کاربردهای طراحی کارخانه
زمانی که از طراحی کارخانه صحبت می شود مسئله طرح ریزی و ترتیب استقرار برای احداث یک کارخانه یا تولید محصول جدیدی به نظر می آید ، در صورتیکه اکثر اوقات مسئله تجدید نظر در یک سیستم موجود مطرح است .
عموما” موارد زیر منجر به انجام طراحی کارخانه می گردند :
1- تغییر طرح :
گاهی اوقات تغییر طرح یک محصول یا یک قطعه منجر به تغییر شیوه تولید می شود که این ممکن است تغییرات جزئی یا طراحی مجدد کارخانه را ایجاب کند .
2- بزرگتر کردن یک بخش :
اگر بنا بر هردلیلی مجبور شدیم که تولید یک محصول را افزایش دهیم ، این افزایش تولید ممکن است به تغییرات کوچکی به عنوان مثال احداث اتاق جدیدی در کنار سالن اصلی منجر گردد و یا اینکه نیاز به طراحی مجدد کارخانه داشته باشد زیرا گاهی ازدیاد تولید محصول منجر به تغییر روش تولید هم می شود و مثلا” با ماشین آلات فعلی نمی توانیم به میزان مورد نیاز تولید نمائیم .
3- کوچکتر کردن یک بخش :
امکان دارد لزوم کاهش تولید یک محصول منجر به تغییر روش تولید به روش دیگری شود و این تغییر به جایگزینی وسایل جدیدی منجر شود .
4- تولید یک محصول جدید علاوه بر محصول قبلی :
این امر گاهی مستلزم تغییرات کوچکی مانند اضافه نمودن چند ماشین جدید و گاهی مستلزم اضافه نمودن یک بخش جدید است .
5- تغییر مکان یک بخش :
در صورتیکه طرح استقرار داخل بخش خوب باشد فقط تغییر مکان خود بخش انجام می گیرد و وسایل به همان صورت قبلی در داخل بخش جدید قرار می گیرند . ولی اگر لازم بدانیم در حین این نقل مکان می توانیم تغییراتی در طرح استقرار داخل بخش بوجود آوریم که لااقل پس از این انتقال طرح بهتری داشته باشیم .
6- افزودن یک بخش جدید :
مثلا” ممکن است تصمیم بگیریم که از این پس محصولی را که قبلا” می خریدیم خودمان بسازیم و یا عملیات جدیدی را روی محصول انجام دهیم که قبلا” در کارخانه دیگری انجام می گردیده است . در این صورت نیز شاید مجبور به بازطراحی کارخانه شویم .
7- تعویض وسایل قدیمی که گاهی منجر به جابجائی وسایل اطراف می شود که این نیز به طراحی مجدد نیاز دارد .
8- تغییر در روش تولید :
هرتغییر کوچکی در محیط کار احتمالا” تاثیری در محیط های کار دیگر خواهد داشت .
9- تقلیل هزینه :
این گزینه نیز می تواند علت یکی از تغییرات فوق باشد .
10- احداث یک کارخانه جدید :
این بزرگترین مسئله طراحی کارخانه است ، در اینجا طراح هیچگونه محدودیتی که در مراحل قبل وجود داشت را نخواهد داشت . او آزاد است که مفیدترین طرحی را که ابداع نموده است ارائه نماید .
محل ساختمان ها در طرح می توانند مشخص گردند . دسترسی به طرح ایده آل ممکن می گردد و اینجاست که ابتدا طرح ها داده می شوند و سپس ساختمان و دیوارها بر حول آن طرح ساخته می شود .
علاوه بر موارد فوق جهت انجام یک طراحی کارخانه ، موارد استثنائی نیز گاهی اوقات مارا مجبور می کند که طراحی کارخانه را مجدد انجام داده یا در طرح موجود تجدید نظر نمائیم . از جمله این موارد عبارتند از :
- ساختمان موجود منطبق بر نیازهای کارخانه نباشد
- نبودن یک روش تولید خطی
- تغییرات طرح محصول یا فرآیند تولید بدون ایجاد تغییر در طرح استقرار ماشین آلات صورت گرفته باشد
- وجود بیکاری و زمان های تلف شده توجیه ناپذیر
- وجود مشکلات کنترل موجودی
- پایین بودن تولید محصول در یک بخش
- وجود انبار غیرضروری کالای نیمه ساخته شده
- شلوغی زیاد محیط کار و جریان تولید
بدون دیدگاه