مفهوم پلیمر و طبقه بندی آن

یکی از مواد اولیه اصلی مورد نیاز در تولید انواع سیم و کابل پلیمرها هستند . از پلیمرها به عنوان عایق و روکش در سیم و کابل استفاده می گردد .

پلیمرها درشت ملکول هایی با واحد های ساختاری تکراری به نام مونومر هستند که با پیوندهای کووالانسی به هم متصل شده اند . وجه تمایز پلیمرها از ملکول های آلی ، جرم ملکولی زیاد آنها می باشد .

مونومرها به روشی منطقی به کمک پیوند های کووالانسی به یکدیگر متصل شده اند و شرط اساسی برای اینکه یک ملکول کوچک به عنوان مونومر شناخته شود ، واحد ساختاری یا تکرار شوندگی آن است . پلیمرها را به شیوه های گوناگون تقسیم بندی می کنند .

پلیمرها را از لحاظ صنعتی به 5 دسته اصلی پلاستیک ها ، الیاف ، لاستیک ها ( الاستومرها ) ، پوشش ها و چسب ها طبقه بندی می نمایند .

بر اساس منشاء

بر اساس منشاء پلیمرها به سه گروه تقسیم می شوند :

  • پلیمرهای طبیعی
  • پلیمرهای مصنوعی ( سنتزی )
  • پلیمرهای نیمه مصنوعی ( نیمه سنتزی )

 

پلیمرهای طبیعی

پلیمرهای طبیعی حاصل واکنش های طبیعی هستند ، مانند نشاسته ، سلولز ، کائوچوی طبیعی ( لاتکس ) ، پروتئین ها ( ماند نخ ابریشم ) و انواع صمغ و رزین های طبیعی مانند کهربا ، سقز ، کتیرا و …

پلیمرها طبیعی از دیرباز وجود داشته اند که با استفاده از فرآیندهای مختلف برای مصارف متنوع به کار برده می شوند . طی قرن نوزدهم با انجام عملیات شیمیایی اصلاحی روی پلیمرهای طبیعی ، محصولات زیادی تولید شد .

 

پلیمرهای مصنوعی ( سنتزی )

پلیمرهای مصنوعی یا سنتزی ترکیباتی هستند که توسط انسان به وجود آمده اند ، مثلا الاستومرها ، پلاستیک ها و الیاف مصنوعی ، پوشش ها ، چسب ها و غیره .

باکلیت ، اولین پلیمر مصنوعی بود که در سال 1909 ساخته شد . پس از آن ، الیاف نیمه مصنوعی ریون در سال 1911 ساخته شد . بعدها موادی مانند نایلون ، ترکیبات آکریلی ، نئوپرن ، لاستیک استیرن – بوتادی ان ، پلی اتیلن و سایر پلیمرها جایگزین مواد طبیعی کمیاب شدند .

الاستومرها ( کائوچو ) ، از پلیمرهای بسیار مهم بود که نوع طبیعی آن ها ، اجسامی کاملا” کشسان هستند و از شیره درخت هوآ واقع در مناطق گرمسیری به دست می آید . این شیره که لاتکس یا شیرابه نام دارد ، مایعی سفید رنگ است که 30 تا 45 درصد کائوچو دارد ، بنابراین باید از آن استفاه شود .

کائوچوی طبیعی به دست آمده از لاتکس حاوی 93 درصد کتیل بوتا دی ان یا ایزوپرن است که در ساخت قطعاتی مانند دستکش ظرفشوئی ، پستانک یا سر شیشه شیر استفاده می شود .

پلیمرهای نیمه مصنوعی

این پلیمرها اغلب از منابع طبیعی به دست می آیند ، ولی اصلاحات شیمیایی روی آن ها انجام می شود ، مثل سلولز که پلیمری طبیعی است ، ولی وقتی آن را با انیدریک استیک در مجاورت سولفوریک اسید ترکیب می کنند ،

مفهوم پلیمر

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *