شناسایی کابل مرغوب

اگر بخواهید بدانید یک کابل مرغوب چه ویژگی هایی دارد و کیفیت خوب برای یک کابل یعنی چه؟ چه باید کرد؟ ما در این مقاله سعی داریم به صورت کلی روش هایی برای بررسی مرغوبیت کابل ارائه نماییم. هدف خرید کابلی است که در طی استفاده عادی و روزمره زود خراب نشود و کیفیت داشته باشد. کابل مرغوب کابلی است که برای انجام کاری که برای آن طراحی شده است دارای قابلیت می باشد.

تست کردن کیفیت و مرغوبیت یک کابل از دو منظر کاربردی بودن و دیر خراب شدن تقریبا دشوار است. شاید در نگاه اول بتوان گفت که این کابل ضعیف است اما در کل نمی‌توان گفت به خوبی ساخته نشده است. اما ممکن است یک کابل که طراحی خوبی دارد و مهندسی ساخته شده است نتواند کاری که برای آن ایجاد شده را به خوبی انجام دهد.

 حتی از یک بعد دیگر با تنوع زیادی که در دنیای سیم و کابل داریم ممکن است یک ویژگی مطلوب در یک کابل برای دیگری خوب نباشد. کابل ها از مواد مختلف و با فرآیندهای مختلف ساخته می شوند. بنابراین تعیین مرغوب بودن یک کابل بر اساس نوع هر کابل متفاوت تفسیر می‌شود.

 

روش های تشخیص کابل مرغوب

 وقتی مشکلی در کابل رخ می دهد نباید فقط به طول سیم اکتفا کرد بلکه اغلب مشکل در اتصالات رخ می‌دهد. یعنی ۹۵ درصد خرابی کابل ها در بخش کانکتورها اتفاق می‌افتد. اغلب کابل ها بخشی به عنوان تسکین فشار دارند که برای دو مورد کاربرد دارد. اولین کاربرد آن کمک به لنگر اتصال به سیم است. مورد دوم کاربرد آن وقتی که اتصال خاموش می شود از خم شدن شدید سیم جلوگیری می‌کند.

 در مورد تشخیص کابل مرغوب می توان به موارد زیر نیز توجه کرد:

  • مواد استفاده شده به عنوان ماده رسانا در سیم که می‌تواند نقره، فولاد پوشیده شده از مس، مس یا آلومینیوم باشد.
  • محافظ استفاده شده برای کابل و میزان اثربخشی در حفاظت از کابل
  • عایق و پوشش‌هایی که در عملکرد الکتریکی کابل تاثیر دارند.
  • بررسی میزان عملکرد الکتریکی کابل

کابل مرغوبآیا کابل ضخیم کابل مرغوب است؟

اغلب افراد فکر می‌کنند اگر کابلی ضخیم‌تر باشد در نتیجه سیمی بهتر خواهد بود. اما باید گفت ضخامت تاثیری در کیفیت و مرغوبیت کابل ندارد. تنها میتوان گفت در سیم هایی با رسانای مس ضخامت در عملکرد و انتقال الکتریکی بهتر نقش دارد. زیرا می‌توان بار الکتریکی بیشتری را نسبت به سیم نازک حمل کرد. این فقط یک نمونه است. اما لزوماً ضخیم بودن کابل را نباید با مرغوبیت آن یکسان دانست. پس هنگام خرید به این نکته دقت کنید که ضخامت بیشتر نشانه ارسال سیگنال با کیفیت بهتر نیست.

 

آیا مواد خاص باعث تولید کابل مرغوب می‌گردد؟

کابل مرغوب لزوما از مواد خاص و گران تهیه نمی‌ شود. همیشه استفاده از مواد بهتر نتیجه بهتری خواهد داشت. این مورد درباره کابل ها نیز صادق است. زیرا استفاده از مواد بی کیفیت باعث می‌شود که کابل کیفیت خوبی نداشته باشد. اگر کابلی وظیفه ای که برای آن طراحی شده را به درستی انجام می‌دهد استفاده از مواد بهتر یا افزودن ویژگی های بیشتر عملا اضافه کاری محسوب می‌شود. زیرا تاثیری در بهبود عملکرد کابل ندارد. مثلا تولید سیم با روکش نقره برای کابل HDMI با وجود رسانایی بالاتر نقره نسبت به مس کاری بیهوده است زیرا این کابل کوتاه است و رسانای مس برای این کاربرد کافی است.

 

شناخت انواع کابل از لحاظ ساختار

سیم ها و کابل ها به دو گروه کلی سیم مفتولی و افشان تقسیم می‌شوند. سیم مفتولی تک رشته، مسی و قابلیت انتقال ولتاژی بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ ولت دارد. سیم های افشان از چند رشته هادی مسی تشکیل می شوند. رشته سیم ‌های کابل افشان با یک عایق نارسانا از هم جدا می‌شوند. کاربرد کابل های افشان در کابل لوازم خانگی، مصارف صنعتی، نیروگاه‌ها و کابل کشی  است.

 

انتخاب کابل مرغوب

وقتی برای خرید سیم ‌یا کابل مرغوب به یک فروشگاه می‌روید باید از بین این دو دسته سیم افشان و مفتولی انتخاب کنید. بنابراین باید به ویژگی‌های آنها آشنا باشید. کابل افشان مهمترین خاصیتش انعطاف پذیری بالا است. کابل مفتولی قابلیت فرم پذیری بالایی دارد ولی مقاومت کمتری نسبت به کابل افشان دارد. بنابراین اگر برای سیم کشی داخل ساختمان قصد خرید کابل دارید سیم های چند رشته افشان مناسب تر هستند.

کابل مرغوب

 

 تاثیر سطح مقطع کابل در مرغوبیت آن

بیشتر افراد فکر می‌کنند هرچه قطر کابل بزرگتر باشد کابل مرغوب تر است. اما این فکر اشتباه است. بر اساس استانداردهای جهانی سطح مقطع کابل ها تعریف می گردد. حتی اغلب فروشندگان کابل های تقلبی با اضافه کردن ضخامت عایق و کم کردن از تارهای مسی خریداران خود را فریب می ‌دهند.

 

انواع کابل های فشار قوی، فشار متوسط و فشار ضعیف بر اساس استاندارد هایی در داخل و خارج کشور تولید و عرضه می‌شوند. کابل های فشار قوی همان طور که از اسم آن ها پیدا هست برای انتقال برق با ولتاژ بالا استفاده می شوند. آنها قادرند جریان الکتریکی بالاتر از ۳۰ کیلو وات را عبور دهند. کاربرد آنها در اتصالات فیبر نوری انتقال برق به کارخانه‌ها و دکل‌های هدایت کننده بین شهری است. کابل های فشار متوسط جریانی بین ۶ تا ۳۰ کیلو وات را پشتیبانی می کنند و در دو نوع تک فاز و سه فاز وجود دارند. کابل های فشار ضعیف ولتاژی در حدود ۶۰۰ تا هزار ولت را می توانند تحمل کنند. بسته به نوع کاربرد یکی از این مدل کابل ها انتخاب می گردد.

 

بررسی نوع هادی و تاثیر آن در کیفیت کابل

هادی یک کابل در تعیین کابل مرغوب تاثیر دارد. ما چند مدل هادی برای کابل داریم که شامل آلومینیوم، مس، طلا و نقره است. هادی از جنس نقره و طلا بسیار گران است، بنابراین کاربرد آنها رایج نیست و در برخی موارد خاص به کار می‌روند. رایج ترین هادی از جنس مس است که علاوه بر کیفیت، قیمت خوبی نیز دارد. اما اگر سبک بودن سیم کشی مهم باشد و در کابل کشی هوایی اغلب از هادی آلومینیومی استفاده می ‌شود. این نوع هادی کمی از مس کیفیت پایین‌تری دارد ولی سبک تر است. احتمال اکسید شدن کابل با هادی آلومینیومی بیشتر است.

 

 نقش عایق در مرغوبیت کابل

نوع عایق نیز در کابل مرغوب تاثیر دارد. جنس عایق به کار رفته در کابل بر مرغوبیت و کیفیت کابل اثر دارد. زیرا نباید هنگام سیم کشی بین هادی و زمین هیچ اتصالی اتفاق بیفتد. بنابراین عایق و روکش نقش بسیار مهمی دارند. هر تولید کننده از یک نوع متریال برای عایق استفاده می کند. نوع جنس عایق بسته به کاربرد سیم و کابل نقش آفرینی می کند. با توجه به ولتاژ هادی، نوع عایق کابل انتخاب می گردد. بنابراین ما از جنس PVC، TPR، پلی اتیلن، لاستیک و غیره داریم.

جمع بندی نهایی

کابل مرغوب و با کیفیت باید بتواند سیگنال ها را با کیفیت انتقال دهد. از لحاظ عایق، روکش، جنس هادی و … باید بسته به نوع کاربرد استاندارد باشد. نباید در انتخاب کابل تنها به قیمت ارزان بسنده کنید. خرید کابل ارزان بی کیفیت بسیار خطرناک است و در آینده هزینه‌ های بیشتری برای شما ایجاد می کند. کابل بی‌کیفیت احتمال حریق را بالا می برد. ضخامت بالا یک کابل نشانه مرغوبیت آن نیست. اغلب کابل های تقلبی ضخامت عایق زیادی دارند و خریدار با این تصور غلط این نوع کابل های تقلبی را خریدار می کند که ضخامت زیاد یعنی کابل عملکرد بهتری دارد.

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *