کابل نسوز یا کابل سیلیکونی
کابل نسوز یا کابل سیلیکونی چیست، حتما این سوال برای شما پیش آمده که سیم و کابل نسوز به چه کابل هایی گفته می شود. در این مقاله به بررسی ویژگی ها، کاربردها و مشخصات کابل نسوز یا کابل ضدحریق پرداخته ایم.
در ادامه ضمن تعریف کابل نسوز به بیان مشخصات این کابل ها، کاربردهای کابل سیلیکونی و موارد تاثیرگذار بر نحوه قیمت گذاری این کابل ها پرداخته ایم.پس با سیمند کابل همراه باشید.
کابل سیلیکونی چیست
برای تعریف کابل سیلیکونی ابتدا بهتر است تعریف از ماده سیلیکون ارائه بدهیم. سیلیکون ها ترکیباتی مصنوعی اند که در انواع و اشکال متفاوت و با کاربردهای مختلف در بازار عرضه می شوند. مقاومت سیلیکون در برابر دما بسیار بالاست. مقاومت این کابل در برابر حرارت بین منفی 60 درجه سانتی گراد تا 250 درجه سانتی گراد تخمین زده می شود.
در جدول تناوبی عناصر شیمیایی سیلیکون عنصری شبه فلز به حساب می آید و با نماد Si نمایش داده می شود. گفته می شود این ماده حتی تا ده ها سال در برابر نور شدید و مستقیم خورشید، رطوبت بالا و سرما و گرمای بالا مقاوم است و خاصیت های فیزیکی و شیمیایی خود از دست نمی دهد.
برهمین اساس کابل های نسوز از سیلیکون ساخته می شوند. در واقع این کابل ها عایق و روکشی سیلیکونی دارند و به کابل های ضد حریق نیز شهرت دارند. یکی از کارکردهای بسیار عالی کابل های سیلیکونی در شرایط آتش سوزی است. انعطاف پذیری این کابل ها بالاست و دوام بالایی هم دارند.
مشخصات سیم سیلیکونی
سیلیکون در دسته پلیمرهای ترموست الاستومری قرار می گیرد، با این تفاوت که عیوب فیزیکی و شیمیایی پلیمرها را ندارد. می توان گفت این عنصر یکی از بهترین عایق ها برای سیم است. همچنین با توجه به اینکه سیلیکون مصرف انرژی را کم می کند و در میدان مغناطیسی از مقاومت بالایی برخوردار است بیش از سایر انواع سیم های معمولی مورد استفاده و استقبال قرار گرفته است.
از ویژگی های مهم سیم نسوز می توان به وزن کم آن، ایمنی بالا، مطمئن بودن و کارایی بالا و حمل ساده این سیم ها اشاره کرد. کابل های نسوز در مدارها هم به سادگی پیاده سازی می شوند. همانطور که گفته شد در شرایطی حتی کابل سیلیکونی می تواند در دمای 250 درجه سانتی گراد هم بدون مشکل کار کند.
مزایای سیم و کابل نسوز سیلیکونی
- مقاومت بالا در برابر جریان های شدید ناشی از ولتاژهای بالای جریان الکتریسیته
- قابلیت تحمل دما از منفی 60 درجه سانتی گراد تا 250 درجه سانتی گراد
- بسیار منعطف و با قابلیت شکل گیری بسیار با حفظ پایداری جریان الکتریسیته
- عایقی مناسب در رطوبت و خشکی
- مقاومت بالا در برابر اشعه های مختلفی شامل ماورابنفش، مادون قرمز، گاما و ازون 2
- نداشتن گازهای اسیدی هالوژن
- دود کم داشتن
- مناسب برای کاربری در پزشکی و صنایع غذایی به دلیل رشد نکردن قارچ و باکتری در ماده سیلیکونی
- مقاومت بالا در سرما
- دارای خاصیت نارسایی الکتریسیته
- شعله را انتشار نمی دهد
با همه این مزایای گفته شده جالب است بدانید که کابل های سیلیکونی نسوز فقط یک عیب دارند. این سیم ها در محیط زیست بازیافت نمی شوند. این موضوع باعث شده است تا از نظر استانداردهای موجود جهانی استفاده از این کابل ها خیلی توصیه نشود.
همانطور که گفتیم مزایای سیم های سیلیکونی بسیار گسترده اند، اگر در یک پروژه عظیم کار کرده باشید حتما به سیم های سیلیکونی نیاز پیدا کرده اید. در ادامه کاربردهای این نوع از سیم ها در همین پروژه ها را بررسی کردیم.
کاربردهای کابل سیلیکونی (کابل نسوز)
موارد استفاده از کابل های سیلیکونی نسوز بسیار گسترده است و یکی از مهمترین دلایل گستردگی استفاده از این کابل ها ویژگی های سیلیکون است. سیلیکون که در کابل نسوز استفاده می شود در برابر مواد شیمیایی، اسیدها، روغن، هوا و اشعه ماورا بنفش، شرایط نامساعد آب و هوایی و گرمای بالا کاملا مقاوم است و کارایی دارد.
با توجه به همین ویژگی ها از سیلیکون در صنایع مختلف و بسیار متنوعی استفاده می شود. از جمله این صنایع می توان به راه آهن، مترو، صنایع نظامی، صنایع پزشکی، صنایع الکترونیک، صنایع خانگی، سیستم های اعلام حریق، صنایع هواپیمایی و خطوط تولید سیستم های گرمایی اشاره داشت.
این سیم ها همچنین در صنایع بخاری سازی، المنت های برقی، صنعتی و خانگی به بهترین گزینه برای استفاده تبدیل شده اند. اما نسوز بودن سیم های سیلیکونی باعث شده تا بیش از هر چیز در سیستم های اعلان حریق کاربرد داشته باشند.
سیستم های اعلان حریق صنایع و خدماتی شامل واگن سازی و راه آهن، صنایع پتروشیمی و پالایشگاهی، صنایع نظامی، صنایع هواپیمایی، دکل های نفتی، صنایع کشتی سازی، صنایع غذایی، صنایع پزشکی، صنایع الکترونیک کشور، ساختمان های خانگی و اداری، صنایع ساخت لوازم خانگی، کارخانه و تولیدی ها و بسیاری از صنایع دیگر به کابل های نسوز و سیلیکونی مجهزند.
از طرفی با توجه به تحمل بالای گرما در کابل های نسوز مراکز دانشگاهی و مدارس، هتل ها و همه مکان هایی که در معرض خطر آتش سوزی قرار دارند، ترجیح می دهند ایمنی را رعایت کنند و از سیم نسوز استفاده کنند.
سایر کاربردهای سیم نسوز
استفاده از سیم نسوز در صنایع و قطعات صنعتی که در زیر آورده شده است، حتما پیشنهاد می شود. البته طبق استانداردهای بین المللی استفاده از کابل های نسوز در این موارد الزامی است.
- ساخت تجهیزات پخت و پز و خشک کردن آن
- ساخت کوره ها
- ساخت ترانسفورماتورها
- ساخت دستگاه های گرمایشی
- صنعت تولید فولاد و نورد گرم
- ساخت تجهیزات آزمایشگاهی
- ساخت تجهیزات اندازه گیری و کنترل
- ساخت موتورها و ژنراتورها
- تهیه و تولید تجهیزات پزشکی
- انجام سیم کشی تجاری
- انجام سیم کشی خانگی و صنعتی
- انجام سیم کشی هواپیما ها و صنایع هوا فضا
- صنایع کاربردی در حوضه نفت، گاز و پتروشیمی پالایشگاهی
- و سایر مراکز حساس دیگر
از جمله کاربردهای دیگر سیم و کابل نسوز می توان به تولید سیم های استفاده شده در صنعت مکانیک، برق و محیط زیست اشاره کرد. دلیل مناسب بودن استفاده از این سیم ها در محیط زیست هم به مقاومت بالای سیلیکون در برابر رطوبت و خاک مربوط می شود.
چرا باید از کابل اعلان حریق استفاده کرد؟
آتش سوزی در ساختمان های شهرهای بزرگ و به خصوص تهران در این روزها بیش از پیش شایع شده است و خسارات بسیار جبران ناشدنی بر بار می آورد. همین موضوع باعث شده است تا استفاده از کابل ضد حریق بیش از پیش اهمیت پیدا کند.
در حال حاضر استفاده از کابل های سیلیکونی برای سیم کشی موزه ها، بیمارستان ها، مراکز خرید و فضاهایی که تجمع در آن ها بالاست الزامی شده است. قوانین سختگیرانه ای هم برای رعایت این نکات وضع شده است که یکی از آنها الزام در استفاده از کابل های سیلیکونی یا نسوز است.
در صنایع مذکور انواع مختلفی از کابل های سیلیکونی شامل کابل های ابزار دقیق، کابل های کنترل، کابل های قدرت، کابل های اعلام حریق، کابل های فشار قوی، سیم و کابل جرقه زن، سیم نسوز دو روکش بافت و غیره استفاده می شود.
حال که با انواع کاربردهای سیم های سیلیکونی آشنا شدید، در ادامه نکاتی را در خصوص خرید کابل های سیلیکونی ارائه می دهیم. رعایت این نکات بسیار جدی است، چون کابل نسوز یک کابل برای ایمنی کار شماست و به ایمنی باید توجه بیشتری داشت.
موارد تاثیرگذار بر قیمت کابل سیلیکونی
کابل سیلیکونی کابل بسیار مهمی است و در صنایع بسیار حساس کاربرد دارد. همین موضوع باعث شده است تا بیش از خرید انواع کابل توجه به کیفیت این نوع از کابل ها در هنگام خرید اهمیت پیدا کند. بر همین اساس معمولا پیشنهاد می شود بهترین کیفیت خریداری شود و کیفیت را فدای قیمت پایین تر نکنید.
سیم نسوز نسبت به سایر سیم ها و کابل های معمول که روکش پی وی سی دارند معمولا گران تر است. البته انواع مختلف این نوع از سیم ها را می توان در بازار پیدا کرد. با این وجود با اینکه سیلیکون قیمت بالاتری دارد، اما کارایی و کیفیت بسیار بالاتری هم دارد.
قیمت سیم های سیلیکونی با دو فاکتور مهم متغیر است. یکی جنس سیلیکون استفاده شده در این سیم هاست و دیگری قیمت مس. انواع مختلفی از کابل های سیلیکونی هم در بازار موجودند که در اندازه های متفاوت و کاربردهای مختلف قیمت هایشان تغییر می کند.
خرید کابل سیلیکونی
در هنگام خرید کابل سیلیکونی حتما باید بدانید که کدام گرید را می خواهید بخرید. معمولا ممکن است در بازار سیم و کابل محصولی را بدون دانستن گرید آن تهیه کنید. در این هنگام این احتمال وجود دارد که کابل مورد نظر شما خیلی سریع در حرارت بالا بسوزد و پروژه کاری شما دچار ضرر و زیان بسیاری شود.
گرید سیلیکون به روش های مختلفی مشخص می شود. سیلیکون از مواد مختلفی ساخته شده است که درصد خلوص هر کدام از این مواد ممکن است کیفیت سیم را تغییر بدهد. درصد خلوص سیلیکون در واقع اصلی ترین عامل تعیین کننده مقاومت سیم در برابر حرارت است.
همچنین درصد خلوص تضمینی است بر اینکه سیم چقدر برای شما دوام و کارکرد داشته باشد. با این حساب در هنگام خرید کابل های سیلیکونی حتما توجه کنید که گرید کابلی که می خرید چند است. همچنین توجه داشته باشید که در ساخت کابل نسوز یا کابل سیلیکونی از مواد با کیفیت و با درصد خلوص بالا استفاده شده باشد.
بدون دیدگاه