Vdc نرمال است. هر کدام از هسته ای های این نوع کابل ها از رساناهای مسی که درون زرهی از جنس مس قرار دارند، ساخته شده است.
کابل تک هسته ای (کابل مسلح به سیم آلومینیومی)
کابل های دارای زره سیم فولادی فقط برای انواع چند هسته ای به کار می روند. اما وقتی که کابلی دارای یک هسته باشد، به عنوان لایه زرهی کابل از سیم آلومینیومی به جای سیم فولادی استفاده می شود. این امر به خاطر آن است که آلومینیوم غیرمغناطیسی است. میدان مغناطیسی به وسیله جریان در یک کابل تک هسته ای شکل می گیرد. در صورت استفاده از سیم فولادی این امر باعث ایجاد جریان الکتریکی در سیم شده و آن را بیش از حد گرم خواهد کرد.
کابل مسلح کابل مسلح
بدون دیدگاه