دسته بندی مقالات
نوشته های تازه

راهنمای کامل طراحی و انتخاب تجهیزات روشنایی معابر

راه روشن

زندگی امروزه با پایان روز خاتمه پیدا نمی‌کند و تا پاسی از شب هنوز ادامه دارد. لازمه‌ی این امر وجود روشنائی کافی در معابر و خیابان‌هاست.  از سوی دیگر با وجود وسایل نقلیه‌ی گوناگون از موتورسیکلت گرفته تا انواع خودرو، روشنایی معابر از چند سو همچون امنیت اجتماعی، افزایش دید راننده و …اهمیت دوچندانی پیدا کرده‌است. در شرایط این چنین، استفاده از تجهیزات روشنایی معابر اهمت بیشتری پیدا می‌کند در این مطلب ضمن بررسی طراحی روشنایی معابر و شاخص‌های مهم در این رابطه، به انواع چراغ‌های روشنایی معابر وسایر تجهیزات لازم در این رابطه می‌پردازیم.

استانداردهای مهم در رابطه با طراحی روشنایی معابر

یک سیستم روشنائی خوب جهت معابر باید دارای خصوصیات مطلوبی باشد که از جمله آن  می‌توان به موارد زیر اشاره نمود :

1.    توجه به انتشار نور

انتشار نور به‌صورت یکسان، یکی از نکات مهم در رابطه با روشنایی معابر است. از سوی دیگر، در استفاده از تجهیزات روشنایی معابر، حواستان به درختان یا تابلوهای تبلیغاتی باشد.

2.    ارتفاع پایه‌ها در تجهیزات روشنایی معابر

ارتفاع پایه‌های چراغ در پیاده‌روها و مسیرهای دوچرخه‌سواری باید حدود 4.5 تا 6 متر در نظر گرفته‌شود. هرچند ارتفاع پایه‌ها بسته به نوع خیابان و کاربرد زمین متفاوت است. به‌عنوان مثال: برای خیابان‌های باریک در مناطق مسکونی، تجاری و تاریخی باید حدود 8 تا 10 متر در نظر گرفت، اما؛ برای خیابان‌های عریض‌تر پایه‌های 10 تا 12 متری مناسب‌تر هستند.

طراحی روشنایی معابر
میزان روشنایی معابر بستگی به عوامل مختلفی همچون حجم ترافیک، نوع فعالیت عابران و سرعت تردد دارد.

3.    فاصله بین پایه‌ها

فاصله‌ی بین 2 پایه‌ی چراغ را باید حدود 2.5 تا 3 متر و برابر با ارتفاع پایه باشد هرچه پایه‌ها کوتاه‌تر باشند، باید آن‌ها را در فواصل نزدیک‌تر نصب کرد. همچنین، نوع نور و سرعت تردد در خیابان، بر ارتفاع و فاصله پایه‌ها تاثیر می‌گذارد.

4.    چشم‌زدگی

چشم‌زدگی یکی از مسائلی است که در طراحی تجهیزات روشنایی معابر باید به آن توجه کنید. زیرا موجب کاهش دید و ناراحتی معابر و رانندگان می‌گردد و خطر تصادف را به طرز چشمگیری بالا می‌برد.

روش‌های تعدیل چشم‌دگی در تجهیزات روشنایی معابر

جهت جلوگیری از چشم‌زدگی حاصل از چراغ‌های خیابانی می‌توان روش‌های زیر را به کار گرفت:

  • بالا بردن ارتفاع نصب چراغ‌ها با هدف خارج‌کردن آن‌ها از محور دید رانندگان.
  • استفاده از چراغ‌هایی با پخش عمودی کم که در کشورهای ارپایی همچون آلمان، انگلستان و … به‌نام « چراغ‌های قطع شده» شناخته می‌شوند و خطر چشم‌زدگی را به‌طرز چشمگیری کاهش می‌دهند.

5.    استفاده ار منابع روشنایی معابر متنوع

منابع روشنایی معابر متنوع
در مکان‌های خاص مانند تقاطع‌ها، پل‌ها، پیچ‌ها، شیب‌های تند و مکان‌هایی با تصادفات بیشتر، باید روشنایی بیشتری در نظر گرفته شود.

استفاده از منابع روشنایی معابر متنوع مانند چراغ‌های معمولی و تزئینی، چراغ‌های نصب شده روی پایه و … می‌تواند موجب افزایش روشنایی معابر شهر در اوقات مختلف شبانه‌وروز شود.

6.    آلودگی نوری

آلودگی نوری نیز یکی از مشکلاتی است که طراحی نامناسب روشنایی معابر می‌تواند بر حیات‌وحش و سلامت انسان‌ها تاثیر منفی بگذارد. نور چراغ‌ها باید مستقیما روی خیابان متمرکز باشند. چراغ‌های پوشش‌دار و برش‌دار، به دلیل استفاده از لامپ‌های کم‌مصرف و هدایت نور به سمت زمین مقرون به‌صرفه‌تر هستند و آلودگی نوری کمتری ایجاد می‌کنند.

7.    بهره‌وری انرژی

استفاده از لامپ‌های LED، نه تنها مصرف انرژی و آلودگی نوری را کاهش می‌دهد، بلکه در صورت عدم استفاده در دماهای بسیار بالا، عمر طولانی حدود ۵۰,۰۰۰ تا ۷۰,۰۰۰ ساعت دارند و نیاز به تعویض‌های کوتاه‌مدت ندارند.

برای روشنایی در مسیرهای اصلی به ویژه در زمان‌هایی که امکان طوفان وجود دارد، توصیه می‌شود منبع برق ژنراتور یا برق اضطراری در نظر بگیرید. از سوی دیگر استفاده از پنل‌های خورشیدی یا چراغ‌های باتری‌دار، در مناطقی که دسترسی به برق سخت است نیز یک راهکار موثر در این زمینه است.

اگر امکان ایجاد شبکه کامل روشنایی خیابانی وجود ندارد، مقامات محلی باید از راه‌حل‌های موقت مانند فانوس‌های قابل حمل استفاده کنند. همچنین، ساختمان‌ها در برخی مناطق ممکن است مجبور شوند روشنایی برای تابش یا تابلوهای تبلیغاتی در شب نصب کنند.

8.    دما، رنگ و جو محیط

یکی دیگر از نکات مهم در طراحی روشنایی معابر، توجه به نوع کاربران است. به‌عنوان مثال، برای مسیرهای پیاده‌روی دمای رنگ ۳۰۰۰ کلوین و 5000 کلوین برای مسیرهای خودروها در نظر گرفته می‌شود.

چند نوع چراغ‌های روشنایی معابر داریم؟

انواع چراغ‌های روشنایی معابر
یکنواختی روشنایی در سطح خیابان نیز اهمیت دارد. بنابراین سراغ چراغ‌هایی بروید که این قابلیت را دارند.

در این قسمت سعی می‌کنیم درباره‌ی انواع چراغ‌های روشنایی معابر اطلاعات کاملی در اختیارتان بگذاریم:

چراغ‌های روشنایی خیابانی رشته‌ای

این نوع چراغ‌ها، حرارت زیادی تولید می‌کنند و این روزها به دلیل عمر کوتاه‌شان، کمتر از آن‌ها استفاده می‌شود و حقیقتا، بیشترین دلیل استفاده از آن‌ها به خاطرات کودکی و نوستالژی‌های آن زمان برمی‌گردد.

چراغ‌های خیابانی فلوروسنت

این نوع از چراغ‌ها برای روشن‌شدن نیاز به گاز دارند و کارایی بیشتری در مقایسه با نوع رشته‌ای دارند عمر آن‌ها بین ۷,۵۰۰ تا ۲۰,۰۰۰ ساعت است و برای روشنایی خیابان‌ها و پارکینگ‌ها مناسب هستند.

چراغ‌های خیابانی بخار جیوه

از این تجهیزات در فضاهای بزرگ استفاده می‌شود. مدل‌های جدیدتر آن‌ها نور سفیدتری دارند. اما در صورت شکستن شیشه‌شان، موجب آسیب به چشم و پوست فرد می‌شوند.

۴. چراغ‌های خیابانی سدیم فشار بالا  (HPS)

چراغ‌های سدیم فشار بالا برای روشنایی خیابان‌ها و باغبانی داخلی مناسب هستند. آن‌ها نور نارنجی-سفید تولید می‌کنند و کارایی بالایی دارند، اما نور قوی آن‌ها برای چشم انسان قابل دیدن نیست.

۵. چراغ‌های خیابانی فلوروسنت فشرده (CFL)

چراغ‌های CFL کوچک‌تر از لامپ‌های معمولی هستند و دمای کمتری تولید می‌کنند. این نوع تجهیزات روشنایی معابر، در مقایسه با نوع رشته‌ای، کارایی بیشتری دارند و 2 نوع، بالاست غیر یک‌پارچه و یک‌پارچه دارند.

۶. چراغ‌های خیابانی خورشیدی

چراغ‌های خیاباتی خورشیدی، یکی از انواع مناسب تجهیزات روشنایی معابر هستند که می‌توانند ۱۰ تا ۱۱ ساعت در روز روشنایی تأمین کنند. این سیستم‌ها باتری و پنل خورشیدی دارند و کمتر نیاز به نگهداری پیدا می‌کنند.

  1. چراغ‌های خیابانی LED

این نوع چراغ‌های روشنایی معابر، %70-30 صرفه‌جویی در انرژی می‌کنند و بدون انجام کار خاصی می‌توان از آن‌ها طولانی‌مدت استفاده کرد.

برای خرید سیم و کابل می‌توانید با کارشناسان شرکت دانش بنیان سیمند کابل تماس حاصل فرمایید.

 

و اما سخن آخر

روشنایی معابر، نقش معمی در امنیت، راحتی و زیبایی محیط دارد و طراحی یک سیستم روشنایی مناسب، علاوه بر افزایش امنیت، در بهبود دید رانندگان و عابران، بهینه‌سازی مصرف انرژی و حفظ محیط‌زیست نیز تأثیر می‌گذارد. عوامل متنوعی روی انتخاب تجهیزات مناسب روشنایی معابر تأثیر می‌گذارد که در این مطلب به آن‌ها اشاره کردیم.

سیمند کابل با سال‌ها تجربه در زمینه تولید محصولات باکیفیت سیم و کابل، می‌تواند نقش مهمی در تأمین تجهیزات روشنایی معابر داشته‌باشد. برای مشاوره و تأمین محصولات با استانداردهای جهانی، با سیمند کابل تماس بگیرید و از خدمات حرفه‌ای این شرکت بهره‌مند شوید.

منابع: globaldesigningcities/ vorlane

نوشته های مرتبط
تماس با ما