اهمیت استفاده از کابل ابزار دقیق شیلددار
کابل ابزار دقیق شیلددار، کابل های الکتریکی هستند که در یک لایه رسانای استاندارد، دارای چندین رسانای عایق بندی شده هستند. این شیلد را می توان از رشته های مسی به هم بافته شده و یا سایر فلزها، یک نوار مسی مارپیچ و برخی پلیمرهای رسانای دیگر ساخت. به هر حال این نوع از کابل ها به شدت مهم هستند.
معمولا کابل ابزار دقیق شیلددار ضخیم تر و محکم تر از انواع کابل های بدون شیلد هستند. از طرف دیگر، موقع کار کردن با این کابل ها باید بیشتر مراقب بود. کابل ابزار دقیق شیلددار در تنظیمات و تاسیسات صنعتی به کار گرفته می شود که احتمال ایجاد تداخل الکترومغناطیسی (EMI) به خاطر انواع تجهیزاتی که در مجاورت هم هستند، وجود دارد.
کابل های به هم تابیده که شیلددار نیستند، درون خود شیلدی برای کاهش تداخل الکترومغناطیسی ندارند. در عوض به صورت سیم های زوج به هم تابیده طراحی می شوند تا بتوانند تداخلات جریان الکترومغناطیسی را از بین ببرند. کابل های زوج به هم تابیده سبک و نازک هستند و به همین خاطر برای استفاده در تنظیمات داخلی محیط های اداری برای LAN یا سیستم های کابلی که شبیه شبکه هستند، مناسب ترند.
از طرف دیگر قیمت آنها نسبت به انواع کابل های صنعتی هم کمتر است. اما همیشه هم برای تنظیمات صنعتی انجام گرفته در محیط های مختلف مناسب نیستند. مخصوصا در جاهایی که به انرژی بیشتری نیاز است یا تجهیزات سنگین به صورت منظم در آنجا مورد استفاده قرار می گیرند، نمی توان از این نوع کابل ها استفاده کرد.
از کابل ابزار دقیق شیلددار برای چه کاری استفاده می شود؟
از کابل ابزار دقیق شیلددار برای محافظت از تخریب داده های منتقل شده از طریق کابل در اثر قرار گرفتن در معرض تداخل الکترومغناطیسی استفاده می شود. این امر در مراکز مربوط به داده ها، تنظیمات صنعتی، دفاتر و سایر تنظیمات مرتبط با فناوری رایانه که استفاده زیادی از نظر تجهیزات الکتریکی و یا تجهیزات الکترونیکی دارند، امر بسیار معمول و متداولی است.
تداخل الکترومغناطیسی توسط یک منبع خارجی تولید می شود که از طریق اتصال الکتریکی، هدایت یا القای الکترومغناطیسی بر مدار الکتریکی تاثیر می گذارد. در واقع این اختلال می تواند بر روی عملکرد مدار اثر گذاشته، آن را کاهش داده یا حتی آن را به صورت کلی متوقف کند.
هرجا که مسیری برای داده ای وجود داشته باشد، این تداخل می تواند بر روی آن تاثیر بگذارد در حدی که گاهی میزان خطا را افزایش دهد و گاهی داده ها را به صورت کامل از بین ببرد. منابع طبیعی و نیز منابع مصنوعی دست ساخته بشر هم می توانند باعث ایجاد جریان و ولتاژهای متغیری شوند که منجر به تداخل الکترومغناطیسی شود.
سیستم سوختی وسایل نقلیه و نیز انواع تلفن های همراه نمونه هایی مهمی از تداخل مغناطیسی ایجاد شده از سوی منابع مصنوعی هستند. تداخل الکترومغناطیسی که وسیله منابع طبیعی به وجود می آورند، به خاطر انواع طوفان های الکتریکی و نیز خورشید رخ می دهند. این تداخل الکترومغناطیسی می توانند رادیوها، تلویزیون ها و تلفن های همراه را دچار اختلال کند.
شیلد موجود در کابل ابزار دقیق شیلددار باعث می شود که شدت و حجم نویز الکتریکی کاهش پیدا کند و در نتیجه اثر آن هم بر روی انواع سیگنال ها و نیز انتقال داده ها کمتر شود. در عین می تواند تابش الکترومغناطیسی را هم کم کند.
کابل ابزار دقیق شیلددار فویلی و در هم تنیده
کابل ابزار دقیق شیلددار فویلی و کابل ابزار دقیق شیلددار در هم تنیده شده دو نوع از انواع کابل های شیلددار بسیار متداول برای مصارف صنعتی هستند. در کابل ابزار دقیق شیلددار فویلی از یک ورقه نازک مسی یا آلومینیومی استفاده می شود. این ورقه که به آن فویل گفته می شود معمولا به یک حامل پلی استری وصل می شوند تا مقاومت کابل افزایش پیدا کند.
این نوع کابل ابزار دقیق شیلددار که به آن به کابل شیلددار نواری هم گفته می شود، می تواند تا صد در صد از سیم هادی که به دور آن پیچیده می شود، محافظت کند و هیچ نوعی از تداخل الکترومغناطیسی راه ورود به آن را ندارد. با همه این ها چون این کابل به شدت کابل ظریفی است، کار با آن هم به همان نسبت دشوار است، مخصوصا وقتی که قرار باشد از یک متصل کننده هم استفاده شود. به همین خاطر است که در بیشتر مواقع به جای اینکه سعی کنند تا کل کابل ابزار دقیق شیلددار فویلی را وارد زمین کنند، از یک کابل تخلیه استفاده می کنند.
نوع دیگری از کابل ابزار دقیق شیلددار که استفاده از آن بسیار متداول است، کابلی است که به کابل در هم تنیده معروف است. در این نوع از کابل، شبکه ای از سیم های مسی در هم تنیده می شوند. این نوع از کابل های شیلددار محافظت کمتری نسبت به کابل های شیلددار فویلی ایجاد می کنند، ولی دوام آنها بسیار بالاتر است.
رشته در هم تنیده شده، بسیار راحت تر و با مقاومت کمتری راه خود را در زمین باز می کند و البته وصل کردن قسمت پایانی آن به متصل کننده هم کار ساده تر و راحت تری است. در واقع کابل ابزار دقیق شیلددار در هم تنیده چیزی بین 70 تا 95 درصد امکان حفاظت در برابر تداخل الکترومغناطیسی را به وجود می آورد، البته این امر به محکم بودن در هم تنیدگی سیم ها بستگی دارد.
به هر حال کابل های شیلددار در هم تنیده به دلایل متعددی از کابل های شیلددار فویلی کاربرد بیشتری دارند، از جمله اینکه رسانایی مس نسبت به آلومینیوم بیشتری است و دیگر اینکه در معرض آسیب داخلی قرار نمی گیرند. کابل های ابزار دقیق شیلددار در هم تنیده، سنگین تر و البته گران تر از انواع کابل های شیلددار نواری هستند. این گران بودن به خاطر آن است که هم دوام این نوع از کابل ها بیشتر است و هم اینکه عملکرد بهتری نسبت به انواع شیلددار فویلی دارند.
حالا بسته به این که محیط کاری که قرار است این نوع کابل ها در آن استفاده شوند، امکان دارد که یکی از آنها بر دیگری ارجحیت داشته باشد. در برخی مکان ها فقط کابل ابزار دقیق شیلددار فویلی استفاده می شود، در حالی که این امکان وجود دارد که در برخی دیگر از محیط ها فقط از کابل ابزار دقیق شیلددار در هم تنیده استفاده شود. در برخی از محیط ها هم می توان ترکیبی از هر دو نوع کابل را استفاده کرد.
از انواع کابل های مارپیچی کویلی باید در مکان هایی استفاده شود که کابل ها به هر دلیلی مدام در حال خم شدن یا جابجا شدن هستند. در جاهایی که اصلا کابل نباید تکان بخورد و باید سر جای خود ثابت باشد ولی در عین حال در معرض فشارها یا ضربه های خاصی قراربگیرد، بهترین گزینه برای استفاده، کابل های ابزار دقیقی شیلددار در هم تنیده هستند. در محیط هایی هم که انتظار می رود کارگران، ماشین آلات و یا هر نوع عامل دیگری باعث ایجاد خلل و تداخل در آن شوند، بهترین گزینه استفاده کردن از کابل ابزار دقیق شیلددار فویلی است.
به هر حال نکته بسیار مهم در به کار گرفتن هر کدام از این موارد در هر قسمتی این است که باید آنها را به درستی استفاده کرده و در محل مناسب نصب کرد تا مطمئن شد که کارگران و نیز سایر تجهیزاتی که به کار گرفته می شوند، کاملا ایمن بوده و خطری متوجه آنها نیست.
بدون دیدگاه