کابل افشان 4 در 0/75
بررسی مشخصات و کاربرد کابل افشان 4 در 0/75
کابل افشان 4 در 0.75 از کابل های افشان پرکاربرد در صنعت برق است. این کابل، از کابل های انعطاف پذیر سبک است و از چهار سیم افشان با سطح مقطع 0.75 میلی متر مربع تشکیل شده است. کابل افشان سبک، به راحتی خم شده و برای استفاده در مسیرهای پر پیچ و خم، ایده آل می باشد.
این کابل، شامل چهار هسته است که از سیم های افشان تشکیل شده اند. هر سیم یا هسته، توسط یک عایق PVC ( پلی وینیل کلراید) رنگی، به صورت جداگانه، پوشش داده شده است. سپس تمامی سیم ها توسط یک غلاف اصلی از جنس PVC، احاطه گردیده اند. این کابل به عنوان کابل اصلی(main) استفاده می شود .کابل اصلی، کابلی است که دستگاه را به پریز و منبع برق، متصل کرده و وظیفه برق رسانی به وسایل برقی را بر عهده دارد.
کابل افشان 4 در 0.75 از چهار سیم با سطح مقطع 0.75 میلی متر تشکیل شده است
کاربرد کابل افشان 4 در 0.75
کابل افشان 4 در 0/75، با عایق PVC برای سیم کشی های سبک تا متوسط و در تجهیزات الکتریکی کوچک تا معمولی به کار می رود. این کابل در مصارف خانگی و تجاری، کاربرد دارد. کابل افشان 4 در 0.75، بهتر است برای سیم کشی وسایل خانگی و یا تجهیزات سبکی که در مکان های سرپوشیده و خشک قرار دارند، استفاده گردد. توصیه می شود، این کابل افشان، در مکان هایی که احتمال به وجود آمدن فشارها و ضربات مکانیکی، کم است، استفاده گردد.
این کابل، تنها در صورتی، قابل استفاده با وسایل گرمایشی و پخت و پز است که به طور مستقیم، با قسمت های داغ دستگاه، در تماس نبوده و فاصله مجاز رعایت گردد. برخی از کاربردهای کابل افشان 4 در 0/75 به صورت زیر است:
- کامپیوتر و دستگاه ها و تجهیزات اداری
- وسایل برقی آشپزخانه مانند توستر
- لوازم خانگی مانند جاروبرقی، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی و غیره
- رادیو و تجهیزات ضبط و پخش موزیک
- آباژورهای رومیزی و چراغ ها و آباژورهای ایستاده
- سشوار و اتوی مو
مزایای کابل افشان 4 در 0/75 با عایق PVC
عایق و روکش PVC کابل های تولیدی سیمند کابل دارای مزایای زیر می باشد:
- هزینه پایین
- خصوصیات عایقی عالی
- انعطاف پذیر
- مقاوم، مستحکم و بادوام
- استحکام کافی در برابر روغن
کابل افشان 4 در 0/75 از کابل های انعطاف پذیر است
مراحل تولید کابل افشان 4 در 0.75
حال که تا حدودی با کابل افشان 4 در 0.75 آشنا شدید. در این جا، می خواهیم، مراحل تولید این کابل افشان را به اختصار شرح دهیم. مراحل تولید کابل از این قرار است:
گام اول: کشیدن سیم
قدم اول، تولید سیم های افشان است. روش کار، به این صورت است که میله های مسی یا آلومینیومی را از طریق قالب هایی از جنس الماس مصنوعی، بر روی یک صفحه بزرگ می کشند. این عملیات، به همراه سیستم خنک کننده و روان کننده انجام می شود تا از داغ شدن بیش از حد سیم ها، جلوگیری به عمل آید. در این مرحله، از قطر رشته های هادی مسی کم شده و رشته های خیلی باریک تولید می گردند.
گام دوم: آنیل کاری
در حین عملیات کشش، فشار زیادی بر میله مسی وارد می شود تا سیم نازک تری حاصل شود. این سیم ها، بسیار شکننده و ترد هستند و به راحتی احتمال شکستن دارند. در این مرحله، عملیات آنیل کاری بر روی سیم انجام می شود تا هادی های مسی، نرم و انعطاف پذیر شوند.
مراحل بازپخت یا آنیل کردن، به این صورت است که رشته های هادی مسی، حرارت دهی می شوند تا به دمای تبلور مجدد، در یک دوره زمانی برسند. نکته مهم در این مرحله، جلوگیری از اکسید شدن هادی ها است.
گام سوم: تاباندن رشته ها
سیم افشان همواره دارای عملکرد الکتریکی و انعطاف پذیری بالاتری نسبت به سیم تک رشته مفتولی است. در این مرحله، رشته های سیم، توسط دستگاه های پیشرفته و با یک فرمول خاص، برای تعیین طول پیچ، به هم تابانده شده یا رشته می شوند.
کابل افشان 4 در 0/75 از سیم های افشان تشکیل شده است
گام چهارم: اکستروژن
هادی هایی که هم اکنون، نرم و انعطاف پذیر شده اند، از یک دستگاه، به نام اکسترودر، عبور داده می شوند تا روکشی از جنس PVC روی سیم ها قرار گیرد.
مواد در قسمت انتهایی اکسترودر ریخته می شود و به صورت مذاب در می آید. این مواد، در حین عملیات، به جلو هل داده می شوند تا در پیرامون هادی ها قرار گیرند. سیم روکش دار از خروجی اکسترودر، خارج می شود و از یک سیستم خنک کننده، عبور داده می شود. سیم های روکش دار با سطح مقطع 0.75 میلی متر مربع، بعد از خروج از خنک کننده، بر روی قرقره ها پیچیده می شوند.
گام پنجم: تولید کابل
بعد از تولید سیم های مورد استفاده در کابل افشان 4 در 0.75، نوبت به تولید کابل می رسد. فرآیند کابل کشی به کمک دستگاه های مجهز و پیشرفته انجام می شود. به این صورت که، چهار رشته سیم افشان با سطح مقطع 0.75 و با رنگ های متفاوت و استاندارد را در پوشش و غلافی از PVC قرار می دهند.
برای کابل های الکتریکی که مصرف خانگی و تجاری دارند، کافی است، 4 عدد سیم افشان را به همراه لایه ای برای جلوگیری از بروز تداخل در صورت نیاز، در غلافی از PVC جای دهند. این فرآیند، به کمک دستگاه پر کننده انجام می شود تا کابل افشان 4 در 0/75، در نهایت با سطح مقطع دایره ای شکل تولید گردد.
تولید سیم افشان توسط اکسترودر
روش تعیین سطح مقطع مناسب برای کابل
سطح مقطع سیم و کابل با توجه به جریان عبوری از سیستم تعیین می شود. سطح مقطع کابل با جریان، رابطه مستقیم دارد، یعنی هر چقدر جریان عبوری از سیستم، بزرگتر باشد، باید از کابلی با سطح مقطع بزرگتر استفاده شود. هر چقدر سطح مقطع کابل، کوچکتر باشد، مقاومت داخلی کابل، بالاتر است و اگر جریانی بیش از میزان قابل تحمل کابل عبور کند، افت ولتاژ در طول مسیر، بالاتر خواهد بود و باعث داغ شدن کابل و در نهایت باعث از کار افتادن سیستم الکتریکی خواهد شد.
جریان مجاز کابل ها، با مسافتی که قرار است، کابل، مورد استفاده قرار گیرد، رابطه مستقیم دارد. اگر کابل را در مسافتی طولانی تر از 100 متر استفاده کنید، کابلی با سطح مقطع بزرگتر انتخاب نمایید.
به طور کلی در انتخاب سطح مقطع مناسب برای کابل، باید نکات زیر، مدنظر قرار داده شود:
- جریان مصرفی کابل، به هیچ عنوان نباید از جریان مجاز کابل، بیشتر باشد.
- افت ولتاژ کابل، نباید از حد استاندارد و مجاز، فراتر رود.
- انتخاب کابل، با توجه به کاربری آن تعیین گردد.
- شرایط محیطی مانند هوای آزاد، زیر خاک، مناطق گرم، مناطق مرطوب و غیره در تعیین نوع پوشش کابل، تعیین کننده می باشند.
مشخصات کابل افشان 4 در 0/75
- ضخامت عایق کابل افشان 4 در 0.75 به میزان 0.5 میلی متر است.
- ضخامت روکش 0.6 میلی متر است.
- قطر خارجی بین 5.7 تا 7.3 میلی متر مربع می باشد.
- مقاومت عایق در دمای 20 درجه، 26 اهم در کیلومتر می باشد.
تولید و فروش سیم و کابل در بزرگترین فروشگاه سیم و کابل مطابق با استانداردهای به روز انجام می شود. تمامی محصولات فروشگاه سیمند کابل از کیفیت عالی برخوردار می باشند.
بدون دیدگاه