کابلشو

از کابل شو به منظور اتصال هادی کابل به شینه و سایر محل های اتصال مورد نیاز استفاده می شود. جنس کابل شو برای کابل های مسی، مس قلع اندود و برای کابل های آلومینیومی از آلومینیوم است.

کابلشو مسی استاندارد
کابل شو مسی یا Cu Cable Lug با استاندارد DIN 46235 تولید می شود و مواد اولیه آن لوله مسی بدون درز با خلوص ۹۹٫۵% است. پوشش قطعه از لایه قلع تشکیل شده است. شکل زیر نمونه ای از کابلشو مسی استاندارد را نشان می دهد.

کابلشو مسی استاندارد

کابلشو مسی دو سوراخه
کابلشو مسی دو سوراخه با مواد اولیه ای از جنس لوله بدون درز با خلوص ۹۹٫۵% ساخته می شود و پوشش قطعه از قلع است. شکل روبه رو کابلشو مسی دو سوراخه را نشان می دهد.

کابلشو آلومینیومی
کابلشو آلومینیومی با استاندارد DIN 48201 و لوله آلومینیومی بدون درز با خلوص ۹۹٫۵% تولید می شود.

کابلشو بی متال
زمانی که جنس هادی و محل اتصال متفاوت باشند به منظور جلوگیری از عمل اکسیداسیون (خوردگی) در زمان اتصال الکتریکی از این کابل شو بی متال یاBi-metal Lug استفاده می شود. این کابلشو ها، لوله های آلومینیوم و مس در اثر جوش اصطکاکی به هم متصل و سپس انتهای قسمت آلومینیومی به وسیله یک درپوش حفاظتی بسته شده و برای مقاومت و دوام بیش تر و نیز اتصال الکتریکی بهتر، در داخل کابل شو مقدار کمی گریس مخصوص زده می شود.

کابل شو

انواع کابلشو

نگه داری سیم یا کابل برای اتصال به ترمینال توسط کابل شو صورت می گیرد. به طور کلی کابل شوها به دو دسته پرسی و لحیمی تقسیم می شوند. در مقاطع بزرگ، اتصال کابل شو به کابل به وسیله ی لحیم کاری و اغلب با شعله صورت می گیرد. در صورت استفاده از شعله برای لحیم کاری باید توجه نمود که عایق روکش بیرونی کابل در اثر حرارت آسیب نبیند. برای پرس سر سیم های فلزی به سر هادی ها از پرس دستی استفاده می شود.

برای اتصال کابل های افشان (مقطع یک میلی متر مربع به بالا و کابل های مفتولی ۱۰ میلی متر مربع به بالا) بایستی از کابل شو استفاده نمود.

کابلشو پرسی
از این نوع کابل شو جهت اتصال سر سیم های افشان استفاده قرار می گردد و دارای انواع گوناگونی است. در این نوع، هادی درون گلویی کابل شو قرار گرفته و با استفاده از دستگاه پرس، سر سیم درون کابل شو محکم می شود.

کابلشو لحیمی
در این نوع از کابل شوها، پس از جای گذاری هادی های سیم ها در داخل سوراخ کابل شو، بایستی کابل شو به سر سیم لحیم شود. لحیم کاری باید به نحوی باشد که هیچ گونه حباب هوا بین سیم و جدار کابل شو وجود نداشته باشد و اتصال الکتریکی و مکانیکی کاملی بین هادی و کابل شو صورت گیرد. برای لحیم کاری از لحیم های مخصوص برق ( ۳۰% سرب و ۷۰% قلع) استفاده می شود.

پرس دستی کابلشو

پرس دستی کابل شو دارای دو فک متحرک است که پس از قرار دادن کابل شو روی سر سیم لخت شده، آن را بین فک های متحرک قرار داده و با فشار آوردن به دسته های پرس، کابل شو به سر سیم پرس می شود. شیارهای روی فک های پرس برای اندازه های مختلف کابل شوها می باشد. موقع پرس کردن، شیارهای پرس باید مطابق شمارۀ کابل شو انتخاب شود.

 

اتصال کابل شو پرسی به سر سیم

برای اتصال سر سیم به سیم افشان باید یک اتصال بدون عیب الکتریکی و مکانیکی در سر سیم های کابل ایجاد کنیم. برای انتخاب و نصب کابل شو باید مقطع کابل، ساختمان، جنس سیم و نیز وضعیت مکانیکی کابل (ساکن یا متحرک بودن) را در نظر گرفت. برای بستن کابل شو به کابل، انتهای کابل را به اندازه ی لازم لخت کرده و در داخل سوراخ کابل شو قرار می دهیم و بر حسب نوع کابل شو آن را پرس کرده و یا لحیم کاری می کنیم. در صورتی که بخواهیم برای سیم های غیر قابل لحیم و غیر قابل جوش یک اتصال جداشدنی ایجاد کنیم باید کابل شو را با پرس کردن به سر سیم ها متصل کنیم. مثلاً در کابل شوهای کوچک برای سیم های نازک و رشته ای (سیم های تلفن) به صورت زیر عمل می کنیم:

  • سیم ها را به اندازۀ لازم لخت می کنیم.
  • انتهای لخت شدۀ سیم را روی عایق سیم خم کرده و در داخل شکاف سر سیم قرار می دهیم.
  • لبه های گلویی سر سیم را با انبر مخصوص و یا انبر مسطح به یکدیگر فشرده و انتهای سیم اضافی را می بریم.
  • در صورت لزوم به وسیله بستن و عایق کردن، انتهای سیم را محکم کرده و محافظت می کنیم.

برای سیم های مسی با سطح مقطع بزرگ تر جهت اتصال کابل شو به شرح زیر عمل می کنیم:

  • انتهای سیم را لخت کرده و به هم می تابانیم.
  • انتهای سیم را در گلویی کابل شو قرار داده و آن را بر روی سیم می فشاریم.
  • گلویی کابل شو را توسط یک قلم روی سیم پرس می کنیم به طوری که دندانه ای بر روی آن ایجاد می گردد.

منبع:الیکا

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *