تشخیص کیفیت سیم و کابل

خرید سیم و کابل با کیفیت با توجه به افزایش بی سابقه قیمت مس بسیار مشکل شده است و دانستن برخی نکات در این رابطه بسار ضروری است. گفته می شود که حجم بالایی از سیم و کابل های بازار ایران از استاندارد های لازم برخوردار نیستد و یکی از دلایل عمده آتش سوزی های شهری نیز اتصالی این سیم هاست . به همین علت انتخاب سیم و کابل با کیفیت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. بر اساس آمارهای رسمی سازمان آتش نشانی نزدیک به ۵۰درصد آتش سوزی ها بر اساس اتصالی کابل های ساختمان است.

شاخص اصلی برای تعیین کیفیت سیم و کابل تحت عنوان مقاومت هادی نام برده می‌شود. مقاومت هادی کمیتی است که بیشتر به مقدار هادی (معمولا مس یا آلمینیوم) استفاده شده در سیم و کابل مربوط می‌شود. البته نسبت عکس دارند. اکثر هزینه تولید نیز مربوط به همین مس یا آلمینیوم مصرفی است. روش‌های تولیدکنندگان سیم و کابل نامرغوب برای کاهش هزینه و طبعا کیفیت، بیشتر در این قسمت است.

روش‌هایی که در تولید سیم و کابل غیر استاندارد به کار می‌رود:

  • استفاده از مس در سیم و کابل، کمتر از حد مجاز
  • استفاده از مس با خلوص پایین‌تر از استاندارد
  • استفاده از CCA به جای مس
  • کمتر بودن طول سیم و کابل از طول عنوان شده روی برچسب محصول
  • تغییر ضخامت هادی در طول سیم و کابل
  • استفاده از مواد اولیه نامرغوب در تولید روکش سیم و کابل

 

نحوه تشخیص سیم و کابل تقلبی

تشخیص کابل‌های تقلبی و با برچسب نادرست در نگاه اول کاری بسیار سخت است مخصوصا اگر بدانیم بیشتر بسته بندی و برچسب‌های مورد استفاده دقیقا مانند نمونه اصل هستند. واضح‌ترین نشانه یک کابل مجاز این است که مطمئن شویم که هر جعبه از کابل برچسب هولوگرافیک UL را دارد.

سطح بیرونی سیم و کابل باید صاف و فاقد هرگونه فرورفتگی و برجستگی باشد (موج دار بودن سطح سیم وکابل‌های غیرقابل انعطاف ایراد محسوب نمی‌شود).

قطر زیاد عایق یا غلاف سیم وکابل دلیلی مبنی بر مرغوب بودن آن محصول نیست متأسفانه برخی از تولیدکنندگان با کاستن از وزن مس لازم در سیم و کابل و افزودن به قطر عایق یا غلاف سبب می‌شوند وزن محصول مناسب به نظر برسد، اما این محصول قابلیت استفاده برای مورد طراحی شده را نخواهد داشت و در صورت استفاده سبب بروز آتش‌سوزی و یا مشکلات دیگر می‌شود.

هنگامی که سیم را از مقطع برش می‌زنیم (توسط سیم چین یا تیزبر) باید هادی (مس) در مرکز عایق قرار گرفته باشد که اصطلاحاً به آن سنتر بودن هادی گفته می‌شود.

هنگامی که کابل را از مقطع برش می‌زنیم باید غلاف به گونه‌ای سیم‌ها را در برگرفته باشد که ضخامت غلاف در اطراف سیم‌ها مساوی باشدکه اصطلاحاً به آن سنتر بودن سیم‌ها گفته می‌شود.

عایق سیم هنگام جداسازی از هادی (مس) باید به آسانی و به صورت کشسان از روی مس جدا گردد.

در مورد کابل‌ها باید دقت نمود که جداسازی سیم‌ها از هم و از غلاف کاملاً آسان انجام پذیرد.

تشخیص کیفیت سیم و کابل

منبع: برق نیوز

تشخیص کیفیت سیم و کابل  تشخیص کیفیت سیم و کابل  تشخیص کیفیت سیم و کابل تشخیص کیفیت سیم و کابل

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *