استاندارد رنگ سیم برق

استاندارد رنگ سیم برق : برای شناسایی سیم های برق استانداردهای مختلفی وجود دارد که بسیاری از آنها به کد رنگ متکی هستند. نه تنها کدهای رنگ سیم برق یکسان نیستند بلکه حتی برخی از آنها با یکدیگر مخالف هستند. کاربرد استاندارد رنگ ها بستگی به مکان شما، نوع نصب، ولتاژ و سایر عوامل دارد.

توجه داشته باشید که در موارد نصبی که قدیمی تر هستند ممکن است از کدهای رنگ مختلف استفاده کنند. در محل کار، ایده خوبی است که کد رنگی که دنبال می شود، مستند شود. به این ترتیب، کار ایمن تر خواهد بود و نگهداری آن در آینده آسان تر خواهد بود.

رنگ سیم برق

کدهای رنگ سیم برق در امریکا:

کدهای رنگ مشترک برای سیم کشی برق در ایالات متحده امریکا، کد های رنگ زیر معمولا برای سیم های برق در مدارهای شاخه ای، سیم کشی بین دستگاه محافظتی اخیر (مانند قطع کننده مدار) ، و بار (مانند به عنوان یک وسیله یا لوازم خانگی). استفاده می شود.

رنگ سیم برق120/208/240 ولت AC

این سیستم ها در محیط خانه و دفتر رایج هستند.

فاز 1 : سیاه

فاز 2 : قرمز

فاز 3 : آبی

خنثی : سفید

زمین : سبز، سبز با نوار زرد، یا سیم برهنه

اگر سیستم سیم کشی دارای یک فاز با ولتاژ بالاتر از دیگر فازها باشد، با استفاده از اتصال ” high-leg “، باید سیم های آن فاز با رنگ نارنجی مشخص شوند. (این مورد برای 110.15 NEC مورد نیاز است) با این حال، این سیستم ها با تاسیسات جدیدتر، غیر معمول هستند.

رنگ سیم برق 277/480 ولت AC

این سیستم های ولتاژ بالا برای موتورهای صنعتی و تجهیزات رایج هستند.

فاز 1 : قهوه ای

فاز 2 : نارنجی

فاز 3 : زرد

خنثی : خاکستری

زمین : سبز، سبز با نوار زرد، یا سیم برهنه

برای موارد ولتاژ بالاتر، مهمتر از همه، داشتن سیستم سیگنال ثبت شده مستند می باشد. برچسب های دقیق تر می توانند شامل اطلاعاتی نظیر شناسایی مدار و یا نقطه قطع مناسب برای قفل / تله شود.

رنگ سیم برق DC قدرت

سیستم های انرژی خورشیدی و بسیاری از سیستم های باتری از DC (جریان مستقیم) استفاده می کنند . جریان متناوب AC در این موارد کاربردی ندارد.

مثبت (غیر زمین) : قرمز

منفی (غیر زمین) : سیاه

زمین : سفید یا خاکستری

رنگ سیم برق در اروپا ( IEC )

کد رنگ IEC برای سیم کشی برق در اروپا بیشتر کشورهای اروپایی از کد رنگ سیم ساخته شده توسط کمیسیون بین المللی الکتروتکنیک ( IEC ) برای مدار AC استفاده می کنند. این استاندارد در ابتدا به عنوان IEC 60446 منتشر شد، اما در سال 2010 با IEC 60445 ادغام شد.

فاز 1 : قهوه ای

فاز 2 : سیاه

فاز 3 : خاکستری

خنثی : آبی

زمین : سبز با نوار زرد

استاندارد رنگ سیم برق

رنگ سیم برق درایران

طبق استاندارد شماره ی ۶۳۱۰۲ دفتر استاندارد های وزارت نیرو در ایران (رنگ و پوشش تجهیزات صنعت برق رنگ ظاهری)، فازهای R و S و T باید به ترتیب قرمز، زرد و آبی باشند. البته رنگ بندی مطابق استاندارد چین (زرد، سبز، قرمز) هم رایج است.

امریکا، کانادا و ژاپن

در این سه کشور در استاندارد IEC اجازه‌ی استفاده از رنگ‎‌های دیگری در پی نویس‌های داده شده است.
– رنگ خاکستری یا سفید برای سیم نول (به جای آبی کمرنگ)
– سبز برای هادی حفاظتی (به جای زرد-سبز)

انگلستان

طبق استاندارد بریتانیایی BS 7671 استفاده از استاندارد IEC 60446 در سال ۲۰۰۱ کنار گذاشته شده است.
تغییرات آن به این صورت است که علاوه بر استاندارد IEC، می‌توان از رنگ خاکستری برای مشخص کردن فاز‌ها استفاده کرد که به علت گستردگی استفاده از این استاندارد در اروپا انتظار می‌رود در ورژن آینده‌ی IEC 60446 این مورد نیز گنجانده شود.

شماره گذاری

اگر هادی‌ها علاوه بر رنگ با شماره نیز مشخص می‌شوند، این شماره‌ها باید توسط ارقام عربی نوشته شوند. زیر شماره‌های ۶ و ۹ حتما باید خطی کشیده شده باشد که با هم اشتباه نشوند. در ضمن هادی‌های زرد-سبز هرگز شماره گذاری نمی‌شوند.
توجه داشته باشید که در عمل ممکن است با سیستم‌هایی روبه‌رو شویم که از هیچ استانداردی پیروی نمی‌کنند یا حتی ممکن است در یک سیستم استفاده از چندین استاندارد مختلف مشاهده شود.

استاندارد رنگ سیم برق

استاندارد رنگ سیم برق استاندارد رنگ سیم برق استاندارد رنگ سیم برق

منبع: peymanelectric

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *