کابلهای فیبر نوری، همانطور که از اسمشان پیداست، به دلیل استفاده از نور و سرعت بیهمتایشان، تحولی عظیم و تأثیرگذار روی انتقال داده و مخابرات ایجاد کردهاند و دادهها را در مسافتهای طولانی به راحتی منتقل میسازند. با وجود مزایای بیشمار، کابلهای فیبر نوری، معایبی نیز دارند. در این مطلب، قصد داریم ضمن یک تعریف جامع از آن، دربارهی معایب و مزایای کابلهای فیبر نوری با شما سخن بگوییم و سپس شما را با کاربرد و طریقهی انتخاب کابل فیبر نوری درست، آشنا سازیم.
کابل فیبر نوری چیست؟
کابلهای فیبر نوری، از فیبرهای میکروسکوپی شیشهای یا پلاستیکی ساخته شدهاند و پهنای باند بسیار بالایی در مقایسه با سایر سیستمهای الکترونیکی دارند. از این کابلها برای انتقال اطلاعات بهصورت سریع و قابل اعتماد استفاده میشود و به دلیل پوشش سختی که دارند در شرایط محیطی سخت و مسافتهای طولانی گزینهی مناسبی به حساب میآیند.
انواع رایج کابلهای فیبر نوری
پیش از آنکه دربارهی مزایا و معایب کابلهای فیبر نوری سخن بگوییم، بهتر است با انواع آنها بهطور مختصر آشنا شویم.
کابل فیبر نوری تکمد (Single Mode Fiber Optic Cable)
واژهی “مد” در کابل فیبر نوری، به مسیر حرکت نور اشاره دارد. این نوع کابل، قطر هستهای کوچک به اندازهی 9 میکرون (8.3 میکرون دقیقتر) دارد و میتواند سیگنالها را چند کیلومتر جابهجا کند. از این ویژگی کابلها تامینکنندگان تلفنها و تلویزیونهای کابلی استفاده میکنند. کابل فیبر نوری تکمد کمی گرانتر از کابلهای چندمدی است و معمولاً در اتصالات شبکه برای مسافتهای طولانی استفاده میشود.
کابل فیبر نوری چندمد (Multimode Fiber Optic Cable)
قطر هستهای کابل فیبر نوری چندمد در مقایسه با کابل فیبر نوری تکمد بزرگتر است. این ویژگی کابلهای فیبر نوری این امکان را به آنها میدهد تا نور را در چندین مسیر و طول موج مختلف منتقل کنند. فیبر نوری چندمد، 2 اندازه 50 میکرون و 62.5 میکرون دارد و برای انتقال دادههای صوت و تصویر از پنل به تجهیزات برای مسافتهای کوتاه، مانند کابلگذاری در شبکههای محلی (LAN) استفاده میشود.
فیبر نوری پلاستیکی (POF)
فیبر نوری پلاستیکی، همانطور که از اسمش نیز پیداست، یک نوع کابل فیبر نوری است که از پلاستیک به جای شیشه ساخته شدهاست و هستهی بزرگتری در مقایسه با نوع فیبر نوری معمولی دارد. فیبر نوری PDF، انتقال دادهها را با دقت بالا انجام نمیدهد. بنابراین بهتر است، از آن در شرایطی که دقت کار چندان اهمیتی ندارد، استفاده کرد.
از سوی دیگر هزینهی کلی نصب آن کمتر از مدل شیشهای است. علاوهبراین به خاطر جنس پلاستیکیاش، نسبت به کابلهای شیشهای مقاومتر است و در برابر آسیبهای فیزیکی دوام بیشتری دارد. در کل میتوان گفت: کابل فیبر نوری شیشهای، هزینه پایین و نصب ساده دارد و برای انتقال داده در مسافتهای کوتاه با پهنای باند کمتر استفاده میشود.
مزایا و معایب کابلهای فیبر نوری

در این قسمت بهطور تخصصی به مزایا و معایب کابلهای فیبر نوری اشاره میکنیم:
مزایای کابلهای فیبر نوری
- کابلهای فیبر نوری پهنای بند بیشتری در مقایسه با نوع مسی دارند.
- تلفات انرژی آنها کمتر است و امکان انتقال دادها در مسافتهای طولانی دارند.
- کابلهای فیبر نوری در برابر تداخل الکترومغناطیسی مقاوم هستند.
- اندازه کابلهای فیبر نوری ۴.۵ برابر بیشتر از نوع مسی است.
- کابلهای فیبر نوری سبکتر و نازکتر هستند، فضای کمتری نسبت به نوع مسی اشغال میکنند.
- نصب آنها راحتتر و آسانتر است.
- کابلهای فیبر نوری برای انتقال دادهها بسیار امن هستند.
- این کابلها انعطافپذیری خوبی دارند و در برابر بیشتر مواد اسیدی مقاوماند.
- نور سریعترین سرعت را در جهان دارد، بنابراین سیگنالها به راحتی و باسرعت منتقل میشوند.
- ظرفیت کابلهای فیبر نوری بیشتر است.
- پهنای باند بیشتری نسبت به نوع مسی دارند.
معایب کابلهای فیبر نوری

در کنار مزایای بیشمار کابلها، بیشک معایبی نیز دارند که مهمترین آنها عبارتاند از:
- هزینهی تولید آنها در مقایسه با نوع مسی بیشتر است.
- به دلیل نیاز به تجهیزات تخصصی، هزینهی نصب آنها بیشتر است.
- ساختار کابلهای فیبر نوری، شیشهای است و این مسئله موجب شکنندهتر شدن آنها در صورت خمشدن زیاد خواهد شد.
- عملیات راهاندازی شبکهی نوری، بسیار دقیق و حساس است و باید چه در هنگام راهاندازی یا گسترش آن، نهایت دقت را داشت. چون در صورت عدم نصب اصولی فیبرها، سیگنال تحت تأثیر آن قرار میگیرد.
- از آنجاکه کابلهای نوری اندازهی کوچکی دارند و بسیار فشرده هستند، در هنگام نصب یا سایر فعالیتها به راحتی امکان دارد که قطع شوند یا آسیب ببینند.
کاربردهای کابل فیبر نوری
کاربرد کابلهای فیبر نوری چیست و در کجاها میتوان از آنها استفاده کرد؟
مخابرات
یکی از شاخصترین کاربردهای گستردهی کابلهای فیبر نوری در مخابرات است. کابلها، امکان انتقال داده را از یک مکان به جای دیگر، حتی در فواصل دور با حداقل افت سیگنال فراهم میکنند.
تلویزیون کابلی (CATV)
از کابلهای فیبر نوری، میتوان برای انتقال سیگنالهای ویدیویی و صوتی با وضوح بالا نیز استفاده کرد.
مراکز داده
کابلهای فیبر نوری نقش مهمی در اتصال سرورها و دستگاههای شبکه در داخل مراکز اطلاعات دارند.
شبکهها
همانطور که اشاره شد، از مزایای کابل فیبر نوری میتوان به قدرت انتقال سریع دادهها اشاره کرد. از این ویژگی، میتوان در شبکههای محلی (LAN)، شبکههای شهری (MAN) و شبکههای گسترده (WAN) برای اتصال کامپیوترها، سوئیچها، روترها و دیگر سیستمهای شبکهای استفاده کرد.
تصویربرداری پزشکی
از فیبرهای نوری میتوان برای تصویربرداری تشخیصی و روشهای جراحی نیز کمک گرفت.
چطور کابل فیبر نوری مناسب را انتخاب کنیم؟
حال که با مزایا و معایب کابلهای فیبر نوری و کاربرد آنها آشنا شدید، نوبت آن رسیده است که بدانید چطور کابل فیبر نوری مناسب را انتخاب کنید؟
بررسی صلاحیت تولیدکننده
نخستین نکته در انتخاب کابل فیبر نوری مناسب، توجه به کیفیت کار تولیدکنندگان آن است که باید گواهینامه سیستم کیفیت ISO9001، گواهینامه سیستم محیطی ISO4001، گواهینامه ROHS و … را داشته باشند.
نوع کابل فیبر نوری، تکمد یا چندمد
همانطور که اشاره کردیم، فیبر نوری تکمد مناسب استفاده در مسافتهای طولانی است و نوع چندمد مناسب استفاده در مسافتهای کوتاه است. علاوهبراین، هزینه سیستم و نصب، هم با توجه به نوع فیبر متفاوت است. باتوجه به نیاز خودتان و ویژگیهای این دو نوع، یکی را انتخاب کنید.
توجه به نوع پوشش کابل نوری
کابلهای فیبر نوری اغلب پوشش استاندارد، OFNR دارند که از نوع بدون هادی است. این نوع کابلها بیشتر در محیطهای خاص همچون سقفهای کاذب استفاده میشوند. از سوی دیگر کابلهای فیبر نوری با پوشش (LSZH) نیز هستند که در هنگام سوختن، دود کمی تولید میکنند و فاقد مواد سمی هستند. پیشنهاد میکنیم، پیش از انتخاب پوشش، بهتر است با سازمان آتشنشانی منطقهی خود تماس بگیرید تا مطمئن شوید که کدام نوع پوشش برای شما مناسب است.
کابل فیبر نوری خارجی یا داخلی؟
نکتهی دیگری که باید به آن توجه کنید، این است که شما از کابل فیبر نوری قرار است کجا استفاده کنید؟ در داخل یا خارج ساختمان؟ یکی دیگر از نکات جالب که حتی میتوان در بخش مزایای کابل فیبر نوری به آن اشاره کرد، این است که کابلهای داخل یا خارج ساختمان ضدآب هستند یا خیر! این قابلیت کجاها بیشتر استفاده میشود؟
کابلهای فیبر نوری خارجی، به دلیل محافظت از فیبرها در برابر رطوبت، ضدآب طراحی شدهاند. هرچند امروزه، کابلهایی وجود دارند که 2 منظور هستند. یعنی هم میتوان برای فضای باز استفاده کرد و هم طراحی داخلی و در عین حال، ضدآب نیز هستند.
تعداد فیبرها
از سوی دیگر کابلهای فیبر نوری براساس تعداد فیبرها (144-4) دستهبندی میشوند. اگر نیاز شما بیشتر از این محدوده باشد، میتوانید تعداد فیبرها را برای کابل نوری داخلی یا خارجی سفارشی تهیه کنید.
و اما سخن آخر
کابلهای فیبر نوری، به دلیل سرعت بالا و پهنای باند وسیعشان، در دنیای ارتباطات و انتقال دادهها تحولی بزرگ ایجاد کردهاند. این کابلها همانطور که از اسمشان نیز پیداست از نور برای انتقال اطلاعات بدون افت سیگنال استفاده میکنند و در برابر تداخل الکترومغناطیسی مقاوم هستند. با این حال، این محصولات هزینه تولید بالایی دارند و نصب آنها پیچیده بوده و امکان شکنندگی نیز دارند. در این مطلب سعی کردیم با یک نگاه جامع اما کامل به مزایا و معایب کابلهای فیبر نوری اشاره کنیم.
اگر به دنبال خرید کابلهای فیبر نوری باکیفیت و با قیمت مناسب هستید، کافی است، سری به سایت سیمند کابل بزنید. سیمند کابل، سالهاست که در زمینهی تولید سیم و کابل فعالیت میکند و میتواند با مشاورهی رایگان پیش از انتخاب، همراه مطمئنی برای شما باشد.
منابع: fs/ geeksforgeeks