آزمون جذب آب در کابل ها

پیش آماده سازی

 تمامی آزمون ها باید حداقل 16 ساعت پس از ، در صورت وجود ، اکسترود کردن یا ایجاد پیوند عرضی در ترکیبات عایق بندی یا غلاف انجام شوند .

اگر آزمون در دمای محیط انجام شود ، قطعات آزمون باید برای دست کم مدت 3 ساعت در دمای 23 درجه سلسیوس نگه داشته شوند .

تجهیزات آزمون

– منابع ولتاژ مستقیم و متناوب

– ولت متر

– مخزن آب با وسایل گرم کننده

 

تهیه آزمونه ها

رشته های مورد آزمون باید از نمونه ای از کابل به طول تقریبی سه متر برداشته شوند . باید دقت نمود تا در موقع برداشتن رشته ها به عایق صدمه ای وارد نشود .

 

آزمون جذب آب به روش الکتریکی

روش آزمون

الف – آزمون مقدماتی

رشته ها را باید در حمام آبی که قبلاً آب آن تا دمای تعیین شده در استاندارد سیم و کابل مربوطه گرم شده است ، غوطه ور کنیم .

برای جلوگیری از آسیب مربوط به نشت جریان در امتداد سطح رشته ها به هنگام اعمال ولتاژ مورد نیاز بین هادی ها و آب ، دو انتهای رشته ها را باید به اندازه کافی بالاتر از سطح آب قرار دهیم .

پس از غوطه ور شدن رشته ها به مدت یک ساعت در آب ، ولتاژ متناوب چهار کیلو ولت به مدت پنج دقیقه باید بین هادی ها و آب اعمال کنیم . چنانچه در هر یک از نمونه های رشته ها شکست الکتریکی رخ دهد ، نمونه را باید از حمام آب برداریم و نباید در آزمون اصلی تعیین شده در ردیف ب زیر به کار ببریم . به هر حال آزمون باید حداکثر دو بار با برداشتن نمونه دیگری از همان رشته ( که باید تحت آزمون مقدماتی مشابه قرار گیرد ) تکرار شود .

هدف از آزمون مقدماتی ، اطمینان از کاربرد رشته های سالم برای آزمون اصلی می باشد .

ب – آزمون اصلی

رشته هایی که در آزمون مقدماتی پذیرفته شده اند ، باید در مخزن آبی که دمای آن در استاندارد سیم و کابل مربوط تعیین شده ، باقی بمانند .

ولتاژ مستقیمی مطابق جداول مربوطه باید برای مدت زمان تعیین شده در استاندارد سیم و کابل مربوط بین هادی ها و آب اعمال شود . قطب منفی به هادی هر آزمونه متصل می شود .

 

آزمون جذب آب به روش گرانی سنجی

تهیه آزمونه ها

الف – برای کابل هایی با سطح مقطع نامی هادی معادل یا کمتر از 25 میلی متر مربع و ولتاژ اسمی کمتر یا مساوی 0.6 / 1 کیلو ولت هر آزمونه باید قطعه ای از رشته تقریباً به طول 300 میلی متر باشد .

ب – برای سایر کابل ها

لایه هایی با سطوح تقریباً موازی و صاف به ضخامت   0.6تا 0.9  میلی متر باید از عایق بریده یا برداشته شوند .

از لایه های بریده شده باید آزمونه هایی به طول 80 تا 100 میلی متر و پهنای چهار تا پنج میلی متر تهیه شوند .

پ – دو آزمونه باید از هر رشته تحت آزمون تهیه شوند .

 

روش آزمون

الف – در مورد آزمونه های ردیف الف ( در تهیه آزمونه ها )

سطح آزمونه را با مالیدن کاغذ صافی مرطوب تمیز کنید .

آزمونه را در دمای 2 ± 70 درجه سلسیوس تا رسیدن به وزن ثابت خشک کنید . این کار را می توان با قرار دادن آزمونه در کوره ای با فشار پایین حداکثر معادل 6 / 6 میلی بار به مدت 24 ساعت و در دمای 2 ± 70 درجه سلسیوس انجام داد . سپس آزمونه را در دسیکاتور خنک کنید .

آزمونه را با دقت 1 /0 میلی گرم وزن کنید . ( جرم  M1 بر حسب میلی گرم )

آزمونه را بر روی میله ای به قطر حداقل شش تا هشت برابر قطر آزمونه به گونه ای خم کنید که به صورت U شکل در آمده و انتهای آن را در سوراخ هایی که در درپوش ظرف شیشه ای مناسبی ایجاد شده اند ، وارد کنید . توصیه می شود فقط دو آزمونه از یک رشته در ظرف شیشه ای قرار گیرند .

وضعیت آزمونه در ظرف پر شده از آب تا لبه درپوش را به گونه ای تنظیم کنید که 250 میلی متر از طول آن در داخل ظرف غوطه ور شود .

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *