سیم ارت چیست؟

در صنعت برق به سیم ارت یا ارث (earth) به معنای سیم اتصال به زمین می‌گویند. این سیم باعث جلوگیری از برق گرفتگی می‌شود. در مدارات الکتریکی ممکن است نشتی به وجود بیاید، این نشتی جریان برق ممکن است توسط اجسام هادی یا رسانا به سطح بیرونی وسایل الکتریکی و الکترونیکی منتقل شود، به طوری که با دست زدن به آنها جریان الکترسیته به بدن افراد منتقل شود. برای جلوگیری از این کار باید فلزات هادی مربوط به وسایل الکتریکی را از طریق یک سیم به زمین متصل کرد. با این کار خطرات برق گرفتگی ناشی از نشتی‌های الکتریکی از بین می‌رود و ایمنی محیط زندگی و کار افزایش پیدا می‌کند.

سیم ارت در صنایع مختلف از جمله صنایع قدرتی بسیار حائز اهمیت است، چراکه جریان‌های الکتریکی قدرتمند، پرخطرتر از جریان‌ها و ولتاژهای معمولی شهری هستند. روش استفاده از سیم اتصال به زمین به دلیل برقراری این ایمنی فوق‌العاده در بخش صنایع، در ساختمان‌های مسکونی و محیط‌های تجاری نیز مورد استفاده قرار گرفت. امروز این روش در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا به عنوان یکی از الزامات و استانداردهای سیستم برق‌کشی شهری و مسکونی محسوب می‌شود.

سیم ارت فقط به معنای اتصال به زمین است ؟

در این مورد باید بدانید که هرجا حرف از اتصال به زمین در مورد دستگاه های الکترونیکی بوده باشد، الزاما به این معنی نیست که باید یک سیم از دستگاه به زمین متصل شود. وقتی یک دستگاه الکترونیکی را می خواهیم روشن کنیم نیازمند برق منفی و مثبت هستیم. برق مثبت همان سیمی است که دارای ولتاژ و آمپر است و به ورودی مدار متصل می شود، در مقابل سیم منفی دارای هیچ نوع برقی نیست و به خروجی مدار (خروجی برق) متصل می شود تا برق از مثبت به منفی برود، که در این صورت دستگاه برقی می تواند کار کند؛ چرا که باید برق جریان پیدا کند و بدون اتصال سیم منفی جریان برق برقرار نمی شود. به سیم منفی هم در واقع سیم اتصال به زمین یا همان سیم ارت گفته می شود و همین توضیحات مشخص می کند که چرا باید از سیم و کابل استفاده شود.

سیم ارت
سیم ارت

آیا سیم نول با ارت فرق دارد؟

بله سیم نول با سیم ارت متفاوت است. در اینجا با مثال پریزهای برق ادامه مطلب را توضیح می دهیم. اگر دقت کرده باشید پریزهای برق امروزی دارای ۳ سوراخ برای اتصال دوشاخه می باشند و خود دوشاخه های دستگاه های برق نیز سه عدد جک اتصال دارند. خب یکی از سوراخ های پریز فاز است که دارای برق می باشد، دیگری نول بوده که همان منفی است و سوراخ سوم در پریز همان اتصال ارت می باشد.

سیم ارت

کاربرد کابل ارت در سیم کشی ساختمان چیست؟

وجود کابل ارت در سیم کشی ساختمان که در پریزها قابل مشاهده و استفاده است؛ به این طریق می باشد که اگر در سیم فاز خرابی پیش بیاید؛ مثلا بدنه سیم فاز خورده شده باشد، می تواند باعث اتصال شده و حتی باعث سوختن سیم کشی گردد. ولی وجود سیم یا کابل ارت مانع از چنین اتصالاتی شده و به نوعی جایگزین سیم منفی می گردد و برق سیم مثبت را به سمت خروجی هدایت می کند تا اتصال و برق گرفتگی بر اثر خرابی سیم فاز در سیستم سیم کشی ساختمان اتفاق نیفتد. اگر سیم ارت نباشد مشکلات فراوانی ممکن است از نظر الکتریکی پیش بیاید که در ساختمان های قدیم شاهد چنین حوادثی بوده ایم. برای همین است که در سیستم سیم کشی که امروزه چه برای ساختمان ها و چه برای دستگاه های برقی وجود داردسیم ارت حتما مورد استفاده قرار می گیرد و در همین ابتدا در طراحی در نظر گرفته می شود تا مشکلات برقی اعم از اضافه بار و یا اتصالات را به حداقل برساند و مانع از حوادث گردد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *